TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Personaje mitologice Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Mercurius (sau Mercur) a fost un zeu în mitologia romană. Corespondentul său din mitologia greacă este Hermes (ambii mesageri / soli al zeilor).
Primul său templu la Roma (pe colina Aventin) a fost clădit în anul 495 î.C. La fel ca şi Hermes, Mercur era şi zeul comerţului / negustorilor.
În Imperiul Roman Mercur era în provinciile celţilor şi germanilor un zeu adorat, probabil prin identificarea lui cu un zeu autohton cu un nume asemănător, dovadă fiind diferitele nume acordate zeului.
După numele Mercur a fost denumită ziua a treia a săptămânii Mercurii (miercuri)."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mercur_(zeu)


14/12/08 23:16

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Ianus (sau Ianus bifrons) a fost una dintre cele mai vechi divinităţi din mitologia romană. La origine, Ianus a fost un rege care a domnit în Latium în epoca de aur. După moarte a fost divinizat. Ca zeu protector al Romei i se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor: în timp ce duşmanii se pregăteau să treacă peste zidurile Capitoliului, Ianus a făcut să ţâşnească în faţa lor un şuvoi fierbinte, care i-a silit să se retragă. În amintirea acestui fapt persista la Roma obiceiul de a lăsa în timp de război porţile templului lui Ianus deschise, pentru a-i da posibilitate zeului să vină în ajutorul romanilor. În timp de pace ele se închideau. Ianus era înfăţişat cu două feţe opuse: una privea înainte, cealaltă, înapoi. Era zeul uşii, al sărbătorilor şi riturilor de trecere şi al fenomenelor de tranziţie."http://ro.wikipedia.org/wiki/Ianus


16/12/08 14:10

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
"VULCANUS – Este zeul focului teluric in mitologia romana preluat de la etrusci dupa Valcha sau Sethlan.

Este fiu al cuplului Jupiter – Iuno (desi Cicero afirma ca ar fi fost “fiul Nilului”). Este mai tarziu zeu al focului purificator ca si al mestesugarilor (ca zeu metalurgic specializat in topirea si prelucrarea metalelor), al incendiilor si al cutremurelor, dar deopotriva ocrotitorul vetrelor familiei si patron al fierarilor. Zeul indeplineste doua functii esentiale Flammi Potems (Stapanul focului) si Deuciler (Netezitorul metalelor). Latinescul mulgere = a inmuia, a netezi intrucat focul face maleabil orice metal. Asemeni pe acest temei in onoarea lui Vulcanus, armele luate ca trofee de razboi erau stranse gramezi si arse. Zeu indigen chiar daca sincretizat mai tarziu cu Hephaistos pana la topirea decantabila a detaliilor stravechi isi pastra si preotul special (Flammen Vulcanalis) si sarbatorile specifice (Vulcanolia – 23 august) cand gospodariile isi atarnau la soare toate rufele lor, nici cand zeului i se sacrificau pe flacara altarului pesti proaspeti pescuiti in Tibru si cand se organizau jocuri populare vesele."

http://www.referatele.com/referate/dive ... O--ART.php

Ultima modificare de irlanda (17/12/08 13:36)


17/12/08 13:36

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Bastet

"În mitologia egipteană, Bastet a fost zeiţa lunii şi a fecundităţii, ocrotitoarea femeilor gravide,si zeita felinelor ,reprezentată fie într-o formă hieratică, de femeie cu cap de leoaică, fie popular, ca o femeie cu cap de pisică, sau numai ca un cap de pisică (pisica sălbatică a fost venerată în Egipt sub dinastia a II-a, în jurul anului 3000 î.Hr.).

