TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Inventii si inventatori Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Cred ca fiecare dintre noi cunoaste detalii macar despre o inventie si un inventator. Iar pentru cei care nu sunt ajutati foarte bine de memorie, exista Google :D Doresc, ca prin acest subiect, sa ne largim orizontul de cunostinte. Deasemenea doresc sa contribuim fiecare dintre noi. Astept postarile voastre :)

Ultima modificare de tamarta4jc (17/10/08 13:22)


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

16/10/08 17:59

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
se pare ca eu centrez, eu dau cu, capul :rolleyes:



Radioul
Guglielmo Marconi s-a născut la Bologna, Italia pe 25 aprilie 1874, ca al doilea fiu al italianului Giuseppe Marconi şi al Anniei Jameson, fiica lui Daphne Castle din ţinutul Wexford, Irlanda. A studiat la Bologna, Florenţa şi Leghorn.

În anul 1894, a realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în anul 1901, prima radiocomunicaţie telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic (1902) şi o antenă direcţională orizontală (1905).

Lucrări în domeniul radio
În tinereţe, Marconi a fost interesat de ştiinţă şi electricitate. Una din descoperirile acelei perioade în acest domeniu a venit din partea lui Heinrich Hertz, care, începând cu 1888, a demonstrat că se pot produce şi detecta radiaţii electromagnetice—cunoscute astăzi ca "unde radio", la acea vreme denumite "unde hertziene" sau "unde eterice". Moartea lui Hertz în 1894 a condus la publicarea unor recenzii ale descoperirilor acestuia, ceea ce i-a stârnit lui Marconi interesul. I s-a permis să studieze în acest domeniu cu profesorul Augusto Righi, un fizician de la Universitatea Bologna, care efectuase cercetări asupra lucrărilor lui Hertz.

Primele dispozitive experimentale
Marconi a început să efectueze experimente, construindu-şi singur mare parte din echipament în podul casei sale de la Villa Griffone din Pontecchio, Italia. Scopul său era acela de a utiliza undele radio pentru a crea un sistem practic de "telegrafie fără fir"—adică de a transmite telegrame fără fire de legătură, aşa cum era cazul cu telegraful electric. Aceasta nu era o idee nouă—numeroşi alţi cercetători exploraseră domeniul tehnologiilor telegrafiei fără fir în precedenţii 50 de ani, dar nimeni nu avusese succes pe piaţă. Marconi nu a descoperit niciun principiu nou şi revoluţionar cu sistemul său telegrafic fără fir, ci a pus laolaltă şi a îmbunătăţit o serie de fapte, le-a unificat şi le-a adaptat sistemului său.

Sistemul lui Marconi avea următoarele componente:

*A relatively simple oscillator, modelat îndeaproape după cel proiectat de Righi, la rândul său similar cu ceea ce a folosit Hertz;
*Un cablu plasat la înălţime deasupra solului;
*Un coeror, variantă modificată a dispozitivului original al lui Edouard Branly, îmbunătăţit pentru creşterea sensibilităţii şi fiabilităţii;
*O cheie de telegraf pentru a opera transmiţătorul pentru trimiterea de impulsuri scurte şi lungi, corespunzătoare liniilor şi punctelor din alfabetul Morse;
*Un registru telegraf, activat de coeror, care înregistra punctele şi liniile primite în Morse pe o bandă de hârtie.
Configuraţii similare cu oscilatoare şi coeroare fuseseră încercate şi de alţii, dar multe nu reuşeau să obţină distanţe de transmisie mai mari de câteva sute de metri. Nu toţi însă se opreau la aceste distanţe în domeniul transmisiunilor fără fir.

Ultima modificare de tamarta4jc (16/10/08 21:25)


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

16/10/08 21:24

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Microfonul-Charles Wheatstone
Inventarea microfonului ii apartine lui englezului Charles Wheatstone, obiectul fiind finalizat in 1827. Diferite forme ale acestuia au fost realizate, individual, in 1877 de diferiti inventatori cum ar fi: Emile Berliner David E. Hughes si Thomas A. Edison. Componenta de baza a microfonului este diafragma ce vibreaza ca mod de raspundere la presiunea sunetelor. La inceput s-a folosit microfonul pe post de transmitator al telefoanelor.

Stetoscopul-Rene Laennec
Inventat in 1819 de francezul Rene Laennec, stetoscopul este acel aparat cu care ne putem asculta bataile inimii sau modul de respiratie.
    Primul model era alcatuit dintr-un tub subtire de lemn, lung de aproximativ 30 de cm. La unul din capetele acestuia era o proeminenta lata, de forma plata avand in centru o deschizatura. Atunci cand deschizatura plata era asezata pe corpul bolnavului, doctorul isi fixa urechea la celalalt capat al tubului putand auzi astfel sunetele produse de bataile inimii sau de respiratie. Aparatul initial s-a schimbat destul de putin inainte de inceputul secolului al XX-lea, atunci cand fizicanul american G. P. Cammann a modificat putin forma si modul de utilizare a acestuia. Noul stetoscop avea tubul din cauciuc flexibil. La unul din capete se gasea tot o proeminenta lata dar de data aceasta metalica, iar capatul folosit pentru ascultare a fost bifurcat in doua, cu cate un dispozitiv pentru fiecare ureche sunetele putand fi astfel ascultate cu ambele urechi in acelasi timp.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

17/10/08 10:26

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Aparatul de aer conditionat- Willis Carrier
Inventia realizata in 1911 ii apartine americanului Willis Carrier.
Se pare ca pana prin jurul anului 1920, aparatele de aer conditionat erau destul de rar folosite si numai in industrie. Pentru prima data a fost folosit in industria textila. Ulterior s-a constatat deosebita sa importanta in industria farmaceutica si cea chimica unde controlul asupra umiditatii si temperaturii era necesar, acestea afectand procesele de fabricatie. Treptat aparatul de aer conditionat a fost adaptat la dimensiuni mai mici si a fost mult imbunatatit, el putand fi folosit pentru controlul temperaturii si umiditatii din casa.
Drept urmare a acestei dezvoltari si a gradului mare de folosire, in ziua de astazi, in statele dezvoltate, aparatele de aer conditionat sunt considerate ca si parte din intreaga constructie.

