TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Sponsorizarea cultelor Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
Norkis
membru

Inregistat: 17/07/08
Doresc sa abordes un subiect mai spinos.

Conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007

"statul roman sprijina material si sponsorizeaza prin contributii banesti personalului de cult al unităţilor de cult si acorda bani pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale.Sprijinul statului constă şi în acordarea de facilităţi fiscale, în condiţiile legii".

"Utilizarea fondurilor băneşti primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum şi respectarea destinaţiei bunurilor primite în proprietate sau folosinţă de la autorităţile publice locale sau centrale se supun controlului statului"
(vezi articolele 10-12).

Cultele care  pot beneficia de aceste sponsorizari la cerere sunt:
BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ
EPISCOPIA ORTODOXĂ SÂRBĂ DE TIMIŞOARA
BISERICA ROMANO- CATOLICĂ
BISERICA ROMÂNÂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ
ARHIEPISCOPIA BISERICII ARMENE
BISERICA CREŞTINĂ RUSĂ DE RIT VECHI DIN ROMÂNIA
BISERICA REFORMATĂ DIN ROMÂNIA
BISERICA EVANGHELICĂ C.A. DIN ROMÂNIA
BISERICA EVANGHELICĂ LUTHERANĂ DIN ROMÂNIA
BISERICA UNITARIANĂ DIN TRANSILVANIA
UNIUNEA BISERICILOR CREŞTINE BAPTISTE DIN ROMÂNIA
BISERICA CREŞTINĂ DUPĂ EVANGHELIE DIN ROMÂNIA- UNIUNEA BISERICILOR CREŞTINE DUPĂ EVANGHELIE DIN ROMÂNIA
BISERICA EVANGHELICĂ ROMÂNĂ
UNIUNEA PENTICOSTALĂ - BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICĂ DIN ROMÂNIA
BISERICA CREŞTINĂ ADVENTISTĂ DE ZIUA A ŞAPTEA DIN ROMÂNIA
FEDERAŢIA COMUNITĂŢILOR EVREIEŞTI DIN  ROMÂNIA
CULTUL MUSULMAN
18.ORGANIZAŢIA RELIGIOASĂ MARTORII LUI IEHOVA

Ei bine, dragii mei, din cate am auzit majoritatea cultelor acestora beneficeaza deja de sprijin banesc din partea statului si controlul statului privind folosirea acestor bani, cu cateva exceptii(de culte).

Eu una va intreb: avand in vedere invatamintele trecutului, spusele Scripturii, etica religioasa si evenimentele sfarsitului care vor surveni, este principial/moral sa se accepte bani din partea statului?

Ultima modificare de Norkis (26/09/08 20:42)

26/09/08 20:40

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Se pot accepta, desigur. Dar cel mai bine ar fi ca banii acestia sa fie folositi in proiecte comune biserica-stat. Dar, din pacate, biserica nu prea cunoaste notiunea de proiect.

29/09/08 00:41

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Norkis a scris:

Eu una va intreb: avand in vedere invatamintele trecutului, spusele Scripturii, etica religioasa si evenimentele sfarsitului care vor surveni, este principial/moral sa se accepte bani din partea statului?

1. Un lucru este clar: banii nu-i da statul ci noi. Eu , tu , toti!
2. Scopul nemarturisit al legii a fost sa-i ajute pe ai nostri.(ortodocsii). Desi sintem majoritari in tara nu reusim altfel sa adunam destui bani pentru lacasuri de cult, pentru salarizarea personalului, etc. Pocaitii in general stiu sa adune bani, dar li se da si lor daca au proiecte bune, asta ca sa fie echitabil, deoarece toti contribuie la buget.
Desigur echitatea este relativa pentru ca bugetul colecteaza functie de venituri si distribuie in functie de persoane, dar asta e. Dreptate absoluta va fi in rai.
3.O problema reala ar putea aparea in cazul ipotetic ca statul s-ar amesteca in treburile interne ale bisericii altele decat verificarea folosirii banilor. Folosirea banilor poate fi verificata de stat si daca sunt adunati de la enoriasi, doar se da chitanta.(fie individuala fie in cazul chetelor chitanta  colectiva )

Ultima modificare de OLD TRAIAN (29/09/08 09:02)

29/09/08 09:01

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
Eu unu cred ca bisericile ar trebui sa se tina cat mai departe de amestecul extern cu statul. Asa cum Pavel acuza pe cineva ca merge la judecata intr-o judecatorie de afara, cred ca biserica ar trebui sa stie sa se ocupe mai bine de lucrurile ei in interiorul ei fara implicatii sau indatoriri fata de cei de afara.