Bastet a fost sora lui Ra, uneori considerată şi soţia acestuia, alteori, fiica lui. În unele variante este considerată sora zeiţei Isis. Bastet mai era şi zeiţa ocrotitoare a pisicilor. În Valea Regilor s-au găsit mii de mumii de pisici, dar arheologii nu le-au dat importanţa. În Egiptul Antic, oricine ucidea o pisică, primea pedeapsa capitală."http://wapedia.mobi/ro/Bastet


19/12/08 01:31

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
din ciclul zeii mitologiei romane

Diana este zeiţa vânătorii din mitologia romană, fiind echivalenta romană a zeiţei Artemis din mitologia greacă.
Diana era adeseori asociată cu animalele sălbatice, pădurile, fiind zeiţa vânătorii, şi cu Luna. Era faimoasă pentru puterea, graţia atletică şi frumuseţea sa.
Diana este soră geamănă cu Apollo. Era fiica lui Jupiter şi a Latoniei. La început a avut aceleaşi caracteristici cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi şi moarte printre muritori. Diana îşi secondează fratele în numeroase acţiuni: îl însoţeşte în exil atunci când Apollo ispăşeşte omorârea Pythonului, este alături de el în războiul troian, participă împreună cu el la uciderea copiilor Niobei etc. Când Apollo ajunge să fie identificat cu Helios (Soarele), Diana este identificată cu Selene (Luna). Mai târziu, Diana capătă calităţi de zeitate binefăcătoare: ea era, de pildă, considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor şi a vindecărilor miraculoase. În calitatea sa de zeiţă a vânătorii, era înfăţişată ca o fecioară sălbatică, singuratică şi care cutreiera pădurile însoţită de o haită de câini, dăruiţi de Pan, ucigând animalele cu arcul şi cu săgeţile ei făurite de Vulcanus. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toţi cei care încercau să se apropie de ea, iar dacă la rândul său încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece şi stranie._______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

21/12/08 15:04

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Lupul"ÎN LUNA noiembrie sunt mai multe zile închinate lupului, care poarta genericul nume de Filipii de Toamna. Acestea încep cu ,,Ziua lupului” (13 noiembrie), continua cu Gadinetii (12-16 noiembrie), cu Filipul cel Schiop (21 noiembrie) si se termina cu Sf. Andrei (30 noiembrie) care este considerat si ,,stâpân al oilor”.

Lupul este implicat nu numai cu numele în viata oamenilor, ci participa mult mai angajat în diverse etape ale vietii acestora. La nastere, copiii slabi vor lua numele de lup pentru a fi tari, precum acesta. Mai mult, pe Platforma Luncanilor (jud. Hunedoara), asa cum a relevat cunoscuta cercetatoare in etnografie si etnologie dr. Lucia Apolzan, unii copii erau alaptati prin tetina uscata a unei lupoaice pentru a lua magic o parte din puterile acesteia. Apoi, tot la nastere era posibil sa fie cunoscuti copiii-lupi, “daca chita pruncului era rosie”. Lupul este prezent si în riturile de initiere alaturi de viteji. Animalul initiatic se ofera întotdeauna sa-l ajute pe eroul aflat la ananghie, dar cu o singura conditie: protagonistul nu trebuie sa se însoare niciodata.

Ultimul moment din viata omului la care mai participa lupul este trecerea sufletului din lumea aceasta în cealalta. Lupul participa si aici în calitatea sa de animal calauza, psihopomp: “Ca lupul mai stie / Seama codrilor / Si-a potecilor / Si el te va scoate / La drumul de plai / La un fecior de crai / Sa te duci în rai / C-acolo-i de trai / În dealul cu jocul / C-acolo ti-e locul”.

Participarea animalului sacru al dacilor la viata anului este tot atât de importanta ca si implicarea sa în destinul individual al fiecaruia. Din capul locului iese în evidenta numarul mare de sarbatori închinate lupului. Nici un alt animal nu poseda atâtea zile de sarbatoare câte are acesta. Etimologul I. A. Candrea, numarând zilele atunci când ele se mai tineau, a ajuns la cifra de 35, dintre care 18 sunt cu data fixa, iar celelalte sunt mobile. Principalele sarbatori ale lupului sunt la 16 ianuarie, când avem Sf. Petru de iarna si la 29 iunie cu ocazia Sf. Petru de vara. Prima sarbatoare este numita si “lantul lui Sf. Petru”. Cu aceasta ocazie Sf. Petru, patronul lupilor, îi dezleaga si le da voie sa mânânce din vitele si din oile oamenilor."