Bicicleta-Karl Drais von Sauerbronn
Primul model de bicicleta din lume a fost creat de Karl Drais von Sauerbronn in 1816 in Germania. Acesta, a inventat modelul pentru a-l ajuta in turele sale de control, Sauerbronn fiind la vremea respectiva padurar. Doi ani mai tarziu, modelul sau a fost introdus in Anglia, aici suferind o serie de modificari ce aveau sa ii imbunatateasca atat aspectul si mai cu seama viteza de deplasare. Aceasta evolutie a modelului a condus la realizarea tricicletei (vehiculul cu trei roti) care s-a bucurat de un real succes mai ales in randul femeilor.
Modelul modern al bicicletei cu roti de dimensiuni aproape egale, cu pedale si cu lant a fost creat in 1884 si i-a apartinut englezului James Starley. Acest model a fost fabricat pentu prima data in Angli la Coventry.
Cu timpul, bicicletele au pierdut din admiratia oamenilor o data cu aparitia si dezvoltarea continua a automobilelor. In America insa, bicicletele au inceput sa fie la fel de indragite ca la inceput incepand cu 1970 cand au fost realizate cunoscutele ''mountain bikes''. Nu trebuie insa sa pierdem din vedere ca si in ziua de astazi, in multe locuri din lume, bicicleta ramane principalul mijloc de transport.

Pianul-Bartolomeo Cristofori
Inventarea pianului, datata la 1709, ii apartine italianului Bartolomeo Cristofori, la momentul respectiv acesta fiind creator de instrumente muzicale. Instrumentul a fost denumit de acesta gravicembalo col piano e forte. Diferenta data de italian intre pian si clavecin, este determinata de intensitatea apasarii clapelor care aveau ca rezultat variatii de volum si de durata a sunetului.
Bach, Mozart si Haydn au fost primii compozitori ce au creat arii pentru pian. Acestia au fost urmati apoi de Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Brahms.
Ulterior, creatorul englez John Broadwood (1732–1812), este cel care a reusit sa dea tonurilor o nota mai rasunatoare, pianul permitand acum si repetarea rapida a unui ton. In 1930 a fost dezvoltat si pianul electric.
Astazi, singurele doua modele existente de pian Cristofori sunt expuse in New York la Muzeul Artelor.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

18/10/08 10:27

   
hopeful
membru

Locatie: acasa la mine :)
Inregistat: 30/05/07
Sistemul de scriere al orbilor - Louis Braille
Louis Braille a fost un profesor francez, cunoscut pentru ca a inventat sistemul de scriere al orbilor.
La varsta de trei ani isi pierde vederea, dupa ce i se infecteaza ochiul stang intr-un accident in atelierul tatalui sau. In 1819, se muta in Paris dupa ce obtine o bursa de studii. Acolo intra in Institutul National pentru Tineri Orbi, unde mai tarziu lucreaza ca profesor. In acel centru il cunoaste si pe Charles Barbier, inventorul unui sistem de citire pentru orbi, pe care Braille il reformeaza si completeaza pana in transforma in sistemul universal cunoscut si astazi. Acest sistem, numit si Braille, este constituit din 63 de caractere formate din unu pana la sase puncte, si care fiind imprimat in relief pe hartie permite citirea prin tact.

Ultima modificare de hopeful (18/10/08 17:45)


_______________________________________
Love Makes The World Go Round

18/10/08 17:44

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
b]Inventii, inventatori si premiere[/b]

In anul 1900 au fost inventate:

scara rulanta a fost inventata de Charles Seeberger.

agrafa a fost patentata de norvegianul Johann Vaaler.

portavoacea de Horace Short.

Charlotte Cooper devine prima femeie castigatoare a unei medalii olimpice de aur, la tenis.



Anul 1901

luminile pentru pomul de Craciun sunt introduse de Edison General Electric Co.

Prima operatie estetica este efectuata de Hollander in Berlin pentru un aristocrat polonez.


Anul1902

ursuletul de plus este creat de un emigrant rus in SUA, dupa ce a vazut o caricatura cu Presedintele Theodore "Teddy" Roosevelt, intr-un ziar.

A fost inventata masina de vandut automata.

Willis Carrier inventeaza aparatul de aer conditionat.


Anul 1903

Orville Wright lanseaza primul aparat de zbor din istorie, zburand cu Kitty Hawk pentru 12 secunde - 4 zboruri au fost efectuata in 17 Decembrie.

Mai devreme, in acelasi an, fizicianul rus Konstantin Tsiolkovsky sustinea, cu teorii matematice complexe ca intr-o zi omul va zbura in spatiu si va ocupa planete.

William Harley si Arthur Davidson au lansat compania de motociclete Harley-Davidson.

Are loc primul Tur al Frantei.


[/b]Anul1904 [/b]

apar liculetele de ceai inventate de Thomas Suillivan.

Are loc prima calatorie subacvatica a unui submarin - de la Portsmouth la Insula Wight.

Henry Royce si Charles Rolls demareaza Rolls-Royce.


Anul 1905

Exploratorul norvegian Roald Amundsen descopera polul nord magnetic.

Albert Einstein publica "teoria relativitatii."


Anul 1906

William Kellogg inventeaza fulgii de porumb.

Lewis Nixon inventeaza sonarul.

Cafeaua instant este inventata de Mr G Washington, un englez ca traia in Guatemala.

Primul Mare Premiu Auto este tinut la Le Mans, Franta - castigat de un pilot roman Ferenc Szisz intr-un Renault.

Picasso inventeaza cubismul.


Anul 1907

Francezul Paul Cornu proiecteaza primul elicopter, cu care zboara pentru cateva secunde.

Are loc prima transfuzie de sange.

Leo Baekeland descopera plasticul.

Fotografia color este inventata de Auguste si Louis Lumiere.


Anul 1908

Ceasca de hartie este lansata de International Paper Co New York.

Model T al companiei Ford iese de pe banda.

Einstein propune teoria cuantelor.

Chimistul elvetian Jacques Brandenberger inventeaza celofanul.

A fost fondata Compania Gideon Bible .


Anul 1909

Americanul Robert Peary ajunge la Polul Nord.

Aviatorul francez Louis Bleriot zboara peste Canalul Manecii intr-un monoplan de lemn asamblad cu coarde de pian.

Briton George Smith lanseaza primul film comercial color.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

19/10/08 21:07

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Inventii, inventatori si premiere

In anul 1910...

Fizicianul francez George Claude inventeaza lumina de neon.Thomas Edison face o demonstratie cu filmul vorbitor.
Matasea artificiala e folosita in Germania.

In anul 1911...
Exploratorul norvegian Roald Amundsen, care a descoperit polul nord magnetic, ajunge la Polul Sud. Prima Posta Par Avion acopera ruta London - Berkshire.
Este fondata Republica China.
Este fondata Chevrolet Motor Co.
Se construiesc primele studiouri la Hollywood.

In anul 1912...

