TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Legalism vs Liberalism Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
epicx
membru

Inregistat: 12/02/10
Domnul Isus este singurul care a implinit Legea, astfel El consimtind si sfarsitul ei! Cei mantuiti traiesc acum prin El, nu prin ei insisi.

"Traiesc dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine"

15/02/10 22:31

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
Si Hristos cum traieste, dupa o Lege sau fara o Lege?

16/02/10 11:25

epicx
membru

consider ca e impopriu spus ca "El traieste dupa..", din moment ce El e viata. Si din aceasta perspectiva nici nu se pune problema sa aiba anumite norme (respectiv Legea) dupa care sa se ghideze. Cei mantuiti se ghideaza insa dupa "legea Duhului de viata in Hristos Isus". Deci intrebarea, din punctul meu de vedere, nu pusca (vb banatenilor :)).
Dar poate am inteles eu gresit, si in cazul aceste te rog sa dezvolti putin ideea.

Ultima modificare de epicx (16/02/10 15:04)

16/02/10 15:02

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
D-zeu nu poate minti..iata o lege. D-zeu iubeste..alta lege. El are principii si legi dupa care functioneaza. Si chiar daca-i suveran are legi care nu le incalca. Deci traieste dupa o lege. Legea Lui. Si asta ne-a sugerat-o si noua Isus prin Legea Dragostei. Cine implineste legea asta o implinit-o si pe cealalta. Cine nu, niciuna. Dar o face viabila pe cealalta, adiica cele 10 porunci.
PS. Apropos de tema de-aici. Chiar daca legea mozaica nu este propovaduirea evangheliei, liberalismul(sau libertinajul) nu este nici macar ca sugestie.

Ultima modificare de Sword (16/02/10 17:21)

16/02/10 17:03

zambezi
membru

epicx a scris:

Si din aceasta perspectiva nici nu se pune problema sa aiba anumite norme (respectiv Legea) dupa care sa se ghideze.

Numai daca ma gandesc la faptul ca Dumnezeu nu-si ia niciodata binecuvantarile inapoi, ca-si implineste intotdeauna Cuvantul dat si promisiunile, imi dau seama ca am destule elemente care sa-ti contrazica spusele.

Singurul lucru despre care pot spune ca intr-adevar nu are nici un fel de legi (exceptand legea: nu exista legi!) dupa care se ghideaza, este haosul, poate cel ce intruchipeaza liberalismul absolut, daca vrei. Dar el nu are nimic in comun cu Dumnezeu.

Ultima modificare de zambezi (16/02/10 18:28)

16/02/10 18:12

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
Poate Epicx vrea sa zica altceva si nu l-am inteles noi. Poate se refera la faptul ca D-zeu fiind suveran si Absolut nu are nevoie de legi sa se ghideze ca niste pacatosi limitati cum suntem noi. Asta asa-i. Dar daca El nu are nevoie nu inseamna ca noi nu trebuie sa stim de ele. In primul rand de Legea mozaica, apoi cei nascuti din nou de Legea dragostei. Desi El nu se ghideaza dupa vreo Lege, are totusi principiile Lui pe care nu si le incalca. Si asta in termeni umani tot legi se pot numi. Legile Lui

Ultima modificare de Sword (16/02/10 18:21)

16/02/10 18:19

epicx
membru

Sword a scris:

D-zeu nu poate minti..iata o lege. D-zeu iubeste..alta lege. El are principii si legi dupa care functioneaza. Si chiar daca-i suveran are legi care nu le incalca. Deci traieste dupa o lege. Legea Lui. Si asta ne-a sugerat-o si noua Isus prin Legea Dragostei. Cine implineste legea asta o implinit-o si pe cealalta. Cine nu, niciuna. Dar o face viabila pe cealalta, adiica cele 10 porunci.
PS. Apropos de tema de-aici. Chiar daca legea mozaica nu este propovaduirea evangheliei, liberalismul(sau libertinajul) nu este nici macar ca sugestie.