http://ro.altermedia.info/religietradit ... _3063.html

Ultima modificare de irlanda (23/12/08 00:06)


23/12/08 00:05

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Baba dochia

Semidivinitate meteorologica din mitologia romaneasca, purtatoare a prognozelor populare. Ziua de 1 martie este ziua consacrta Babei Dochia. Numele a fost preluat din calendarul bizantin care serbeaza la 1 martie pe martira Evdochia, in urma interferentei dintre legenda populara si cea crestina.

Muma padurii

Divinitate malefica din mitologia romaneasca, infatisata ca femeie batrana si sluta care boceste prin paduri.
De fiecare data cand se plimba starneste vuietul codrului.
In credintele populare se afirma ca ea raspandeste boli ciudate si ca ucide copiii de mici.

Ageru-ochilor

Personaj folcloric fabulos din mitologia romaneasca, dispunand de capacitatea de a vedea orice cand este legat la ochi; dar daca ochii ii sunt liberi, ei ard totul cu raza privirii.

http://www.crestinortodox.ro/arhiva/mit ... romaneasca

Ultima modificare de irlanda (24/12/08 14:34)


24/12/08 14:33

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Scorpia

Monstru feminin din mitologia romaneasca. Scuipa flacari cu care distruge vegetatia. Scaldarea in sangele ei aduce vindecare, regenerare.

Paparuda

Divinitatea ploii fertilizante in mitologia romaneasca. Era invocata in a treia saptamana postpascala, dar si ori de cate ori era o seceta prelungita. In timp de seceta tinere fete executa Jocul Paparudelor si concomitent, femeile din sat le stropesc cu apa.

Novaci

Fiinte gigantice, adesea antropofage, care potrivit traditiei si unor basme din mitologia romaneasca puteau ucide deodata o armata intreaga.

http://www.crestinortodox.ro/arhiva/mit ... romaneasca


27/12/08 21:10

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Pluton este zeul roman echivalent cu Hades la greci, fiind zeul lumii de dincolo. La origine, el se numea Plutus şi era considerat drept zeul bogăţiilor, al aurului şi al altor minereuri. Deoarece acestea trebuiau scoase de sub pământ, Pluton a fost recunoscut drept zeul lumii subterane fizice, şi după aceea şi al lumii spirituale, el fiind asociat cu moartea. El păzea porţile infernului pentru a nu ieşi sufletele celor morţi. (Atenţie, atât numele zeului, cât şi al planetei pitice se scriu cu n final; cuvântul "Pluto" - scris fără n la sfârşit - desemnează altceva, şi anume un personaj de desene animate creat de Walt Disney.)"

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pluto_(mitologie)


30/12/08 12:20

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
"Amazonides, femei războinice care sălăşluiau în regiunea râului Thermodon din Pontus. Li se atribuia întemeierea mai multor oraşe, printre care se numărau: Ephesus, Magnesia şi Smyrna. Erau conduse tot de femei. Cele mai vestite dintre reginele lor au fost Antiope, Hippolyte şi Penthesilea. Se spunea că amazoanele îşi ucideau copiii dacă erau de sex masculin şi nu lăsau în viaţă decât fetele, cărora de mici le tăiau sânul drept, ca să poată mânui mai bine suliţa şi arcul. Îşi petreceau întreaga viaţă luptând sau îndeletnicindu-se cu exerciţii războinice. Divinitatea lor protectoare era Artemis. Mitologia greacă le pomeneşte adesea. Odată au invadat Attica pentru a-l pedepsi pe Theseus, care le răpise regina, pe Antiope. Cea mai importantă dintre expediţiile amazoanelor este aceea făcută cu ocazia războiului troian, când au venit în ajutorul lui Priamus. Au fost, cu această ocazie, învinse de armata grecilor, iar regina lor, Penthesilea, ucisă de către Achilles. Se pomeneşte, de asemenea, despre înfrângerea lor de către Bellerophon şi Heracles."