Primul joc de cuvinte incrucisate este publicat in New York Journal.
Dr Gaston Odin descopera microbul cancerului.
Albert Berry face primul salt cu parasuta dintr-un avion.
Prima reclama cu neon este facuta in Paris, pentru Cinzano.
Se deschide primul restaurant cu autoservire in California.
Titanicul se scufunda in 15 Aprilie.
Turcia se preda Serbiei, Bulgariei si Romanaiei, terminand astfel perioada Imperiului Otoman.

In anul 1913...
Henry Brearly inventeaza otelul inoxidabil.
Thomas Edison inventeaza robotul telefonic. Georgia Broadwick devine prima femeie care sare cu parasuta.

In anul 1914...
Procesul fotografiei color este inventat de Eastman Kodak.
Primele lumini pentru trafic sunt instalate in fata casei Britanice din Commons. Gideon Sundback proiecteaza fermoarul.
Prima linie aeriana comerciala face primul zbor de la Tampa la St Petersburg, Florida. Presedintele SUA Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei, o reinviere a unei practice ce se pierdea in timpurile Imperiului Elen.

In anul 1915...
James Lewis Kraft incepe procesarea branzei in Canada.

In anul 1916...
George Jung produce prima prajitura cu ravas, in Los Angeles.
Coca-Cola lanseaza sticla sa curbata. William Boeing fondeaza compania sa de constructii aviatice. John D Rockefeller devine primul milionar.

In anul 1917...
Este fondata BMW.
Charlie Chaplin semneaza primul contract de 1 milion de dolari pentru un film.
Familia Regala britanica isi schimba numele din Saxe-Coburg-Gotha in Windsor.
Este folosit primul tanc, in Batalia de la Cambrai.
Este folosit avionul pentru a lansa bombe, in Belgia.

In anul 1918....
Astronomul american Harlow Shapley descopera marimea si forma Caii Lactee.
Mixerul electric este fabricat de Universal Co. Robert Ripley.

In anul 1919...
Tratatul de la Versailles este semnat in 28 Iunie, punand punct primului Razboi mondial. Telefonul fara fir este inventat, permitand aviatorilor sa tina legatura in timpul zborului. Primul zbor non-stop trans Atlantic este facut de britanicul John Alcock si americanul Arthur Whitten Brown, din Newfoundland pana in Ireland.
KLM din Olanda este prima linie aeriana mondiala.
Fizicianul Ernest Rutherford descopera un mijloc de sectionare a atomului.

In anul 1920...
Arma automata este brevetata de John T Thompson.
Prima inghetata pe bat este vanduta de Harry Burt la barul sau Good Humour Bar.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

20/10/08 10:47

   
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
Eugen Onac, românul care proiectează pentru Philips cel mai subţire LCD din lume

Eugen Onac se află în spatele prototipului dezvoltat de Philips, ale cărui dimensiuni revoluţionează industria: la o diagonală de 81 de centimetri, ecranul are doar 8 milimetri grosime şi o greutate de 5 kilograme.

Angajat de aproape trei ani în cadrul Philips, Eugen Onac are 33 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Fizică la Universitatea din Bucureşti, unde a mai urmat un program de master. A făcut apoi un stagiu de câteva luni în Germania, la Cottbus, şi a continuat cu un doctorat în Olanda, la Universitatea Tehnică din Delft. Imediat după, la sfârşitul lui 2005, s-a angajat la Philips. Primul contact cu tubul catodic, avut în copilărie, îl urmăreşte şi acum pe Onac: „Primul televizor pe care mi-l amintesc era unul alb-negru, cu lămpi“.

Recordul atins de compania olandeză Philips, tradus deocamdată printr-un prototip, va fi „omologat“ în cadrul Târgului IFA, desfăşurat la Berlin în perioada 4-9 septembrie. Ecranul va face fără doar şi poate deliciul utilizatorilor, care îl vor atârna pe perete ca pe un banal tablou.

Lideri de piaţă în domeniul tehnologiilor de iluminat, batavii au mizat pe acest atu, confirmă pentru Cotidianul Eugen Onac, românul care activează în cadrul Philips Research din Eindhoven. „La acest centru facem expertiză pe design optic şi backlighting. Philips a făcut nişte studii şi, pe lângă calitatea imaginilor, designul televizorului va juca un rol din ce în ce mai important în alegerea unui televizor“, explică Onac mişcarea olandezilor.

Anteriorul recordman în materie de subţirime era un LCD de la Sony, de 9,9 milimetri, lansat la sfârşitul lunii august.

Philips a preferat să ţină replica pentru Sony sub maxim secret: „Lumea (n.r. - de la Philips) era foarte entuziasmată, iar modelul a fost arătat pentru prima dată la nivel intern acum câteva luni. Abia ulterior s-a luat decizia de a fi prezentat public la Berlin“.

Diferenţa făcută de Philips e la nivelul de iluminare. „Ecranele normale LCD au o parte de backlight, care are o grosime de 20-30 de milimetri. Noi am reuşit să o facem de 20 de ori mai subţire, ajungând la un milimetru. Am folosit un ghid de lumină, care este un material din plastic transparent care conduce lumina. Avem 30 de leduri în partea de jos a ecranului şi alte 30 în partea de sus. Acestea injectează lumina în ghidul de lumină, care o împrăştie apoi pe toată suprafaţa ecranului într-un mod uniform“, detaliază românul. Cea mai mare provocare pentru echipa lui Onac a fost legată de punctul în care se cuplează lumina în ghidul de lumină, „pentru că ghidul, fiind de doar un milimetru, e foarte dificil să faci cuplarea într-un mod eficient fără a pierde multă lumină“.
Angajatul Philips este destul de încrezător că recordul atins va sta ceva vreme în picioare: „Am modificat un ecran clasic LCD, iar cu aceste ecrane nu mai se poate ajunge foarte departe în privinţa subţirimii de unde suntem noi în acest moment. Numai partea de LC este de doi milimetri. În parte de backlighting nu ştiu dacă se poate reduce mai mult decât am redus noi. Există oledurile (n.r. - organic light-emitting diode), care pot fi foarte subţiri şi care ne pot concura. Noi am ales să lucrăm pe LCD-uri pentru că este o tehnologie matură, care beneficiază de un volum mare de vânzări şi de preţuri în scădere, în timp ce oledurile sunt în continuare extrem de scumpe“.Detaliile concrete legate de preţ şi data lansării mai întârzie. „Suntem în discuţie cu diverşi parteneri pentru a-l aduce pe piaţă cât mai rapid, însă nu avem o dată prognozată pentru lansare. Sperăm să fie la un preţ convenabil, deoarece componentele folosite sunt standard“, spune Onac.Sursa Cotidianul.ro

cred ca aici se potriveste si asta...e o mandrie..mai ales ca e ludusean si parintii lui frecventeaza biserica unde sunt membru :)


_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

20/10/08 10:55

Site web  
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
[aici e :) ai nimerit :) te astept si cu alte inventii si cu alti inventatori]

_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

20/10/08 12:04

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Charles Babbage (26 decembrie 1791 – 18 octombrie 1871) a fost un matematician și inginer mecanic englez. A fost cel dintîi care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii.
Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a reușit să o construiască pînă la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect. Ideile lui Babbage erau atît de revoluționare pentru vremea sa încît n-au fost înțelese decît de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică, rămînînd astfel în istorie ca primul programator."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage


21/10/08 14:12

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Inventii, inventatori si premiere

In anul 1921...