29/09/08 09:09

Old
Moderator

Sword a scris:

ar trebui sa stie sa se ocupe mai bine de lucrurile ei in interiorul ei fara implicatii sau indatoriri fata de cei de afara.

bine ai zis, dar realitatea-i alta, si  trebuie sa vedem ce sa facem in realitatea actuala

Ultima modificare de OLD TRAIAN (29/09/08 09:21)

29/09/08 09:20

Sword
membru

Aici ar fi foarte bine daca oamenii ar intelege de ce-i bine ca biserica sa aibe propriile fonduri adunate de la credinciosi si nu de la stat. Daca oamenii nu ar vedea-o ca pe o corvoada stransul de donatii, chete, zeciuiala ar merge mult mai bine biserica. La fel cu o familie unde fiecare poarticipa...si fara datorii la banci. Ca nimeni nu da fara sa aibe pretentii dupa...iar Biserica nu-i indicat deloc sa fie datoare bancilor sau sstatului...nu-i deloc indicat.

29/09/08 13:17

+Archangel+
Moderator

Sword a scris:

Biserica nu-i indicat deloc sa fie datoare bancilor sau sstatului...nu-i deloc indicat.

Sword, din cate stiu eu, finantarile de la stat nu sunt cu titlu de imprumut.

29/09/08 14:59

Sword
membru

Nu exista dar fara pretentii...in afara lui D-zeu ;)

29/09/08 16:01

+Archangel+
Moderator

Pai nu este vorba de niciun dar. Ca banii pe care ii da statul cultelor nu ii scoate el din buzunar ci sunt banii nostri, ai enoriasilor, stransi din impozite si taxe.

30/09/08 08:26

shoricel
membru

Inregistat: 04/01/08

+Archangel+ a scris:

Dar, din pacate, biserica nu prea cunoaste notiunea de proiect.

ca... bine zici :rolleyes:

30/09/08 12:48

Sword
membru

Orice sponsorizare din banii nostrii veniti de la stat se cer a fi justificati de ceva. Si daca justificarea adusa de biserica nu-i pe placul statului? Nu li se vor impune pretentii? Ca mi se pare ciudat tare cand biserica se intelege de minune cu statul.

Ultima modificare de Sword (30/09/08 13:13)

30/09/08 13:12

Old
Moderator

Sword a scris:

Ca mi se pare ciudat tare cand biserica se intelege de minune cu statul.

Nu totdeauna s-a inteles si nadajduim ca nu se va intele ge mereu. Doar atat cat statul nu se baga unde nu-i fierbe oala. Cand statul intra in domeniul lui Dumnezeu cred ca biserica va avea maturitatea sa sesizeze si sa se delimiteze.(daca nu va fi dormind)

30/09/08 14:26

Sword
membru

Asa sa fie! Da un lucru ii clar...daca-si baga un deget statul va fi mai usor sa-si vare apoi mana apoi tot corpul...

Ultima modificare de Sword (30/09/08 14:31)

30/09/08 14:30

Norkis
membru

OLD TRAIAN a scris:

Nu totdeauna s-a inteles si nadajduim ca nu se va intele ge mereu. Doar atat cat statul nu se baga unde nu-i fierbe oala. Cand statul intra in domeniul lui Dumnezeu cred ca biserica va avea maturitatea sa sesizeze si sa se delimiteze.(daca nu va fi dormind)

Este interesant faptul ca nu statul este cel care va indatora bisericile, ci bisericie se auto-invita in acest cerc vicios, cu fata de copil.

Mi-a placut foarte mult replica lui Sword(intelegerea dintre biserica si stat).

Personal, consider ca in conjunctura politico-morala degradata si degradanta din societatea din Romania(si nu numai), Biserica, tocmai institutia menita conservarii si pastrarii principiilor si a spiritualitatii neafectate de interese banesti si politice(nu stiu care este statutul bisericilor catolice si ortodxe aici) este cea care trebuie sa dea Cezarului ce este al Cezarului, dar nu sa si ia(atata timp cat cezarul are drepturi sa coordoneze).
O biserica decenta este o biserica ce dovedeste ca nu ese o "povara" financiara pentru stat, oricat de afectuase ar fi invitatiile pentru acceptarea sponsorizarii.