http://www.samaelwings.com/grecorom/a.html

Ultima modificare de irlanda (01/01/09 17:52)


01/01/09 17:52

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Venus este numele roman al zeiţei greceşti Afrodita, zeiţa dragostei, frumuseţii şi fertilităţii. Era consoarta lui Vulcan. Era considerată strămoaşa romanilor datorită întemeietorului legendar, Aeneas, şi juca un rol important în multe mituri şi festivităţi romane.“Stâncile lui Afrodita / Venus” se găsesc pe ţărmul sudic al insulei Cipru, pe locul unde - potrivit mitologiei greceşti - a căzut in apa mării înspumate penisul zeului Uranus, amputat de Cronos. Aici s-ar fi născut, din valurile mării învolburate, zeiţa dragostei Afrodita / Venus. Marele pictor italian renascentist Sandro Botticelli s-a inspirat din această legendă, pictând tabloul „Naşterea lui Venus“."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Venus_(mitologie)


02/01/09 12:57

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Iuno (sau Iunona) este echivalentul roman al zeiţei greceşti Hera. Părinţii zeiţei sunt Saturn (zeu) şi Ops, ea este sora mai mică şi soţia lui Jupiter/Zeus.
Este numită "Lucina", datorită faptului că ajuta femeile la naşteri, fie "Juga", pentru că patrona căsătoriile.
Este de asemenea "patroana protectoare" a oraşului Roma fiind venerată pe Capitoliul din Roma.
Sărbătorile de 1 martie erau închinate ei purtau numele de Matronalia (lat. femeie) şi aminteau de rolul salvator pentru cetate al femeilor sabine răpite odinioară, care s-au aruncat în încăierare între părinţii şi noii lor soţi, împiedicându-i să se măcelărească reciproc.
Când cetăţenii romani au fost surprinşi de un atac duşman neaşteptat, gâştele au dat alarma, înştiinţând pe Iunona care primeşte porecla de Monetal (cea ce dă alarma), salvând astfel Roma.
Pentru că templul zeiţei era în apropiere de locul unde se băteau monezile, baterea de monezi şi monezile (banii) erau denumiţi "moneta".
Denumirea lunii iunie provine de la această zeiţă, ziua de 14 februarie ziua "Sfântului Valentin", "ziua îndrăgostiţilor", sărbătorită în Europa Occidentală, este atribuită la fel, ca o reamintire a zeiţei, fiind cinstită cu un buchet de flori dăruite persoanei iubite.
Iunona este corespondentul feminin a masculinului Genius.
Cunoscută ca foarte geloasă, Iuno s-a răzbunat pe toate muritoarele sau zeiţele cu care soţul său a înşelat-o (Leto, mama lui Apollo şi a Dianei (la greci Artemis), Danae, mama legendarului Perseu, Io, Europa etc)."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Iuno_(mitologie)


03/01/09 13:31

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Daphne

Daphne este o nimfa din mitologia greaca.
Leucipus, fiul unui rege, s-a îndrăgostit de frumoasa şi virgina Daphne, dar s-a decis să nu o curteze în mod deschis pentru că ştia că ea evita bărbaţii. Din pricina aceasta, Leucipus a imbrăcat haine femeieşti şi i-a câştigat prietenia. Daphne l-a indrăgit astfel foarte tare. Totuşi, Apollo o indrăgea şi el pe Daphne şi de gelozie şi furie o face pe Daphne să dorească să se scalde într-un râu alături de "prietena" ei. Leucipus e trădat in acest fel si simţindu-se inşelată, Daphne porunceşte să fie omorât.
Într-o discuţie ca între zei, Eros e insultat de Apollo şi ca răzbunare, zeul iubirii, îl săgetează cu săgeata dragostei pe Apollo. Deşi înzestrat cu darul profeţiei, ştiind deci că nu o va putea îndupleca pe Daphne să fie a lui, Apollo incearcă din greu totuşi, să o cucerească. Apollo, zeul ce vindeca răni, nu se poate vindeca singur de dragoste. Daphne îi rezistă şi ca să scape, îl roagă pe Zeus să o transforme într-un laur (denumit şi dafin). Lui Apollo nu-i mai rămâne decât să rupă o creangă din laur şi să şi-o prindă în jurul capului.

