TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Personaje mitologice Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 5
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Dat fiind ca mitologia este un vast subiect, propun acest topic pentru a ne aminti de personajele mitologice existente in diferite culturi (romane, grecesti, romanesti, etc.)

09/09/08 12:29

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Ulise
"Ulise (Odiseu), personaj mitologic, celebru erou grec (cunoscut din Iliada, dar mai ales din Odiseea) care a participat la războiul troian. Odiseu era regele Ithacăi şi fiul lui Laertes (după o versiune, după o alta, al lui Sisif) şi al Anticleei. S-a căsătorit cu Penelopa, fiica lui Icar, cu care a avut un fiu, pe nume Telemah. ÃŽn războiul troian, Odiseu are un rol important. Vestit pentru mintea sa isteaţă şi pentru prudenţa şi vorbele frumoase pe care ştia să le rostească, el este trimis adeseori în solii sau i se dau diverse însărcinări. De pildă, este trimis la regele Lycomedes să-l aducă pe Ahile, îl însoţeşte pe Menelau atunci când acesta se duce să o ceară pe Elena de la troieni, mijloceşte împăcarea lui Agamemnon cu Ahile, o aduce pe Ifigenia la Aulis, e trimis să-l caute pe Filoctet împreună cu armele lui Hercule, pătrunde ca iscoadă în Troia şi se înţelege pe ascuns cu Elena să-i trădeze pe troieni etc.
Tot lui Odiseu, care pe câmpul de luptă a dat dovadă de mult curaj şi vitejie făcând numeroase victime, îi aparţine şi ideea calului de lemn în pântecele căruia s-a ascuns împreună cu alţi cinci sute de soldaţi greci şi a pătruns în cetatea Troiei, reuşind să-i deschidă astfel porţile în faţa grecilor. După terminarea războiului, Odiseu o porneşte şi el, ca şi ceilalţi, spre casă. Calea de întoarcere îi va fi însă lungă şi presărată cu multe peripeţii. O primă furtună pe mare îi abate pe ţărmurile Traciei; se opreşte apoi pe meleagurile lotofagilor şi zăboveşte mai mult în ţara ciclopilor de unde scapă cu viaţă, din nou, numai datorită agerimii minţii sale. Reuşeşte să fugă de acolo orbindu-l pe Polifem şi-şi atrage în felul acesta mânia lui Poseidon, care era tatăl ciclopului."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Ulise


09/09/08 12:30

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Penelopa
"ÃŽn mitologia greacă, Penelopa (Πηνελοπεια) este soţia lui Ulise, regina insulei Itaca şi un personaj important din epopeea homerică "Odiseea". Originară din Sparta, Penelopa era fiica lui Icarius şi nepoata lui Tindar, Leucip şi Afareu. Mama ei era o naiadă numită Periboea.
ÃŽn ceea ce priveşte circumstanţele în care Ulise şi Penelopa s-au căsătorit, există două variante. Una din ele consemnează că Tindar l-a convins pe Icarius să îi ofere mâna Penelopei regelui din Itaca, după ce a primit de la Ulise un sfat bun în legătură cu mariajul Elenei. O altă variantă spune că Penelopa a constituit premiul unei curse câştigate de Ulise. După nuntă, tatăl eroinei a rugat-o pe aceasta să rămână alături de el în Sparta, însă iubindu-şi mult soţul, ea a refuzat şi a plecat în Itaca.
ÃŽmpreună cu Ulise, Penelopa are un fiu, Telemah, care s-a născut înainte ca tatăl său să mergă la războiul troian. Dragostea pentru soţie şi fiu îl face pe Ulise să simuleze nebunia când Palamede vine să îl cheme la război, însă planul lui este descoperit, regele Itacăi find nevoit să îşi părăsească familia. ÃŽn lipsa lui Ulise, Penelopa rămâne singura stăpână a bunurilor regelui. Se spune că ea a aşteptat cu fidelitate timp de douăzeci de ani întoarcerea soţului ei de la război şi în tot acest timp a refuzat să se mărite cu unul din mulţii peţitori care i-au făcut curte. Printre aceşti peţitori se numărau şi Antinous, Agelaus, Amphinomus, Ctessippus, Demoptolemus, Elatus, Euriades, Eurimachus, Irus şi Peisandros. Deoarece insistenţa peţitorilor nu o impresionează cu nimic pe regină, aceştia se instalează chiar în palat încercând să o exaspereze prin risipirea bunurilor şi averilor lui Ulise."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Penelopa