Johnson & Johnson foloseste bandajul.

Avus Autobahn in Berlin devine prima autostrada.

Studentul John Larson inventeaza poligraful (detectorul de minciuni).

Philo Farnsworth realizeza prima idee pentru televiziune.


In anul 1922...

Echipa sot - sotie De witt Wallace si Lila Acheson lanseaza Reader's Digest.

Egiptologul britanic Howard Carter descopera mormantul lui Tutankamon.

Sania mobila este construita de Joseph Bombardier, de 15 ani, din Quebec.

Masina de politie, numita urmaritorul de banditi, este lansat la Denver, Colorado, folosind un motor Cadilac.


In anul 1923...

Elvetianul John Harwood inventeaza ceasul ce se trage singur.

Jacob Schick breveteaza aparatul de barbierit electric. C

amera de filmare de 16 mm e lansata de Kodak.


In anul 1924...

Are loc primul zbor in jurul lumii.

Se desfasoara prima Olimpiada de iarna la Chamonix, Elvetia.

Se fondeaza Columbia Pictures si MGM.

Caesar Cardini, proprietarul "Palatului Cezar" in New York inventeaza salata Cezar.


In anul 1925...

Autobuzele rosii cu punte dubla intra in serviciu la Londra.

Se difuzeaza primul film in timpul zborului pe o linie germana.

Walter P Chrysler fondeaza compania auto Chrysler.


In anul 1926...

Inginerul scotian John Logie Baird face o demonstratie cu masina care transmite miscari de film folosind tehnologia undelor radio, pe care o numeste "televizor", pe baza unei idei din 1884 a germanului Paul Nipkow. (dar sistemul TV mecanic este batut in privinta generalizarii utilizarii de proiectul lui Philo Farnsworth in 1928.)


In anul 1927...

Charles Lindbergh, de 25 de ani, zboara non-stop de la New York la Paris in cinstea Sfantului Louis.

“Cantaretul de jazz”, cu Al Jolson, este primul film vorbitor. Primele cuvinte au fost: "Asteapta putin! Inca n-ai auzit nimic!"

Are loc prima convorbire telefonica transatlantica - a costat 75 dolari pentru 3 minute, jumatate din costul unei masini.


In anul 1928...

Biologul scotian Alexander Fleming descopera penicilina.

Incep sa se vanda aparate TV in SUA cu 75 de dolari.

Harry Ramsden deschide prima fabrica de procesoare in Bradford, England.

Prima guma de mestecat, Fleer's Dubble Bubble, este vanduta in SUA.

JW Horton si WA Morrison inventeaza ceasul cu cristale de cuart.


In anul 1929...

Inginerul american Paul Galvin inventeaza radio-ul auto.

Enzo Ferrari isi intemeiaza compania de automobile.

Filme de televiziune color sunt transmise la New York.

Kelloggs lanseaza fulgii de orez.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

21/10/08 15:08

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Henri Coandă
"Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 - d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician şi inginer român, pionier al aviaţiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele.
Invenţii şi descoperiri
    * Platformă mobilă pentru experimente aerodinamice. Dispozitivul era montat pe un tren, iar experimentele se desfăşurau în mişcare, la o viteză de 90 km/h, pe linia Paris-Saint Quentin. Astfel a putut face determinări cantitative aeronautice, folosind un tunel de vânt cu fum, o balanţă aerodinamică şi o cameră fotografică specială, de concepţie proprie. Datorită acestor experimente a stabilit un profil de aripă funcţional pentru viitoarele sale avioane.
    * 1911: În Reims, Henri Coandă prezintă un avion dublu motor cu o singură elice.
    * 1911-1914: În calitatea sa de director tehnic al Uzinelor Bristol, Henri Coandă proiectează câteva avioane "clasice" (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă. În 1912 unul dintre ele câştigă premiul întâi la Concursul internaţional al aviaţiei militare din Anglia.
    * 1914-1916: Henri Coandă lucrează la Dalauney-Belleville Airplanes în Saint Denis. Aici proiectează trei tipuri de aeronave, dintre care cel mai cunoscut este Coandă-1916, cu două elici apropiate de coada aparatului. Coandă-1916 este asemănător cu avionul de transport Caravelle, la proiectarea căruia de fapt a şi participat.
    * Invenţia unui nou material de construcţie, beton-lemnul, folosit pentru decoraţiuni (de exemplu la Palatul culturii din Iaşi, ridicat în 1926, decorat în totalitate cu materialul lui H. Coandă)
    * 1926: În România, Henri Coandă pune la punct un dispozitiv de detecţie a lichidelor în sol. E folosit în prospectarea petroliferă.
    * În Golful Persic inventatorul român construieşte un echipament oceanic de depozitare a petrolului extras departe de malul mării.
    * Efectul Coandă. Primele observaţii le face cu ocazia studierii primului avion cu reacţie din lume, Coandă 1910. După ce avionul decola, Henri Coandă observă că flăcările şi gazul incandescent ieşite din reactoare tindeau a rămâne pe lângă fuzelaj. Abia după peste 20 de ani de studii ale lui şi altor savanţi, inginerul român a formulat principiul din spatele aşa-numitului efect Coandă, numit astfel de profesorul Albert Metral."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83


23/10/08 13:23

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Inventii, inventatori si premiere

In anul 1930...

"Analizatorul diferential", sau computerul analog, este inventat de Vannevar Bush la MIT in Boston.

General Electric lanseaza intrerupatorul electric cu intrerupere automata.

Are loc primul campionat mondial de fotbal castigat de gazda Uruguay.


In anul 1931

Harold Edgerton inventeaza blitzul electronic.

Germanii Max Knott si Ernst Ruska inventeaza microscopul electronic.

Chevrolet lanseaza camionul cu remorca.

