TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/De-ale psihologiei/Imaginea de sine Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
In constituirea  imaginii de sine intervin o serie de factori psihosociali:

    Reflectarea sociala – pentru a fi constienti de trasaturile care ne disting sunt necesare urmatoarele conditii:

    Mediul socio-cultural caruia individual ii apartine sa propuna o definitie si un etalon pentru o anumita caracteristica;

    Grupul social sa atribuie individului o imagine a ceea ce apreciaza ca este, imagine care acceptata si interiorizata devine un element al imaginii de sine.


Referitor la acest lucru, G.H. Mead  considera ca imaginea pe care indivizii si o formeaza despre ei insisi reprezinta in mare parte reflectarea parerilor persoanelor de referinta din mediul social din care fac parte atat fizic cat si afectiv. Oamenii sunt, insa, selectivi in alegerea sau acceptarea unei “oglinzi sociale”.

S-a constat ca exista tendinta de a accepta mai usor opiniile celor care proiecteaza asupra noastra o imagine pozitiva si de a respinge prin ignorare, rationalizare sau discreditare, parerile care sunt in dezacord cu propriile noastre convingeri. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca in functie de pozitia si prestigiul social al celui care indeplineste rolul de “oglinda sociala” impactul asupra persoanei poate fi mai puternic, iar efectele mai persistente in timp. Astfel, parerile persoanelor foarte importante devin repere esentiale in formarea imaginii de sine.

Observatiile experimentale au aratat ca uneori imaginea reflectata nu se refera numai la propria persoana. Print-un efect de “halou social”, o  imagine pozitiva sau negativa care este proiectata asupra unei persoane dragi se poate rasfrange si asupra noastra.

Compararea sociala – ofera repere obiective pentru consolidarea imaginii de sine. Este un proces continuu, care incepe inca din copilarie, devine extrem de utilizat in adolescenta si la care se apeleaza pe parcursul intregii vieti. Prin compararea cu ceilalti, se asigura confirmarea si intarirea imaginii de sine, se modeleaza personalitatea si conduitele interpersonale.

Jocul de rol – situatiile sociale in care o persoana de implica afectiv si motivational ajung sa influenteze anumite zone ale Eu-lui si ale imaginii de sine. Statusul social sau profesional al unei persoane devine vizibil prin trasaturile rolului dominant pe care acesta il indeplineste. Asadar, rolurile pe care o persoana le joaca  ii marcheaza adesea personalitatea, conferindu-i calitati pe care initial apartineau doar rolului interpretat.

Diferentierea sociala – organizarea personalitatii presupune atat reliefarea Eu-lui cat si realizarea unei distinctii clare intre Eu – cealalat si Eu – lume. Diferentierea incepe din copilaria timpurie si se mentine pe tot parcursul vietii, devenind una dintre sursele motivationale cele mai importante. Pentru crearea unui Eu distinctiv si original, indivizii depun eforturi constante, actionand atat asupra mediului imediat cat si asupra propriei persoane. 

Memoria si imaginea de sine – construirea  Eu-lui si a imaginii de sine  implica, in mod continuu, procese de asimilare si interpretare a informatiilor endogene si exogene  cu privire la propria persoana si relatiile sale cu mediul.  Se poate presupune ca datorita selectivitatii sale, memoria, influenteaza profilul si dinamica imaginii de sine.

   Mecanisme psihosociale de automentinere a imaginii de sine:

  Autovalidarea ipotezelor despre sine – prin reflectare si comparare sociala, individul formuleaza ipoteze despre sine care pot capata un rol deosebit in structurarea sistemului atitudinal si comportamental. Importanta acestui rol devine cu atat mai mare cu cat imaginea formata pe acesta cale se afla in concordanta cu unele trasaturi ale Eu-lui Ideal. In  acest caz, mentinerea ipotezei despre sine devine o forta motivationala puternica, determinand alegerea comportamentelor sociale   prin care aceasta sa fie validata.

Afilierea selectiva la mediul social – individul cauta acele medii sociale care corespund aspiratiilor si motivatiilor esentiale ale Eu-lui. Prin acest procedeu, individul ofera informatii care sa le permita celorlati, atribuirea imaginii pe care el insusi o are despre el.

  Rationalizarea opiniilor contrare – intervine  atunci cand informatiile primite nu corespund cu imaginea pe care individul si-a format-o. Pentru a ajunge la rezultatul dorit, pot intra in functiune mecanisme psihosociale cum sunt: persuasiunea, ignorarea opiniilor nefavorabile, rationalizarea.

   Mecanismele de aparare ale Eu-lui.

[Bibliografie: Dumitru Cristea - Psihologie sociala]

Ultima modificare de MRU (07/02/09 12:40)


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

12/01/09 05:59

   
mit4jc
membru

Locatie: Galati
Inregistat: 08/12/05
Ai uitat de familie. Sau cel putin eu cred ca trebuie pusa intr-o categorie speciala. Familia poate influenta foarte mult dezvoltarea personala a individului, in constituirea imaginii de sine.
Tindem sa devenim fie ce a fost familia noastra, fie contrariul ei. De asemenea de multe ori declanseaza anumite scopuri in noi de genul sa oferim viitoarei familii pe care ne-o intemeieim ceea ce noi nu am avut parte.

Ultima modificare de mit4jc (10/02/09 14:24)


_______________________________________
Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.

10/02/09 14:23

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Nu am uitat. Familia este considerata un grup de apartenenta primar. ;)
Despre rolul ei am postat aici:
http://www.tanarcrestin.net/forum/viewt ... 364#106364


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

10/02/09 14:48

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net