10/09/08 11:17

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Perseu
"Perseu (limba greacă: Περσεύς) - personaj legendar, erou de origine argiană dar cinstit în toată Elada - fiul lui Zeus şi al lui Danae, fiica regelui Acrisios al Argosului.Conform unui oracol, regele Acrisios al Argosului - strănepotul regelui Danaos - avea să moară de mâna nepotului său. De aceea o închise pe fiica sa Danae într-un palat subteran de bronz. Dar Zeus, îndrăgostindu-se de ea, a intrat în acel palat printr-o ploaie de aur. Din cei doi s-a născut Perseu.

La început, Danae îl ţinuse ascuns pe micul său fiu, dar Acrisios, auzind glasul vesel a copilului, coborî în palatul subpământean şi îşi văzu fiica cu pruncul ei. El porunci ca cei doi să fie ferecaţi într-o ladă şi trimişi pe mare. După o lungă călătorie, lada ajunse pe insula Serifos (în arh. Ciclade), unde îi găsi pescarul Dictys şi îi duse la regele insulei, Polydectes. Cu trecerea anilor, Perseu creşte şi devine un tânăr frumos şi curajos. ÃŽndrăgostit de Danae, Polydectes vede însă în Perseu o piedică în calea dragostei lui. Cu gândul ascuns să-l piardă, el îl trimite pe viteazul tânăr să-i aducă capul Meduzei, singura muritoare dintre gorgone.Perseu fu ajutat de zeii din Olimp pentru săvârşirea acestei fapte, mai cu seamă de Hermes, care îi dărui spada sa ascuţită (singura care o putea străpunge pe Medusa) şi de Atena, care îi dădu un scut de bronz în care vedeai ca într-o oglindă. Perseu mai primi coiful lui Hades - care făcea invizibil pe cel care-l purta - , nişte sandale înaripate şi o traistă care se mărea sau se micşora pe măsură ce puneai în ea de la nimfe.

ÃŽn lunga sa călătorie el întâlni pe bătrânele graie (în greacă "graiai" înseamnă bătrânele), surorile gorgonelor. La sfatul lui Hermes, Perseu le fură singurul ochi pe care îl aveau şi care îl purtau fiecare cu rândul. Graiele îi spuseră unde se află gorgnele, iar Perseu le înapoie ochiul. Ajuns pe insula gorgonelor, Perseu le găsi adormite. Zeul Hermes şi zeiţa Atena îl ajutară, ferindu-l de chipul gorgonelor - care dacă le vedea cineva devenea stană de piatră - şi arătându-io pe Medusa în scutul ca oglinda. El se îndreptă către ea, privind-o prin scut şi dintr-o singură lovitură, îi reteză capul. ÃŽl ia apoi cu sine şi zboară repede înapoi în Grecia, înainte ca celelalte gorgone să se scoale. Din trupul Meduzei au ieşit calul înaripat Pegas şi uriaşul Chrysaor.
Pe drum, Perseu trece şi prin Etiopia. Acolo o întâlni pe Andromeda, fiica regelui Kefeus, şi se îndrăgosteşte de ea. Andromeda - la cererea unui oracol - a fost înlănţuită de o stâncă şi lăsată acolo pradă unui monstru îngrozitor trimis de Poseidon ca să o devoreze. Când monstrul se apropie de ea, Perseus îi arătă chipul Meduzei şi-l împietri pe loc. Andromeda fu salvată, dar Fineus, fostul logodnic al Andromedei, veni în toiul nunţii cu o mică oaste şi îl atacă pe Perseu. Atunci eroul scoase din nou capul Meduzei şi Fineus cu oamenii săi fură prefăcuţi în statui. Eroul îşi continuă drumul de întoarcere, luând-o pe Andromeda cu el."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Perseu