Norkis,

Ultima modificare de Norkis (30/09/08 21:10)

30/09/08 21:10

+Archangel+
Moderator

Nu sunt de acord cu sintagma de "povara" financiara pentru stat. Poate nu am inteles noi prea exact care este scopul si menirea taxelor si impozitelor. Scopul acestora nu este de a da de lucru functionarilor statului ci de a folosi acesti bani in interesul comunitatii de la care acestia sunt stransi. Prin comunitate intelegand Romania ca tara. Daca o parte din interesul acestei comunitati tine de domeniul religiosului nu inteleg de ce o parte din aceste taxe si impozite nu pot fi alocate acestui domeniu.

Si aici intervine intelepciunea Bisericii de a folosi banii primiti in moduri care sa ajute real comunitatea pe care o deserveste dar fara a-si "gaja" libertatea de gandire si actiune in schimbul acestor bani.

Din punctul meu de vedere Biserica nu ar trebui sa ceara niciodata bani pentru cheltuieli care au un flux continuu (gen salarii, utilitati etc) deoarece acestea genereaza dependenta. Banii ar trebui folositi pentru investitii gen proiecte de evanghelizare, ajutorare a oamenilor nevoiasi, ai copiilor strazii etc care nu au neaparat o functionare continua. Ar fi multe de discutat la capitolul acesta dar ma rezum la atat.

Un alt aspect pe care as dori sa-l evidentiez este acela ca Biserica, in dorinta ei de separare fata de stat, isi sacrifica si rolul ei de societate civila care nu ar trebui neglijat.

01/10/08 10:12

Norkis
membru

Dar oare o biserica nu este capabila sa se autoadministreze din zecimi si daruri?Dumnezeu a spus sa il punem la incercare. Eu cosider, ca, din contra, biserica este menita din punct de vedere social sa infiinteze unitati de intr-ajutorare a orfanilor si a saracilor etc, astfel incat sa usureze munca statului.

01/10/08 10:15

Sword
membru

Arch...sa fim seriosi. De cand finanteaza statul biserica ptr. a evangheliza? :) . Crezi ca scopul stapanitorilor lumii este de a aduce oameni la Hristos? Sa fim putini seriosi...Daca ar fi asa nu am mai avea nevoie de biserica fiindca statul ne-ar fi biserica...

01/10/08 10:26

+Archangel+
Moderator

Autoadministrarea ar trebui sa se faca din zeciuieli si din daruri. Eu vorbeam de proiecte mai ample decat simpla intretinere a aparatului administrativ bisericesc. Privind din punct de vedere financiar biserica este un al doilea stat deoarece zeciuelile si darurile pot fi asimilate taxelor si impozitelor. Pentru a usura munca statului biserica ar trebui sa colaboreze cu acesta in identificarea si eliminarea sau atenuarea zonelor nevralgice ale societatii. Statul nu trebuie privit ca un dusman al bisericii decat in momentul in care devine un dusman al lui Dumnezeu.

Sword, ar fi ideal daca statul ar fi si biserica. Lasand asta la o parte sa nu uitam ca multi oameni din stat apartin de o biserica (fie si doar cu numele). Pana acum nu am auzit de niciun juramant de lepadare de credinta al vreunui oficial la investire. Ba dimpotriva, chiar se jura cu mana pe Biblie. Ce vreau sa spun e ca biserica face parte din stat prin oamenii care lucreaza in el. De asemenea, separarea dintre biserica si stat trebuie facuta doar pentru ca statul sa nu influenteze biserica. Dar biserica trebuie sa influenteze statul din punct de vedere etic, moral si al conduitei.

Sa nu uitam ca sunt bani pe care cultele ii primesc fara o destinatie anume si care pot fi folositi in concordanta cu nevoile fiecaruia. De aceea zic eu ca acesti bani ar trebui investiti in proiecte si nu in cheltuieli curente deoarece acestea genereaza dependenta.