Este adoptat imnul america "pamantul celor liberi si casa celor curajosi".


In anul 1932...

Bricheta Zippo e lansata.

Britanicii John Cockroft si Ernest Walton folosesc energia nucleara pentru a demonstara divizarea atomului.

Fizicianul englez James Chadwick descopera neutronul.

Carrier Corp inventeaza aerul conditionat.

Edwin Land dezvolta ochelarii Polaroid.


In anul 1933...

Tableta de ciocolata este inventata de Ruth Wakefield.

Se incheie prohibitia in SUA, pe 5 februarie - in acea noapte s-au baut 1,5 milioane barili de bere .

Adolf Hitler devine leaderul Germaniei.


In anul 1934...

Prima "spalatorie" comuna se deschide in Texas.

Inginerul englez Percy Shaw inventeaza "ochiul de pisica" pentru drumuri.

Charles Darrow inventeaza jocul de Monopoly.

Carl Kaelen lanseaza cheeseburger-ul la barul sau in Louisville, Kentucky.


In anul 1935...

Wallace Carother conduce oamenii de stiinta de la DuPont spre inventarea nylon-ului, pe care-l numeste "polymer 6.6."

Kreugers imbuteliaza berea in cutie.


In anul 1936...

Volkswagen Beetle este lansat.

Heinrich Focke creaza primul elicopter reusit, FA61.

Regele Edward VIII anunta abdicarea pentru a se casatori cu americanca divortata de doua ori Wallis Simpson.


In anul 1937...

Un numar de urgenta pentru politie - 999 - e instalat la Londra.

Humphrey Bogart apara in 8 filme in acest an.

Se deschide Golden Gate Bridge.

Hormel lanseaza sunca si carnea de porc presata, Spam.


In anul 1938...

Compania elvetiana Nestle introduce cafeaua sa instant, Nescafe .

Scarile rulante la super-market aiu fost folosite in Oklahoma.

Roy Plunkett descopera tefolnul.

Chester Carlson inventeaza procesul de copiere, "xerografia."

Superman debuteaza in Action Comics.


In anul 1939...

Frank J Whittle inventeaza avionulcu reactie. Robert Watson-Watt inventeaza radarul.

Nash introduce masina cu aer conditionat.

General Electric lanseaza un frigider cu un compartiment de inghetare.

Este ecranizat "Pe aripile vantului".


In anul 1940...

Sunt lansate bomboanele M&M in pachetele cu ratii pentru militari.

Este lansat sandwishul Colonelul Sanders pentru Kentucky Fried Chicken (KFC).

CBS face prima transmisie TV color .

Bugs Bunny debuteaza in "Un urecheat salbatic."


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

23/10/08 13:46

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Inventii, inventatori si premiere

In anul 1941...

In urma atacului japonez de la Pearl Harbour, SUA intra in al II-lea razboi mondial.

Vehiculul bun la toate a lui Willys, sau GP (ce va fi cunoscut ca "jeep") este lansat de Bantam Car Co.

In New York, WNBT devine prima statie de radio comercial din lume.

Spray-ul insecticid cu aerosoli e folosit in SUA.


In anul 1942

Tigrul Tony debuteaza ca mascota pentru fleica inghetata Kellogg.

Glenn Miller primeste primul disc de aur pentru vanzareaa unui milion de copii din Chattanooga Choo Choo.

Fizicianul italian Enrico Fermi demareaza prima reactie nucleara in lant controlata la Universitatea din Chicago.


In anul 1943...

Bucatarul irlandez Joe Sheridan prezinta Cafeaua irlandeza la Shannon Airport, Ireland.

In Anglia, o masina electronica cu 1,500 de piese numita Colossus, devine primul computer digital sau programabil, si e folosit pentru a decoda mesajele germane.


In anul 1944...

"Cei trei Muschetari" de Walt Disney devine primul film ce combina actiunea reala cu animatia.

Ziaristul ungur Laszlo Biro inventeaza pixul .


In anul 1945...

Percy LeBaron Spencer inventeaza cuptorul cu microunde.

"Coke" este inregistrata ca marca comerciala de Coca-Cola.


In anul 1946...

Enrico Piaggio lanseaza scuterul Vespa in Italia.

Procter & Gamble lanseaza Tide.

Incepe festivalul de Film de la Cannes.

Integratorul Numeric si Calculatorul Electronic (ENIAC) de la Universitatea Pennsylvania, cu 18000 diode, a efectuat 5000 de adunari si scaderi pe secunda.


In anul 1947...

Edwin H Land inventeaza camera Polaroid, care facea fotografii alb negru in 60 de secunde.

Prima chitara electrica este construita de Les Paul.

AT&T inventeaza telefonul celular (care devine comercial abia in 1983).

Incepe festivalul de la Edinburgh.

Tablitele de la Marea Moarta sunt descoperite de un cioban beduin in Iordania - datand din secolul I ele sunt scrise in Aramaic, limba lui Isus, si ebraica. Cele 400 de tablite contin fragmente din toate cartile Bibliei Ebraice, cartii lui Esther.


In anul 1948...

Kenneth Wood lanseaza mixerul.

Daimler introduce geamurile actionate electric la masini.

Columbia Records introduce discul de durata mare LP.

Laboratoarele Bell prezinta primul tranzistor.


In anul 1949...

In Anglia, Robinson lanseaza primele farfurioare de unica folosinta, "Paddipads".

Cometa De Havilland este primul avion cu reactie.

Capitala Israelului se muta de la Tel Aviv la Ierusalim.

Are loc nasterea Republicii Populare Chineza.

Este fondat NATO. Este intemeiata Republica Irlanda.

Este acordat prmul premiu Emmy.


In anul 1950...

Otis inventeaza liftul de persoane.

Charles Schultz lanseaza "Peanuts".

Diners Club elibereaza prima carte de credit.