11/09/08 11:58

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Orfeu
"Orfeu (în limba greacă: Ορφεύς = Orfeus ) este un erou din mitologia greacă, fiul regelui trac Oeagrus şi al muzei Calliope. După Pindar, tată îi era zeul Helios-Apollo, care i-a dăruit lira, instrument creat de ingeniosul Hermes. Cântăreţ desăvârşit, personajul a devenit cu timpul arhetipul artistului.Fiul regelui trac, originar din regiunea munţilor Rodopi, a fost asemenea lui Tamiras şi Heracles instruit de fratele său Linos în arta cântului, dobândind în ea o inegalabilă măiestrie. Muzica lui fermeca orice fiinţă, chiar şi stâncile erau clintite din loc de cântul lui. Nu este deci de mirare că Orfeu a fost de mare ajutor argonauţilor, la a căror expediţie a participat, domolind marea furtunoasă datorită puterii de a stăpâni prin arta lui elementele naturii. Conform istoriografului Diodor nu cântul, ci ruga fierbinte a fost cea care-i aduse izbăvirea (Istorii 4, 43,1s.). ÃŽn versiunile mai vechi, Orfeu este recrutat de argonauţi pentru a acoperi ademenirile sirenelor cu propriul său cânt. După despărţirea de ortacii lui Iason cântăreţul s-a îndrăgostit de nimfa Euridice, dar fericirea sa alături de aceasta a fost de scurtă durată. Există două versiuni ale morţii nimfei din cauza muşcăturii unui şarpe veninos. După Vergiliu, Euridice era râvnită de Aristaeus, care, urmărind-o o dată, o făcu să calce în goana ei pe un şarpe. Ovidiu povesteşte că nenorocirea ar fi avut loc pe când nimfa culegea flori cu suratele ei, naiadele. Orfeu o plânse îndelung şi, nesuportând până la urmă despărţirea, coborî în infern să o caute. El reuşi, cântând, să înmărmurească întregul Tartar şi să-l înduplece chiar pe zeul Hades să-i dea iubita înapoi. Consimţământul de a o însoţi pe Euridice pe calea spre lumea pământenilor, alături de călăuzitorul sufletelor, Hermes, i-a fost dat cu condiţia de a nu se uita nicio clipă la ea. Orfeu nu reuşi, frământat de temeri cum era, să respecte această condiţie; când mai avea doar un pas de făcut pentru a ieşi la lumina zilei, el îşi întoarse capul şi îşi pierdu astfel iubita pentru a doua oară. ÃŽn pofida rugăminţilor eroului, care a rămas îndelung timp (la Vergiliu şapte luni, la Ovidiu şapte zile) în preajma râului Styx, înduioşÃ¢nd cu lira lui toate animalele sălbatice, Hades nu a mai eliberat-o pe Euridice."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Orfeu


12/09/08 10:56

   
UnderZero
membru

Locatie: n-are conteaza...
Inregistat: 19/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

"Elena (Helena) (greacă: Ἑλένη, "cea mai frumoasă dintre muritoare"), era în mitologia greacă fiica lui Zeus şi a Ledei.

Copilă fiind, ea a fost răpită de către Tezeu, şi adusă acasă de fraţii săi Castor şi Pollux. Regele Spartei, tatăl ei pământesc, o căsătoreşte cu Menelau, cu care Elena are o fiica, Hermione. Este răpită de Paris cu încuviinţarea zeiţei Afrodita, care i-o dăruise ca răsplată după arbitrajul favorabil în cazul mărului discordiei.

Plecarea Elenei cu Paris la Troia are drept rezultat războiul troian. Grecii au pornit războiul împotriva Troiei pentru a-l pedepsi pe Paris, fiul regelui acestei cetăţi şi pentru a o recupera pe Elena, regina Spartei.

ÃŽn timpul războiului, care durează zece ani, Paris moare iar Elena se căsătoreşte cu unul dintre fraţii lui, Deiphobos, iar mai târziu se împacă cu Menelau redevenindu-i soţie. Revine în Sparta, dar după moartea lui Menelau este izgonită de fiii acestuia şi moare la Rhodos.