01/10/08 11:11

Norkis
membru

Biserica sa influenteze statul din punct de vedere moral???? Pai a facut-o Biserica Catolica in Evul Mediu si dupa cand au murit atatia si atatia protetanti! Iar ei sustineau ca fac ceva moral...
Consider ca e bine ca biserica sa nu influenteze in niciun fel statul, iar atunci cand doreste sa critice anumite atitudini (homosexualitatea de exemplu), sau legi care ameninta libertatea religioasa si democratia sa se exprime raspicat in mod public. In rest, e bine ca Biserica sa fie separata de stat!

04/10/08 01:44

+Archangel+
Moderator

Norkis a scris:

Consider ca e bine ca biserica sa nu influenteze in niciun fel statul, iar atunci cand doreste sa critice anumite atitudini (homosexualitatea de exemplu), sau legi care ameninta libertatea religioasa si democratia sa se exprime raspicat in mod public.

Pai asta inseamna a influenta din punct de vedere moral statul. :)

Ceea ce ai scris tu despre Biserica Catolica este rezultatul implicarii statului in biserica care a inceput o data cu Constantin cel Mare si nu al imixtiunii bisericii in stat.

04/10/08 14:06

Norkis
membru

da, iar eu nu sunt de acord cu asta.

04/10/08 15:08

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

Norkis a scris:

Categoric nu.Ce treaba are Biserica lui Hristos cu banii statului?
Acceptand bani de la stat ,nu se face altceva decat sa se permita  controlarea,restrictionarea  cultelor de catre stat.Nicidecum sa le ajute.
Cele mai multe razboaie s-au dat de-a lungul timpului pe motive religioase.
Religia ,in faza sfarsitului lumii, va fi cel mai important factor pe plan mondial.
Si noi gasim de bun sa acceptam banii statului?
Daca fiecare membru si-ar face partea in ceea ce privesc darile fata de biserica ,s-ar putea face orice proiecte, si biserica ar fi cea care ar putea sa sponsorizeze acolo unde este nevoie.

Norkis a scris:

In rest, e bine ca Biserica sa fie separata de stat!

Corect.
Daca statul se implica prin finantare,in cele din urma isi va cere dreptul acestei implicari,obligand la compromisuri.

04/10/08 16:15

Norkis
membru

irlanda a scris:

Daca fiecare membru si-ar face partea in ceea ce privesc darile fata de biserica ,s-ar putea face orice proiecte, si biserica ar fi cea care ar putea sa sponsorizeze acolo unde este nevoie.

hhh.Luati aminte! Suntaproape cplesita de ce ai scris(in modul f serios. Cuvintele sunt cat se poate de grele si serioase dar mai ales adevarate!

Exista in natura omului(si chiar in biserica) o mentalitate incrustata atat de profound, incat efortul de a o schimba necesita o putere care il depaseste: a castiga mult, dand putin, in loc sa se gandeasc la faptul ca binecuvantarile lui Dumnezeu fac ca –a da-  sa duca la –a primi-, care duce apoi la –a da si mai mult!

Ultima modificare de Norkis (04/10/08 19:21)

04/10/08 17:59

+Archangel+
Moderator

Norkis a scris:

da, iar eu nu sunt de acord cu asta.

Adica nu esti de acord cu ce am citat eu???

Haideti sa mai lamurim un aspect si anume sintagma "banii statului". Ea, in realitate, nu exista. Statul nu are bani. Statul doar administreaza bani. Si daca nu sunt ai lui inseamna ca sunt ai poporului. Adica ai mei si ai tai. Si mie, ca si cetatean, mi se pare normal ca o parte din bani sa mearga acolo unde am eu interes. Desigur, asta nu e o scuza pentru a lasa cutia de colecta goala.

05/10/08 20:46

Norkis
membru

Daca statul nu are bani(cuvintele acestea denota cunostiinte minime in finante si politica) de ce mai platesti taxa de drum, rovignete etc? Ca doar, toate sunt ale poporului! Iar tie ti se pare normal sa mearga banii acolo unde tu ai interes...

Mai, archanghele, pai tu fara stat nu ai avea bani nici de sosete, scuza-mi franchetea, ce sa mai vorbim de alte si alte lucruri. Nici un sistem global, nici o companie nu ar putea sa te plateasca pe dumitale fara ca statul sa nu intervina si sa castige si el depeurma acestor investitii sau entitati.

Ultima modificare de Norkis (05/10/08 23:09)

05/10/08 23:08

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la