Faptul ca Dumnezeu nu minte,  nu rezulta dintr-o lege pe care El o tine! Tot ce face El e corect, doar pentru simplu fapt ca-l face El, si nimeni nu poate sa-L intrebe: "Ce faci?". Asta inseamna ca e Suveran absolut!

Iar Scriptura este plina de fapte ale lui Dumnezeu, care conform preceptelor noastre ar putea fi usor incadrabile la calcari de principiu, daca nu de lege. Dar nu e asa!

Spre ex: este drept ca Dumnezeu a nimicit pe oamenii din vremea lui Noe? Este foarte drept, pentru ca tot ce face El este drept!
Este drept ca se indura de cine vrea, si impietreste pe cine vrea?(vezi Romania 9). Da, pentru  ca e Suveran! Si nu se tine de nici o lege, pentru ca El insusi Isi si lege si Legiutor.(daca pot sa ma exprim asa)

Sigur ca are princiile lui divine, de la care nu abdica niciodata, dar si aici e o intreaga discutie. Spre exemplu a ales sa-Si manifeste indurarea in detrimentul dreptatii, pentru ca El are caile Lui tainice dupa care actioneaza, cai total straine logicii noastre.

Ultima modificare de epicx (16/02/10 21:47)

16/02/10 21:46

emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

epicx a scris:

Faptul ca Dumnezeu nu minte,  nu rezulta dintr-o lege pe care El o tine! Tot ce face El e corect, doar pentru simplu fapt ca-l face El, si nimeni nu poate sa-L intrebe: "Ce faci?". Asta inseamna ca e Suveran absolut!

Ceea ce spui aici suna ca si cum un ccopil il intreaba pe copil de ce e asa un anumit lucru, iar parintele ii spune:pentru ca asa am zis eu.

Iar Scriptura este plina de fapte ale lui Dumnezeu, care conform preceptelor noastre ar putea fi usor incadrabile la calcari de principiu, daca nu de lege. Dar nu e asa!
Spre ex: este drept ca Dumnezeu a nimicit pe oamenii din vremea lui Noe? Este foarte drept, pentru ca tot ce face El este drept!
Este drept ca se indura de cine vrea, si impietreste pe cine vrea?(vezi Romania 9). Da, pentru  ca e Suveran! Si nu se tine de nici o lege, pentru ca El insusi Isi si lege si Legiutor.(daca pot sa ma exprim asa)
  Niciodata Dumnezeu nu a incalcat Legea Sa! Numai daca esti superficial poti zice ca Dumnezeu a incalcat Legea Sa! Nici cei mai inversunati adversari ai Domnului Isus nu L-au putut acuza pe acesta de incalcarea Legii. Ca sa-L condamne au avut nevoie de marturii false!

... Spre exemplu a ales sa-Si manifeste indurarea in detrimentul dreptatii,

Nu in detrimentul ci in folosul dreptatii, in implinirea ei!

...cai total straine logicii noastre.

Asta-i adevarat! Dupa logica umana, asa e. Numai ca implinirea ideala a Legii are loc atunci cand se urmareste spiritul ei, nu doar slova ei dupa o logica noastra!

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

16/02/10 23:39

epicx
membru

mereu-tanar a scris:

Ceea ce spui aici suna ca si cum un ccopil il intreaba pe copil de ce e asa un anumit lucru, iar parintele ii spune:pentru ca asa am zis eu.

Exact. Cu diferenta ca raportul dintre copil si parinte este cu totul altul decat cel dintre om si Dumnezeu. Parintele nu este suveran pentru copil, in schimb Dumnezeu este suveran.

mereu-tanar a scris:

Niciodata Dumnezeu nu a incalcat Legea Sa! Numai daca esti superficial poti zice ca Dumnezeu a incalcat Legea Sa! Nici cei mai inversunati adversari ai Domnului Isus nu L-au putut acuza pe acesta de incalcarea Legii. Ca sa-L condamne au avut nevoie de marturii false!