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

24/10/08 10:30

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Michael Faraday (22 septembrie 1791-25 august 1867) a fost un fizician şi chimist englez.
În fizică face cercetări importante privind cunoaşterea electromagnetismului şi dezvoltarea aplicaţiilor acestuia.
Îşi propune producerea curentului electric cu ajutorul magnetismului, experienţe pe care le începe în anul 1821, terminându-le cu succes în anul 1831. Experienţele lui completează cercetările fizicianului şi matematicianului francez André Marie Ampère referitoare la forţele electromagnetice, reuşind rotirea unui circuit parcurs de un curent electric într-un câmp magnetic. Practic descoperă principiul de funcţionare a motorului electric cu magneţi permanenţi.
În anul 1831 descoperă inducţia electromagnetică, reuşind să realizeze conversia electromecanică a energiei.
Faraday arată după o serie de experimentări că electricitatea se obţine prin inducţie, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.
A propus reprezentarea câmpului magnetic prin linii de forţă (sau linii de câmp) şi arată că acţiunile electrice şi magnetice se transmit din aproape în aproape, cu viteză finită. Combate astfel concepţia mecanicistă conform căreia aceste acţiuni se transmit la distanţă instantaneu cu viteză infinită, independent de mediu, după modelul mecanic al forţelor de gravitaţie.
Faraday arată că noţiunile de câmp electric şi câmp magnetic pe care le-a introdus ca forme de existenţă a materiei, stau la baza interpretării materialiste a fenomenelor electomagnetismului. Au fost dezvoltate de James Clerk Maxwell, cunoscute ca ecuaţiile lui Maxwell."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday


25/10/08 13:10

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Rudolf (Christian Karl) Diesel (* 18 martie 1858, Paris; † 29 septembrie 1913, Canalul Mânecii) a fost un inginer şi inventator german.
Motorul Diesel, motorul cu ardere internă este motorul care transformă energia chimică a combustibilului prin ardere, în interiorul motorului, în energie mecanică. Energia calorică, rezultată în camera de ardere, se transformă în mişcare mecanică rectilinie ciclică după care în mişcare de rotaţie uniformă, obţinută la arborele cotit.
Arderea combustibilului produce energie calorică în cilindrii motorului. Pentru obţinerea energiei calorice necesare se foloseşte combustibilul lichid ca: benzina, motorina sau gazul natural lichefiat. Oxigenul necesar arderii se obţine din aerul atmosferic. Combustibilul în amestec cu aerul se numeşte amestec carburant. Arderea amestecului carburant poartă denumirea de combustie. După viteza de propagare a arderii, arderea poate fi lentă sau rapidă. Dacă arderea rapidă se dezvoltă treptat în masa combustibilului, aceasta poartă denumirea de ardere rapidă progresivă, iar dacă se transmite şi se produce aproape instantaneu în toată masa amestecului carburant se numeşte explozie. Arderea poate fi iniţiată prin punerea în contact direct a amestecului carburant cu o sursă de căldură sau se poate produce aproape instantaneu în toată masa amestecului caz în care se numeşte detonaţie şi are un caracter exploziv.
Prin arderea carburanţilor rezultă diferite produse de ardere cu o temperatură de aproximativ 2000°C. Majoritatea acestor produse se prezintă sub formă gazoasă. La o ardere completă, adică dacă se asigură combustibilului o cantitate de oxigen dozată astfel încât să producă oxidarea integrală a elementelor componente (pentru arderea unui litru de benzină, este necesar oxigenul conţinut în aproximativ 10 metri cubi de aer)."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Motor_cu_a ... tern%C4%83


27/10/08 13:26

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (n. 1398 – d. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist şi inventator german, renumit pentru contribuţia sa remarcabilă la tehnologia tiparului.
Presa fixă, în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn în care fuseseră gravate textul şi/sau ilustraţiile, a apărut pentru prima oară în China, şi a fost folosită în Asia de Est cu mult timp înaintea lui Gutenberg. Până în secolele al 12-lea şi al 13-lea, numeroase biblioteci chineze conţineau zeci de mii de cărţi tipărite. Coreenii şi chinezii cunoşteau tiparul cu litere mobile, dar datorită complexităţii alfabetului folosit, tiparul cu litere mobile nu a fost atât de utilizat ca în Europa Renaşterii.
Nu se ştie dacă Gutenberg cunoştea aceste tehnici sau le-a inventat independent.
Gutenberg în mod sigur a introdus metode eficiente pentru producerea cărţilor ducând la o creştere masivă a numărului de texte scrise în Europa — în mare datorată popularităţii Bibliei lui Gutenberg, prima lucrare produsă în masă, începând cu 23 februarie 1455. Chiar şi aşa, Gutenberg nu avea talent la afaceri, şi nu a obţinut profituri substanţiale din invenţia sa.
Gutenberg a început experimentele cu tipografia din metal după ce s-a mutat din oraşul natal Mainz la Strassburg (pe atunci oraş german, astăzi în Franţa) în jurul anului 1430. Ştiind că tiparul cu blocuri de lemn implica mult timp şi cheltuială, deoarece trebuia să fie gravat de mână, Gutenberg a tras concluzia că blocurile metalice puteau fi reproduse mult mai repede, odată ce era construită o matriţă."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Johann_Gutenberg


30/10/08 14:01

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Galileo Galilei (*15 februarie 1564, Pisa - †8 ianuarie 1642, Florenţa) a fost un astronom, filosof şi fizician italian. Considerat "părinte" al ştiinţei moderne, Galileo Galilei a fost gânditorul care a deschis o eră nouă în cercetarea ştiinţifică, bazată nu numai pe observaţia directă a naturii, dar şi pe informaţiile date de mijloacele tehnice de investigaţie."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

Luneta
"Luneta este un instrument optic alcătuit din mai multe lentile folosit la observarea obiectelor îndepărtate.
Ca orice instrument optic în care privim direct, luneta deviază razele de lumină paralele care sosesc de la obiect, acestea fiind focalizate pe retina ochiului observatorului. Cu cât această schimare de direcţie (unghi) a razelor paralele prin sistemul lenticular al lunetei este mai mare, în acelaşi raport creşte imaginea obiectului vizat în lunetă, şi cu cât densitatea razelor de lumină ajunse pe retină e mai mare, cu atât imaginea va fi mai luminoasă."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Lunet%C4%83


31/10/08 12:44

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Gottlieb Daimler (17 martie 1834 la Schorndorf, Wurtemberg la circa 30 km de Stuttgart - 6 martie 1900 la Cannstatt) , a fost inventatorul automobilului. A construit prima motocicletă şi a îmbunătăţit numeroase motoare."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gottlieb_Daimler