http://mirceaeliade.wikispaces.com/PC_M ... 58fdf2c6e1

Ultima modificare de irlanda (04/01/09 12:59)


04/01/09 12:58

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Lar (la singular) şi Lares (reprezintă doi zei romani), preluaţi din mitologia etruscă. Fii nimfei Lara şi ai zeului Mercurius, născuţi - după mitul iniţial - din viol. Lares erau veneraţi ca divinităţi protectoare ale Romei. În credinţele mitologice populare mai târzii, Lares se multiplică şi sunt socotiţi suflete ale strămoşilor care ocrotesc toate familiile cărora le aparţinuseră, ca şi grupurile umane mai mari:

    * Lares domestici - aveau grija gospodăriei şi a căminului familial;
    * Lares praestites - patronau oraşul;
    * Lares compitales - protejau cartierele şi răspântiile;
    * Lares permarini - ocroteau pe navigatori;
    * Lares militares - ocroteau soldaţii;
    * Lares rurales - ocroteau ţăranii.

În fiecare casă romană, un altar special din atrium, numit Laralia, era împodobit cu imaginile Larilor casnici, cărora li se puneau ghirlande de flori la sărbătorile familiale, ca unor apărători ai vetrei."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lares


07/01/09 14:32

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Balaur

Un balaur este, în mitologia românească, un animal fantastic de dimensiune uriaşă, de multe ori are forma unui şarpe cu aripi, picioare şi mai multe capete de şarpe (în general trei, şapte sau chiar douăsprezece), reprezentând o întruchipare a răului şi este prezent în majoritatea basmelor româneşti. Tudor Pamfile identifică trei tipuri de balauri în mitologia românească [1]:

de apă - cel care trăieşte în fântâna satului şi care este ucis de de Busuioc sau de Sfântul Gheorghe.
de uscat - trăieşte prin prăpăstii prin "ţara armenească" şi făureşte "piatra scumpă"
de văzduh - alăturaţi norilor de furtună şi controlaţi de câte un solomonar
În alte mitologii, poate fi asemănat cu dragonul european sau cu hidra din mitologia grecească. Etimologia cuvântului dacă o căutăm în limba greacă (drákon "cel ce te fixează cu privirea") ar defini o fiinţă imaginară un amestec de şarpe, crocodil şi leu, o fiinţă cu unul sau mai multe capete, care scuipă foc.

Balaur de pe insula Sentosahttp://ro.wikipedia.org/wiki/Balaur

Ultima modificare de irlanda (08/01/09 12:24)


08/01/09 12:20

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Persephone, numită în mitologia romană Proserpina, era fiica lui Zeus şi a lui Demeter.
O dată, în timp ce culegea flori la marginea unui câmp împreună cu Artemis şi Atena, pământul s-a deschis şi a înghiţit-o pe Persephone. Îndurerată, zeiţa Demeter a cutreierat pământul în lung şi-n lat în căutarea fiicei sale. În cele din urmă a aflat că Persephone a fost răpită cu buna ştire a lui Zeus, de către unchiul ei, Pluto care era îndrăgostit de ea şi luat-o cu el în împărăţia umbrelor. Pluto ştia că Demeter, mama Persephonei, se împotrivea ca fiica ei să-i devină soţie. Deşi Demeter îl convinge în cele din urmă pe Zeus să-i înapoieze fiica, Persephone nu se mai poate întoarce pe pământ. Ea apucase să mănânce un sâmbure de rodie (vezi şi Ascalaphus) şi se legase în felul acesta o dată pentru totdeauna de lăcaşul umbrelor. Ulterior, ea devine soţia lui Pluto şi stăpâna Infernului. Persephone primeşte încuviinţarea de a petrece jumătate din an alături de Demeter, urmând ca cealaltă jumătate să o petreacă alături de soţul ei. Persephone (Proserpina) devine zeiţa prosperităţii şi a primăverii."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Proserpina