Pai Domnul Isus si-a "permis" sa faca lucrari in Sabat. Sau si-a "permis" sa nu-i nimiceasca comform blestemelor din lege, pe cei care L-au respins. Sau si-a permis sa schimbe prevederile legii talionului. etc etc

Dar Legea e Lege, principiile sunt principii. Prima este trecatoare, cele din urma sunt eterne.

Dar stau si ma intreb: cum se pot impaca virtutile lui Dumnezeu, cum sunt dragostea si bunatatea, cu faptul ca l-a urat pe Esau, inainte ca el sa fi facut ceva bun sau rau? Sau cu faptul ca l-a impietrit pe Faraon? Sau cu faptul ca i-a inchis pe toti oamenii in necredinta? Sau cu faptul ca i-a cerut lui Osea sa ia o curva de nevasta, impotriva prevederilor explicite ale legii? samd

Dupa logica noastra sunt greu de acceptat, dar din prisma suveranitatii Lui, lucrurile se clarifica, iar noi trebuie sa intelegem ca tot ce face El este drept, tocmai pentru ca le face El.

17/02/10 10:14

zambezi
membru

epicx a scris:

Pai Domnul Isus si-a "permis" sa faca lucrari in Sabat.

Prin lucrare te referi la facerea de bine?

epicx a scris:

Sau si-a "permis" sa nu-i nimiceasca comform blestemelor din lege, pe cei care L-au respins.

Daca iti amintesti, Dumnezeu nu ar fi nimicit Sodoma si Gomora daca erau in ele chiar si numai 10 oameni dupa voia Lui.

epicx a scris:

Sau si-a permis sa schimbe prevederile legii talionului. etc etc

Mai exact ...

epicx a scris:

Dar stau si ma intreb: cum se pot impaca virtutile lui Dumnezeu, cum sunt dragostea si bunatatea, cu faptul ca l-a urat pe Esau, inainte ca el sa fi facut ceva bun sau rau?

Din cate stiu eu, toti oamenii, fara exceptie, au facut si fac in continuare fapte care nu sunt bune. Faptul ca un copil inca nenascut nu a facut nici o fapta buna sau rea nu te indreptateste sa spui ca va face doar binele. Din acest punct de vedere toti meritam sa nu fim iubiti de catre Dumnezeu, fara suparare o spun, noi oamenii nu meritam indurarea Lui daca e dupa faptele noastre. Si totusi, Dumnezeu se indura de cei care-I cauta indurarea. Da indurarea celor care I-o cer si celor care-L cauta, pentru ca e un Dumnezeu darnic. Nu este nici o nedreptate in faptul ca Dumnezeu arata indurare fata de cei care I-o cer si nu arata acelasi lucru fata de cei care nu I-o cer.

epicx a scris:

Sau cu faptul ca l-a impietrit pe Faraon?

E acelasi lucru ca si mai sus. Daca Faraon i-ar fi cerut lui Dumnezeu sa-i arate indurare, adica daca ar fi crezut ca este Dumnezeul adevarat si nu unul din multii zei cu care avea de a face zilnic, inima sa nu ar fi fost impietrita.

epicx a scris:

Sau cu faptul ca i-a inchis pe toti oamenii in necredinta?

Nu i-a inchis. Mai reciteste odata tot paragraful, acolo se spune altceva. Acum cinstit, daca Dumnezeu ar fi facut acest lucru crezi ca ar mai fi fost un singur om care sa fi crezut in El?

epicx a scris:

Sau cu faptul ca i-a cerut lui Osea sa ia o curva de nevasta, impotriva prevederilor explicite ale legii? samd

O singura afirmatie imi vine acum in minte: "Ce a curăţit Dumnezeu, să nu numeşti spurcat".

epicx a scris:

Dupa logica noastra sunt greu de acceptat, dar din prisma suveranitatii Lui, lucrurile se clarifica, iar noi trebuie sa intelegem ca tot ce face El este drept, tocmai pentru ca le face El.

Dupa logica normala nu sunt greu de acceptat. Dumnezeu are legi coerente, clare. Ca nu pot fi indeplinite de oameni nu inseamna ca nu sunt logice ci spun mai degraba ca oamenii sunt slabi, ca au nevoie de mana Domnului. Legea lui Dumnezeu nu e decat o parte din chipul Sau.