După o altă versiune, Elena s-ar fi căsătorit cu Ahile, învingătorul Troiei şi s-ar fi retras alături de el pe o "insulă albă", Leuke, de la marginea lumii."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_(mitologie)

PS: Nu mai stiu de unde stiu, dar cica deosebirea Elenei de celelalte femei din Troia era culoarea parului: era blonda.

Ultima modificare de UnderZero (15/09/08 12:07)


12/09/08 11:07

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Oedip
"Oedip, fiul lui Laios, regele cetăţii Theba, şi al Iocastei. Un oracol i-a prezis lui Laios că va fi ucis de propriul său fiu, care se va căsători apoi cu Iocasta, astfel încât, la naşterea lui Oedip, Laios i l-a încredinţat unui slujitor poruncindu-i să-l abandoneze undeva cât mai departe. Oedip este găsit de nişte păstori corintieni care îl duc la curtea regelui Polybus. Polybus îi devine tată până când Oedip atinge vârsta bărbăţiei. Atunci el pleacă la Delphi să consulte oracolul. Pe drum într-un loc strâmt nişte călători ce veneau din partea opusă îi poruncesc să se dea la o parte să-i lase pe ei să treacă. Oedip refuză şi are loc o luptă în cursul căreia el omoară doi oameni. Unul dintre aceştia era Laios, propriul său tată pe care însă Oedip nu-l cunoaşte. Astfel se împlineşte profeţia. După moartea lui Laios, rege al cetăţii Theba devine Creon. La Theba, Oedip accepta provocarea Sfinxului. Acesta punea câte o întrebare tebanilor şi cum nu puteau răspunde îi ucidea. Atunci regele Creon făgăduieşte mâna Iocastei - şi coroana regală - aceluia care îi va scăpa de Sfinx. Oedip a avut de răspuns la următoarea enigmă: "Cine merge dimineaţa în patru picioare, la amiază în două şi seara în trei?". Oedip a ghicit că era vorba de om (care în copilărie merge de-a buşilea, folosindu-se de mâini şi de picioare, la amiază adică la maturitate merge în două picioare, iar seara - la bătrâneţe - se sprijină şi într-un baston)."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Oedip_(mitologie)


13/09/08 12:34

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Icar
"Icar, fiul lui Daedalus (Dedal), personaj mitologic, prezentat de Publius Ovidius Naso in cartea a VIII-a a "Metamorfozelor".
ÃŽmpreună cu tatăl său Daedalus, au construit labirintul din Creta, în care regele Cretei, Minos, l-a inchis pe Minotaur. Banuiţi că ar fi contribuit la fuga lui Teseu, care venise să ucidă Minotaurul, după încheierea lucrării, au fost închişi în labirint de către Minos. Pentru a scăpa, au făurit nişte aripi din pene şi ceară şi au zburat din labirint. Fascinat de frumuseţea înălţimilor , Icar s-a apropiat prea mult de Soare, în ciuda sfatului tatălui său. Helios, invidios că oamenii zboară, a dat o caldură puternică, ceara topindu-se, iar Icar a căzut în apele mării Egee, în apropierea unei insule, lovindu-se de stânci şi murind. De atunci acea parte a mării şi insula îi poarta numele."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Icar


14/09/08 13:29

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Heracle
"Heracle era un vestit erou din mitologia grecească, neîntrecut în forţă şi vitejie şi care, după moarte, a fost primit în rândul zeilor devenind astfel nemuritor.Heracle - numit de către romani Hercules - era fiul lui Zeus şi al Alcmenei. Pentru a se uni cu Alcmene, Zeus a luat chipul şi înfăţişarea soţului ei, Amphitryon, plecat să lupte împotriva teleboenilor. Din unirea Alcmenei cu Zeus s-a născut Heracle, iar din unirea Alcmenei cu Amphitryon, sosit imediat după aceea, s-a născut Iphicles, frate geamăn cu Heracle.