09/01/09 14:10

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Zânele sunt semidivinităţi feminine, adesea nominalizate atributiv, prezente în mai multe mitologii populare. În mitologia românească, acestea sunt de 2 categorii morale: bune şi rele. Zânele bune sunt preponderente numeric şi categorial, sunt fecioare frumoase, zvelte, foarte tinere, năzdrăvane, prielnice omului cinstit şi având totdeauna soluţiile esenţiale pentru dificultăţile ori impasurile inevitabile de care este asaltat eroul arhetipal (de obicei Făt-Frumos).


Zână, de Sophie Gengembre Anderson


10/01/09 12:23

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul zeii mitologiei romane

"Vesta, fiica lui Saturn, a fost o veche divinitate romană, considerată drept protectoare a focului din cămin şi a căminului în general. Vesta este adesea identificată cu Hestia din mitologia greacă. Prezenţa lui Vesta era simbolizată prin focul sacru care ardea în templele sale. Focul lui Vesta era păzit în temple de preotesele ei, Vestalele. Acest foc sacru era înnoit la fiecare 1 Martie şi a ars până la 1 Martie 391 e.n., când împăratul Teodosiu I a interzis slujbele păgâne în public.
Vestalele, proveneau din familii romane nobile de patricieni şi erau obligate să-şi păstreze virginitatea timp de 30 de ani, fără dreptul de a se căsători sau de a da naştere unor copii."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vesta_(mitologie)


11/01/09 14:25

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Stima Apelor

Este cunoscută sub diverse denumiri: Ştima Apei, Femeia Gârlei, Valva Apei, etc; este o divinitate autohtonă a apelor îndeosebi dulci, o replică românească a zeiţelor naiade de la Greci. În general suntem tentaţi să vedem mitologia numai prin prisma mitologiei greceşti. Totuşi, anumite surse, vorbesc despre oamenii de apă, care sunt o amintire a înecării în apele Mării Roşii a carelor de luptă ale lui Faraon, cu ocupanţii lor cu tot, în momentul când s-a încercat traversarea acestei mări, după copiii lui Israel.

http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%9Etima_Apelor


13/01/09 02:18

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "creaturi fabuloase si mistice"
Inorogul sau unicornul

"Animal fabulos al carui corn divin neutralizeaza actiunile malefice si otrava, separa apele poluate si are misterioasa putere de a detecta ceea ce este impur, chiar si cea mai mica alterare a stralucirii diamantului.

Un dicton popular ii subliniaza valoare de talisman : cand se arata inorogul diavolul dispare. Denumirea de Inorog a fost impusa in literatura noastra de Dimitrie Cantemir prin opera sa "Istorie Ieroglifica". Inorogul este o denumire slava. Alte sinonime cunoscute sunt : unicorn, licorn (din latinescul unicornis). Prin influenta franceza a intrat in vocabularul nostru si un feminin : licorna.
Mitul european al "Inorogului" a fost sustinut mai ales de credinta evului mediu. Acest mit a atins apogeul in romanele cavaleresti ale evului mediu.
In mitologie "Inorogul" are infatisarea unui cal alb ca neaua purtand in mijlocul fruntii un corn lung, subtire si spiralat alb impletit cu negru. Padurea in care traieste el se bucura de vara vesnica. Doar o fecioara il poate prinde si imblanzi. Alegoria invaluie un ceremonial care se desfasoara in padure, fara indoiala in preajma monumentelor megalitice : capturarea unei forte cosmice aflata sub semnul sagetatorului care se incorpora intr-o fecioara-medium. Aceasta devenea sufletul unui ordin cavaleresc. O tapiserie din secolul XV "Dama a la lincorn" relateaza, prin imagini, reincarnarea intr-o fecioara a acestei forte invincibile.