"Un automobil, sau mai familiar maşină, este un vehicul cu patru (rar, trei, şase) roţi, acţionat de un motor cu ardere internă, cu abur, cu electricitate sau aer comprimat. Are scaune pentru conducător şi pentru cel puţin un pasager.
Automobilele sunt de obicei construite pentru a călători pe drumuri, dar există unele, mai ales vehicule utilitare, care permit călătorii în afara drumurilor - (off-road). Drumurile şi autostrăzile sunt folosite în comun cu alte vehicule, cu sunt motocicletele şi tractoarele.
Un automobil tipic are un motor cu ardere internă şi patru roţi, chiar dacă au apărut pe piaţă maşini cu motoare hibride, cu gaz sau electrice. Vehicule cu trei roţi au fost construite, dar nu sunt prea răspândite din cauza problemelor de stabilitate.
Compunerea automobilului
Părţile principale ale oricărui automobil sunt motorul, şasiul şi caroseria.
Motorul este sistemul fizic de generare a energiei mecanice care pune în mişcare sistemul de transmisie al automobilului. Un motor este compus din două părţi: mecanismul motor şi instalaţiile auxiliare.
Şasiul automobilului este amsamblul organelor şi instalaţiilor care efectuează preluarea şi transmiterea energiei mecanice de la motor la roţile motoare, conducerea automobilului, susţinerea şi propulsia lui. Se compune din transmisie, sistemul de conducere, organele de susţinere, organele de propulsie şi instalaţiile auxiliare.[...]
Caroseria este partea principală a automobilului care are rolul de purtător al persoanelor sau mărfurilor sau instalaţiilor montate pe automobil, asigurând izolarea şi autonomia încărcăturii faţă de restul automobilului şi de mediul înconjurător.[...]
Compunerea caroseriilor este dependentă de destinaţia automobilului comportând diferenţe conforme scopului pentru care sunt făcute.În general caroseriile automobilelor au o parte inferioară bazală, orizontală (platformă), o parte laterală şi o parte superioară (acoperiş).În plan orizontal se împarte în partea anterioară, destinată conducăturului automobilului şi partea posterioară destinată încărcăturii (instalaţii, persoane, mărfuri)."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Automobil


02/11/08 13:34

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1642, Woolsthrope, Grantham, d. 31 martie 1727, Kensington, Londra) a fost un renumit om de ştiinţă englez, matematician, fizician şi astronom, preşedinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracţiei universale şi, prin studierea legilor mişcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la inventarea şi dezvoltarea calculului diferenţial şi a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mişcarea globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar şi hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiaţii monocromatice de diferite culori.

Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaş a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuşi. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică şi matematică a activităţii sale, ci a rămas de preferinţă fizician. În aceasta constă neobişnuita tenacitate şi economia gândirii sale. Până la Newton şi după el, până în timpurile noastre, omenirea n-a cunoscut o manifestare a geniului ştiinţific, de o forţă şi o durată mai mare.
Newton a fost primul care şi-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunică următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puţin timp înaintea morţii sale: "Nu ştiu cum arăt eu în faţa lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării şi se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roşie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în faţa mea.""

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton

Telescopul
"Instrument optic folosit indeosebi in astronomie pentru observarea obiectelor cereşti. Există două tipuri principale de telescoape după principiul de funcţionare: reflector şi refractor. În telescopul reflector imaginea observată este reflectată de o oglindă intr-un sistem de prisme si apoi la o lentilă ocular, aşezata de obicei pe partea laterală a instrumentului. În telescopul refractor se foloseşte refracţia în lentile."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Telescop


03/11/08 17:59

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Louis Braille - Alfabetul Braille
În timpul războaielor napoleoniene, căpitanul de artilerie Nicolas-Marie-Charles Barbier de la Serre (1767-1841) a inventat un sistem secret de comunicare, aşa-zisa scriere nocturnă, prin care soldaţii comunicau între ei noaptea, fără semnale luminoase sau auditive. Mai târziu, el a adaptat pentru viaţa „civilă” acest sistem de scriere, anume pentru citirea pe întuneric. Sistemul constă în 12 puncte în relief, în diverse combinaţii ce reprezentau litere şi cifre. A construit chiar şi o maşină care grava texte în acest sistem, maşina pe care, în 1823, a prezentat-o la Institutul Regal al Tinerilor Orbi din Paris. Cel căruia i-a atras atenţia cel mai mult această scriere a fost gimnazistul Louis Braille, care avea pe atunci 13 ani.

El i-a propus lui Barbier să adapteze scrierea pentru nevoile orbilor, în sensul că 12 puncte sunt prea multe pentru a fi percepute global cu buricele degetelor. Barbier a creat sistemul cu 8 puncte, dar cum nici acesta nu era corespunzător citirii tactile a nevăzătorilor, Louis Braille l-a preluat şi l-a adaptat la sistemul cu 6 puncte. Acesta s-a dovedit perfect şi universal, rămânând neschimbat până în ziua de azi, sub denumirea alfabetul Braille - o invenţie absolut genială. Cu doar 64 de semne - combinaţii a şase puncte - această scriere poate fi folosită în orice limbă. Este cea mai economică şi mai complexă scriere de pe pământ. Cu ea se pot reda litere, semne de punctuaţie, note muzicale, cifre şi semne matematice. Codul american pentru interschimb internaţional ASCII, în care intră toate semnele grafice din alfabetele literale, cuprinde în total 256 de semne. În Braille ai nevoie doar de 64 de semne, care pot exprima aceeaşi cantitate de informaţie.

http://investigatii.wordpress.com/2008/ ... nui-copil/


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

03/11/08 19:44

   
Larisa
membru

Locatie: Seattle
Inregistat: 22/05/05

tamarta4jc a scris:

Stetoscopul-Rene Laennec
Inventat in 1819 de francezul Rene Laennec, stetoscopul este acel aparat cu care ne putem asculta bataile inimii sau modul de respiratie.
    Primul model era alcatuit dintr-un tub subtire de lemn, lung de aproximativ 30 de cm.

Povestea din spatele stetoscopului: in septembrie 1816 o domnisoara a intrat in cabinetul unui doctor francez: Rene Laennec. El si-a dat seama ca ea are probleme cu inima, dar pe vremea aceea nu ii era permis unui burlac sa puna urechea pe pieptul femeii pentru a-i asculta bataile inimii. Doctorul era si muzician asa ca a luat o bucata de hartie si a facut-o sul si asa a ascultat inima pacientei. Apoi a aparut cilindrul de lemn. Unii doctori nu au vrut sa accepte inventia pentru ca ei ziceau ca "au urechi de auzit" si nu le trebuie stetoscop. Si uite asa din cauza modestiei s-a nascut stetoscopul.