Dându-şi seama de originea divină a lui Heracle, Amphitryon a consimţit să-l crească în casa sa, alături de Iphicles. Gelozia Herei faţă de Alcmene s-a manifestat însă de timpuriu, încă înainte de naşterea copilului. Fiindcă Zeus - ca să-şi ocrotească viitorul fiu - făgăduise regatul Argosului primului urmaş care se va naşte din Perseu, Hera a îndemnat-o pe fiica ei, Ilithyia, care patrona naşterile, să întârzie naşterea lui Heracle şi să o grăbească în schimb pe cea a lui Eurystheus, fiul lui Sthenelos. Datorită acestui fapt, Eurystheus se naşte la şapte luni, revenindu-i lui Argosul, iar Heracle e purtat zece luni în pântece de Alcmene.

Mânia Herei continuă să se reverse şi după naştere, de data aceasta însă asupra copilului. ÃŽntr-o noapte, când cei doi fraţi se aflau în leagănul lor, ea le trimite doi şerpi cu gândul să-l ucidă pe Heracle. Fără să-şi piardă cumpătul, Heracle, deşi avea numai zece luni, îi apucă pe fiecare cu câte o mână şi îi sugrumă, în timp ce Iphicles, îngrozit, trezeşte toată casa cu ţipetele lui. Este un semn în plus pentru Amphitryon cu privire la originea divină a copilului. El îl creşte însă mai departe în casa sa, ca pe propriul său fiu. Când Heracle creşte, el îşi înspăimântă părintele, ucigându-şi dascălul, pe Linus, şi acest fapt îl determină pe Amphitryon să-l trimită pe Heracle la ţară să-i păzească cirezile."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Heracles


15/09/08 11:53

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Hector
"Hector, celebru erou troian (cunoscut din Iliada), fiul regelui Priam şi al Hecubei şi soţul Andromacăi, cu care a avut un fiu: pe Astyanax zis şi Scamandrius. Hector era cel mai viteaz dintre troieni. Ştiind dinainte că avea să moară în luptă ucis de Ahile, că cetatea lui avea să fie distrusă, el a continuat totuşi să lupte alături de ai săi. În cel de-al zecelea an de război, când luptele se dădeau sub zidurile Troiei, Hector seamănă groază şi moarte în tabăra grecilor. După ce-i ucide pe cei mai vajnici dintre ei, în frunte cu Patroclus, după ce conduce atacul dezlănţuit de troieni împotriva corăbiilor greceşti, pe care le incendiază, Hector rămâne singur afară din cetate, să-l înfrunte pe Ahile. El este fugărit de trei ori în jurul zidurilor Troiei de către eroul "cel iute de picior" şi cade, răpus de mâna lui, sub privirile îngrozite ale părinţilor săi, care urmăresc lupta de sus, de pe ziduri. Cadavrul lui Hector e legat de carul lui Ahile şi târât de către acesta prin pulbere, apoi dus în tabăra ahee. Mai târziu, la cererea şi rugăminţile lui Priamus, Ahile îl înapoiază troienilor, care-l ard pe rug, cu mare cinste."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hector


16/09/08 11:29

   
UnderZero
membru

Locatie: n-are conteaza...
Inregistat: 19/04/08
"Afrodita (denumită de romani Venus) reprezintă în mitologia greacă zeiţa frumuseţii.

Potrivit legendei, s-a născut în Cipru. “Stâncile lui Afrodita / Venus” se găsesc pe ţărmul sudic al insulei, pe locul unde - potrivit mitologiei greceşti - a căzut în apa mării înspumate organul masculin de reproducere al zeului Uranus, amputat de rude geloase. Aici s-ar fi născut, din valurile mării învolburate, zeiţa dragostei Afrodita / Venus. Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artişti renumiţi.

Deşi zeiţă a frumuseţii, Afrodita este căsătorită cu zeul şchiop, hidosul Hefaistos, care era şi fierarul zeilor. În privinţa naşterii ei există două variante: prima ar fi că este fiica lui Zeus şi a Dionei, cealaltă spune că s-a născut din spuma mării. Cu toate că este căsătorită cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubită de zeii Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes şi Poseidon , precum şi de muritorii de Anchises şi Adonis.