Simbolul calului celest este asociat cu cel al leului "inima cerului". Licorna trebuie inteleasa ca o forta emisa de constelatia leului si reflectata de cea a sagetatorului. Jeanne D'Arc este considerata a fi una din incarnarile acestei forte. Inorogul medieval este un simbol al puterii dar si al evenimentelor faste, al puritatii. In China veche este emblema imparateasca si simbolizeaza virtutile imparatesti. De bun augur si justitiar totodata, inorogul ii pedepseste pe cei vinovati lovindu-i cu cornul. Inorogul prin cornul din frunte simbolizeaza si sageata spirituala, raza solara, sabia lui Dumnezeu, revelatia divina, patrunderea luminii divine in fiinte.

In iconografia crestina, inorogul reprezinta fecioara asupra careia pogoara Sfantul Duh. In evul mediu devine chiar simbolul incarnarii verbului divin in sanul Fecioarei Maria. Alchimistii vad in Inorog o imagine a hermafroditului care, insa, in loc sa cuprinda ambele sexe, transcede sexualitatea.

"Astfel de fiinte renunta la dragoste din devotament fata de dragoste pentru a o salva de ineluctibila stingere", Yves Bergen. "Sa moara dragostea ca sa poata trai dragostea" evoca ideea sublimarii miraculoase a vietii carnale si forta supranaturala care emana din ceea ce este bun. Mitul inorogului reprezinta fascinatia pe care puritatea continua sa o exercite chiar si asupra celor mai corpute inimi.

Se spune ca primul care ar fi vazut un inorog ar fi fost chiar Adam, in gradina Edenului. Desi nimeni nu a mai vazut unicorni de cateva secole incoace, totusi credinta lor este larg raspandita in lume. Pentru unii, faptul ca nu au mai fost vazuti nu face decat sa le sporeasca misterul, in timp ce altii cred ca inorogii inca mai exista in regiuni extrem de indepartate, putand fi vazuti numai de catre oamenii de o virtute si curatenie a sufletului exceptionale."

mai multe... http://www.inorogul.ro/pagini/legenda_ro.php

http://visare.wordpress.com/2007/11/09/unicornul/14/01/09 13:10

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "creaturi fabuloase si mistice"

Pegas
Pegas (în limba greacă Πήγασος, Pégasos "puternic") a fost, în mitologia greacă, un cal înaripat, fiul lui Poseidon ca zeu al cailor, şi al gorgonei Medusa.

Legenda spune că Perseu a reuşit să o ucidă pe Medusa în timp ce dormea. Când i-a tăiat capul, din gâtul ei retezat au ieşit cei doi fii pe care i-i dăruise Poseidon, singurul dintre zei care avusese curajul să se împreuneze cu ea: Chrysaor şi calul înaripat Pegas.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pegas15/01/09 13:45

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
din ciclul "creaturi fabuloase si mistice"

Centaurul

Popor legendar din Tesalia, jumătate oameni, jumătate animale, cu trup de cal şi bust de oameni. Comportarea lor la nunta lui Piritou, regele lapiţilor, la care au fost invitaţi, este un episod memorabil din mitologia greacă: ei au pus atunci stăpânire pe tânăra soţie şi pe ceilalţi invitaţi, şi au provocat astfel unele înfruntări pe viaţă şi pe moarte. Au fost învinşi însă de lapiţi, ajutaţi de Tezeu şi izgoniţi pentru totdeauna din Tesalia. (Lupta aceasta este cunoscută cu numele de centauromachie.) Au mai fost învinşi altă dată de Heracles. Sunt demne de a fi reţinute numele a doi centauri: Chiron şi Nexus. Centaurii întruchipează forţa umană şi animală, unită într-o singură creatură.http://ro.wikipedia.org/wiki/Centaur

Ultima modificare de tamarta4jc (16/01/09 09:45)


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

16/01/09 09:45

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
mitologia romaneasca

Zburatorul

Zburătorul era în mitologia populară o fiinţă fantastică închipuită ca un spirit rău, care chinuieşte noaptea, în somn, fetele nemăritate şi femeile măritate de curând. În literatura romantică (vezi romantismul), termenul "zburător" este o personificare a dorului de bărbatul iubit, a dragostei intense faţă de fiinţa iubită. Se consideră că "zburătorul" este un bărbat care,în timpul vieţii a fost respins de o femeie, iar acesta vine după moarte să chinuie femeile de pe Pământ, dar mai ales, pe cea care l-a refuzat (dacă aceasta mai este în viaţă). Este considerat simbolul iubirii neîmpărtăşite.