_______________________________________
"In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga

04/11/08 06:09

Site web  
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"James Watt (n. 19 ianuarie 1736 - d. 19 august 1819) a fost un matematician şi inginer scoţian, care a activat într-o perioadă de efervescenţă a revoluţiei industriale, ca fiind cel care a adus o importantă îmbunătăţire a funcţionării maşinii cu abur a lui Thomas Newcomen, prin inventarea camerei de condensare a aburului separată.
S-a născut în localitatea Greenock din Scoţia. Studiile şi le-a terminat la Londra, Anglia, începând şi activitatea de fabricant de instrumente matematice (1754). A revinit pe plaiurile natale, în Glasgow, Scoţia. A fost fabricantul de instrumente matematice folosite de Universitatea din Glasgow. Aici i s-a oferit să repare o maşină cu abur, de unde i-a încolţit ideea ameliorării acesteia; astfel au apărut "camera separată de condensare a aburului" (1769) şi "regulatorul de turaţie al maşinii cu abur" (1788)."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/James_Watt

"Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă, care utilizează energia termică a aburului pentru a produce lucru mecanic. Un motor cu abur se compune din cazan unde apa fierbe pentru a produce abur, şi agregat cu cilindri, în care presiunea şi expansiunea aburului produc lucru mecanic. Căldura necesară producerii aburului se obţine din arderea unui combustibil sau prin fisiune nucleară.
Motoarele cu abur au dominat industria şi mijloacele de transport din timpul Revoluţiei Industriale până în prima parte a sec. al XX-lea, fiind utilizate la locomotive, vapoare, pompe, generatoare electrice, acţionarea maşinilor din fabrici, utilaje pentru construcţii şi altele. A fost înlocuit în majoritatea acestor aplicaţii de motorul cu combustie internă şi cel electric."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Motor_cu_abur


06/11/08 13:26

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931) a fost un important inventator şi om de afaceri american a sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX. A fost cunoscut şi ca "Magicianul din Menlo Park", fiind şi cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor ştiinţifice (1903 brevete). Este un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenţii în domeniul electricităţii (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) şi cinematografiei - kinetoscopul.
În lumea industriei introduce noţiunea de producţie de serie[...]
Invenţii

Inventează şi experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelaşi fir, două telegrame în sensuri contrare.

În anul 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de înregistrat sunete şi totodată de redarea lor.

În anul 1878 perfecţionează telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifică vocea cu ajutorul curenţilor de inducţie) şi, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducţie şi microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel.

În anul 1879 inventează becul cu incandescenţă. iar în anul 1880 realizează prima distribuţie de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic "Columbia", prima navă iluminată electric.

În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracţiunii electrice pe calea ferată.

În ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.

În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător: introducând într-un bec cu incandescenţă o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare şi rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu i-a acordat vreo importanţă pe moment, dar la notat totuşi. Fenomenul a fost studiat şi dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii .

În anul 1892 inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mişcare, care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforaţii pe margine. Primele încercari, efectuate în laborator, au fost executate cu ritmul de 15 imagini pe secundă, care pe moment nu au dat rezultate satisfăcătoare.

În anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mişcare, cu o frecvenţă de 46 de imagini pe secundă, dar acest aparat nu permitea decât vizionarea filmului decât de o singură persoană. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparenţă puteau fi urmărite printr-o lentilă. Primul "spectacol" public a avut loc într-o sală de pe Broadway, după care aparatul a fost construit în serie şi comercializat.

În anul 1912 realizează un prototip de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decât satisfăcătoare.

În anul 1914 perfecţionează acumulatorul alcalin cu plăci de fier şi de nichel introduse în soluţie apoasă de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner în 1901."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison


07/11/08 13:44

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
Henri Coandă s-a născut la Bucureşti la 7 iunie 1886. A fost inginer, inventator, pionier al aviaţiei.
Detaşat la un regiment de artilerie de câmp din Germania (1904), este trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Berlin-Charlottenburg. Pasionat de probleme tehnice şi mai ales de tehnica aviaticii, în 1905 Coandă construieşte un avion-rachetă pentru armata română. Între 1907-1908 a urmat de asemenea cursuri universitare în Belgia, la Liège, şi la Institutul tehnic Montefiore. În 1908 se întoarce în ţară şi e încadrat ofiţer activ în Regimentul 2 de artilerie. Datorită firii sale şi spiritului inventiv care nu se împăcau cu disciplina militară, el a cerut şi obţinut aprobarea de a părăsi armata, după care, profitând de libertatea recâştigată, a întreprins o lungă călătorie cu automobilul pe ruta Isfahan - Teheran - Tibet. La întoarcere pleacă în Franţa şi se înscrie la Şcoala superioară de aeronautică şi construcţii, nou înfiinţată la Paris (1909), al cărei absolvent devine în anul următor (1910), ca şef al primei promoţii de ingineri aeronautici.
    Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel şi savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obţină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile şi a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactivă (de fapt un avion cu reacţie, fără elice, numit convenţional Coandă-1910) pe care l-a prezentat la al doilea Salon internaţional aeronautic de la Paris (1910).
     În timpul unei încercări de zbor din decembrie 1910, pe aeroportul Issy-les-Moulineaux de lângă Paris, aparatul pilotat de Henri Coandă a scăpat de sub control din cauza lipsei lui de experienţă, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare şi a luat foc. Din fericire, Coandă a fost proiectat din avion înaintea impactului, alegându-se doar cu spaima şi câteva contuzii minore pe faţă şi pe mâini. Pentru o perioadă de timp, Coandă a abandonat experimentele datorită lipsei de interes din partea publicului şi savanţilor vremii.
     Între 1911-1914 Henri Coandă a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviaţie din Bristol, Anglia şi a construit avioane cu elice de mare performanţă, de concepţie proprie. În următorii ani se întoarce în Franţa, unde a construit un avion de recunoaştere (1916) foarte apreciat în epocă, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacţie, primul tren aerodinamic din lume şi altele. În 1934 obţine un brevet de invenţie francez pentru Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid, care se referă la fenomenul numit astăzi efect Coandă, constând în devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oară de el în 1910, cu prilejul probării motorului cu care era echipat avionul său cu reacţie. Această descoperire l-a condus la importante cercetări aplicative privind hipersustentaţia aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet şi altele.
    1926: În România, Henri Coandă pune la punct un dispozitiv de detecţie a lichidelor în sol. E folosit în prospectarea petroliferă.
În Golful Persic inventatorul român construieşte un echipament oceanic de depozitare a petrolului extras departe de malul mării.
   "Efectul Coandă"- Primele observaţii le face cu ocazia studierii primului avion cu reacţie din lume, Coandă 1910. După ce avionul decola, Henri Coandă observă că flăcările şi gazul incandescent ieşite din reactoare tindeau a rămâne pe lângă fuzelaj. Abia după peste 20 de ani de studii ale lui şi altor savanţi, inginerul român a formulat principiul din spatele aşa-numitului efect Coandă, numit astfel de profesorul Albert Metral.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coan ... escoperiri

Ultima modificare de tamarta4jc (07/11/08 14:09)


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

07/11/08 14:08

   
Pagini:  1 2    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net