A avut mai mulţi copii: cu zeul Hermes pe Eros, cu Ares pe Anteros şi pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliană Eneida) etc.

În legătură cu farmecul şi puterea Afroditei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este infidelitatea ei faţă de Hephaestus care, descoperind prin surprindere legătura ei cu Ares, a chemat toţi zeii Olympului drept martori. Un alt episod celebru este judecata lui Paris: Zeus a poruncit ca mărul de aur aruncat de Eris, zeiţa vrăjbei şi revendicat în egală măsură de Hera, Atena şi Afrodita, să fie acordat de un muritor, Paris, celei pe care o va socoti el mai frumoasă. Cele trei zeiţe s-au înfăţişat înaintea lui Paris pe muntele Ida şi au început să-şi laude farmecele, promiţându-i fiecare câte un dar. Cucerit de frumuseţea Afroditei şi de darul făgăduit de ea - acela de a o lua de soţie pe cea mai frumoasă muritoare, pe Elena din Troia - Paris i-a dat ei mărul.

Alegerea Afroditei şi răpirea Elenei au constituit originea războiului troian. În cursul acestui război, în care rivalele ei, Hera şi Atena, au sprijinit tabăra adversă, Afrodita i-a ajutat în mod constant pe troieni, în special pe Paris şi pe Aeneas. Ea a fost rănită în luptă de către grecul Diomede. Dacă nu a putut împiedica moartea lui Paris şi distrugerea Troiei, în schimb, salvarea lui Aeneas se datorează Afroditei, care l-a ajutat să ajungă pe ţărmurile Italiei. Tot datorită acestui fapt, zeiţa era socotită, sub numele de Venus, drept divinitate protectoare a Romei. Afrodita avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon etc. Cultul ei era celebrat în întreaga lume helenică, cu precădere în insulele Cipru şi Cythera."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Afrodita


16/09/08 11:56

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Clitemnestra
"Clitemnestra (Clytaemnestra) a fost în mitologia greacă fiica Ledei şi a lui Tyndareos, regele Spartei, şi soră cu Castor, Polux şi Elena. A fost căsătorită mai întâi cu Tantalus, fiul lui Tieste, apoi cu Agamemnon, regele Argosului. În lipsa soţului ei, plecat să lupte în războiul troian, Clitemnestra îl aduce în casă pe vărul acestuia, Aegis, cu care îl înşeală. Dorind să-l păstreze pe acesta din urmă pe de o parte, geloasă pe Chryseis pe de altă parte şi în acelaşi timp dornică să răzbune moartea fiicei sale, Iphigenia, la întoarcerea lui Agamemnon Clitemnestra îşi ucide soţul. Şapte ani mai târziu însă e şi ea, la rândul ei, ucisă de către propriul ei fiu, Orestes, care în felul acesta răzbună moartea tatălui său."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Clitemnestra


17/09/08 11:56

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Castor si Polux
"Castor şi Polux, dioscuri (în l.greacă băieţii lui Zeus), fraţi gemeni. În mitologia grecă simbolizau dragostea frăţească ideală. Născuţi prin Zeus, din cele două ouă ale lebedei Leda, şi având două surori (Elena din Troia şi Clitemnestra, soţia lui Agamemnon), dioscurii dispuneau alternativ de nemurire, de aceea au putut fi ucişi de verii lor, gemenii Idas şi Lynkeus. Adoptaţi iniţial în Sparta ca zei ai luminii, dioscurii sunt invocaţi mai târziu de marinarii greci, pe vreme de furtună, ca protectori ai navigaţiei. În această ipostază sunt închipuiţi zburând călări pe armăsari albi.
Adoptaţi ulterior şi de romani, aveau un templu consacrat în Forumul Roman din Roma."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Castor_%C5%9Fi_Pollux