Zburatorul eminescian

În poemul „Călin (file din poveste)” se prelucrează mitul Zburătorului. Invazia sentimentului erotic, reprezentată prin mitul acestuia, este ilustrată în partea a IV-a a poemului, Zburătorul venind noapte de noapte la patul fetei de împărat: "Astfel vine-n toata noaptea / Zburător la al ei pat". ws

http://ro.wikipedia.org/wiki/Zbur%C4%83torul


17/01/09 12:47

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "creaturi fabuloase şi mistice"

Minotaurul
"În mitologia greacă, Minotaurul (în limba greacă: Μινόταυρος, Minótauros) era o creatură fabuloasă jumătate om şi jumătate taur. El locuia în marele Labirint construit de către arhitectul Dedal la porunca regelui cretan Minos. Cuvântul "Minotaur" este traducerea grecească a sintagmei "Taurul lui Minos". Această creatură era cunoscută şi sub denumirea Asterius sau Asterion, nume pe care l-a purtat şi tatăl vitreg a lui Minos.

Se spune că înainte de a deveni rege, Minos a cerut zeului grec Poseidon un semn pentru a-l asigura că el şi nu fratele său era urmaşul tronului cretan (alte surse spun că s-ar fi lăudat că zeii doreau să îl facă rege). Poseidon a fost de acord şi i-a trimis un taur alb deosebit de frumos, cu condiţia ca Minos să scrifice acel animal în cinstea zeului. Minos a fost atât de tare uimit de frumuseţea taurului încât a hotărât să îl păstreze şi a sacrificat în locul lui un altul, cu speranţa că zeul nu va observa. Poseidon s-a mâniat şi a făcut-o pe soţia lui Minos, Pasiphae să îşi piardă minţile şi să se îndrăgostească de taur. Pasiphae a cerut ajutorul lui Dedal, care i-a construit o vacă de lemn, acoperită cu piele şi goală în interior. Regina a intrat în această construcţie şi prin uniunea ei cu taurul alb a rezultat Asterius (cel strălucitor) sau Minotaurul. După unele variante, taurul alb a devenit Taurul Cretan, capturat de Hercule în una din muncile acestuia.
Minotaurul avea trup uman şi cap şi coadă de taur . "

http://ro.wikipedia.org/wiki/Minotaur19/01/09 13:45

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "creaturi mistice si fabuloase"

Pasarea phoenix
"Pasăre alegorică ce renăştea din propria cenuşă. Aceasta seamănă ca formă cu vulturul, dar se deosebeşte de acesta prin penajul splendid colorat, cu pete de purpură şi aur(două culori nobile şi cu o evidenţă semnificaţie simbolică), ceea ce o face mai frumoasă decât cel mai minunat păun. Are o longevitate extraordinară, ce diferă de la autori la autori, unii afirmând că trăieşte de la 500 la 13.000 de ani. Este singura din specia ei, deşi nu se poate reproduce. Atunci când lunga sa viaţă este pe terminate şi pasărea îşi simte sfârşitul, aceasta îşi face un cuib din plante aromatice şi tămâie; dă foc apoi cuibului, se întinde, arzând odată cu cuibul, iar din cenuşa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre o îngroapă pe cea precedentă, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie in forma de ou şi ducându-le la sanctuarul din Heliopolis."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pas%C4%83rea_Phoenix

http://www.yogaesoteric.net/content.asp ... ;item=1891


20/01/09 16:21

   
Pagini:  1 2 3 4 5    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net