Ultima modificare de zambezi (17/02/10 11:55)

17/02/10 11:45

epicx
membru

zambezi a scris:

Prin lucrare te referi la facerea de bine?

Ma refer la orice lucrare, pentru ca legea prevedea ca in Sabat sa nu faci NICI o lucrare.

zambezi a scris:

Daca iti amintesti, Dumnezeu nu ar fi nimicit Sodoma si Gomora daca erau in ele chiar si numai 10 oameni dupa voia Lui.

Imi aduc aminte, dar de asemenea imi aduc aminte ca acesta s-a intamplat in fata lucrarii de mijlocire a lui Avraam, care se gandea la nepotul Lot! Ceea ce este cu semnificatie profunda. Dar in economia subiectului nostru nu schimba cu nimic datele problemei, fiindca Sodoma si Gomora au fost nimicite.

zambezi a scris:

Mai exact ...

Mai exact, ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.

zambezi a scris:

Din cate stiu eu, toti oamenii, fara exceptie, au facut si fac in continuare fapte care nu sunt bune. Faptul ca un copil inca nenascut nu a facut nici o fapta buna sau rea nu te indreptateste sa spui ca va face doar binele. Din acest punct de vedere toti meritam sa nu fim iubiti de catre Dumnezeu, fara suparare o spun, noi oamenii nu meritam indurarea Lui daca e dupa faptele noastre. Si totusi, Dumnezeu se indura de cei care-I cauta indurarea. Da indurarea celor care I-o cer si celor care-L cauta, pentru ca e un Dumnezeu darnic. Nu este nici o nedreptate in faptul ca Dumnezeu arata indurare fata de cei care I-o cer si nu arata acelasi lucru fata de cei care nu I-o cer.

Foarte corect ce spui, numai ca textul din Romani specifica clar ca "inainte sa se fi nascut si inainte sa fi facut vreun bine sau vreun rau" Dumnezeu l-a urat pe Esau. E corect? Mie nu mi se pare corect, mai ales ca, si uman vorbind, Esau era mai de isprava decat Iacov. Dar, nu-i asa, nu conteaza ce cred eu, pentru ca tot ce face EL e bun!

zambezi a scris:

E acelasi lucru ca si mai sus. Daca Faraon i-ar fi cerut lui Dumnezeu sa-i arate indurare, adica daca ar fi crezut ca este Dumnezeul adevarat si nu unul din multii zei cu care avea de a face zilnic, inima sa nu ar fi fost impietrita.

Daca si numai daca...

zambezi a scris:

Nu i-a inchis. Mai reciteste odata tot paragraful, acolo se spune altceva. Acum cinstit, daca Dumnezeu ar fi facut acest lucru crezi ca ar mai fi fost un singur om care sa fi crezut in El?

Intrebarea ta mi se pare de 100 de puncte(din 10 :))!! Pentru ca asta este harul: mila lui Dumnezeu in fata imposibilitatii omului de a se scoate singur din "galeata". Tine tot de Suveranitatea lui Dumnezeu.

zambezi a scris:

O singura afirmatie imi vine acum in minte: "Ce a curăţit Dumnezeu, să nu numeşti spurcat".

Te intreb: Osea avea acceptul Legii ca sa-si ia de nevasta o curva?

zambezi a scris:

Dupa logica normala nu sunt greu de acceptat. Dumnezeu are legi coerente, clare. Ca nu pot fi indeplinite de oameni nu inseamna ca nu sunt logice ci spun mai degraba ca oamenii sunt slabi, ca au nevoie de mana Domnului. Legea lui Dumnezeu nu e decat o parte din chipul Sau.

Aici ajungem la alta teme laborioasa, respectiv pozitiile absolut antitetice intre logica umana si cea divina. Biblia o transeaza ferm: logica umana = nebunie din perspectiva lui Dumnezeu, si invers! Corect?

17/02/10 14:40

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la