18/09/08 12:53

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Casandra
"În mitologia greacă, Casandra (greacă Κασσάνδρα Kassándra este fiica lui Priam şi a Hecubei, sora geamană a lui Helenos. Zeul Apollo, îndrăgostit de ea, i-a promis să îi ofere darul de a prezice viitorul cu condiţia de a accepta să i se dăruiască. Casandra a acceptat şi a primit lecţiile zeului, dar odată instruită nu şi-a mai ţinut promisiunea. Atunci Apollo a blestemat-o ca nimeni să nu creadă profeţiile ei. Casandra era, în general, o prezicătoare inspirată, ca Pitia şi Sibila. Zeul o lua în posesie, iar ea exprima oracolele în delir. Profeţiile Casandrei sunt menţionate în fiecare din momentele importante ale întâmplărilor de la Troia: la venirea lui Paris (care nu era cunoscut atunci sub adevărata lui identitate), ea a prezis că acel tânăr avea să aducă ruina cetăţii. Mai târziu, când Paris s-a întors cu Elena, ea a prezis că acea răpire va duce la distrugerea Troiei. Ea a fost prima care a ştiut că, după moartea lui Hector şi solia lui Priam se va întoarce cu trupul fiului său. S-a opus din toate puterile, fiin susţinută de prezicătorul Laocoon, ideii de a introduce în cetate calul de lemn lăsat de greci pe plajă, cunoscut sub numele de Calul troian. I se mai atribuie şi alte profeţii, privind soarta troienilor făcuţi prizoniei după cucerirea cetăţii şi destinul viitor al neamului lui Enea. Însă la fiecare din prezicerile ei, nu a fost crezută. În timpul devastării Troiei, ea însăşi s-a refugiat în templul Athenei, dar a fost urmărită de Aiax, fiul lui Oileu. Casandra a îmbrăţişat statuia zeiţei, dar Aiax a smuls-o, zdruncinând statuia din soclu. În faţa acestui sacrilegiu, grecii au vrut să-l ucidă pe Aiax, dar acesta şi-a găsit refungiul în templul pe care tocmai îl insultase."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Casandra


19/09/08 11:58

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Belerofon
"În mitologia greacă, Belerofon (sau Belerofontes) a fost "alături de Cadmus şi Perseu, cel mai mare erou şi asasin al monştrilor, în perioada dinaintea lui Heracle".
Cea mai mare ispravă a lui Belerofon a fost omorârea Himerei, un monstru care, conform afirmaţiilor lui Homer, avea cap de leu, trup de capră, coadă de şarpe şi răsuflare de foc. Ca erou, el era onorat în Corint şi în Licia.
Belerofon a fost fiul lui Glaucos, regele Corintului şi l-a avut ca bunic pe Sisif, cel care a fost trimis în Tartarusca pedeapsă pentru multiplele sale păcate. Mama sa se numea fie Eurimede, fie Eurinome şi era una din fiicele lui Nisos, regele Megarei. Aventurile lui Belerofon încep cu o ucidere accidentală pe care o săvârşeşte [3]. Victima este fratele eroului, Deliades, sau Piren, al cărui nume se află în legătură cu numele izvorului Pirene din Corint. O altă variantă dezvăluie că cel ucis era un tiran din Corint şi se numea Belleros, ceea ce ar sugera originea numelui lui Belerofon, care înseamnă Ucigaşul lui Belleros. Ca pedeapsă a acestei crime, Belerofon este exilat şi trimis la Tirint, la curtea regelui Proetos pentru a se purifica. Însă soţia regelui, Stenebea[4], (numită Anteia de Homer), se îndrăgosteşte de Belerofon şi îi propune o întâlnire. Eroul o refuză, iar Stenebea, furioasă, merge la soţul ei şi îi mărturiseşte că Belerofon a încercat să o siluiască. Proetos a hotărât să scape de corintean şi la trimis cu o scrisoare la socrul său, Iobates din Licia. În scrisoare Proetus îi cerea lui Iobates să îl omoare pe aducătorul acesteia. Se spune că regele din Tirint a refuzat să îl omoare personal pe Belerofon pentru că îl avusese ca oaspete şi o veche tradiţie interzicea uciderea celui cu care ai stat la masă.
Belerofon îi aduce scrisoarea lui Iobates, însă acesta nu o citeşte decît după ce petrece alături de oaspetele său şi ajunge să îl îndrăgească. Pentru a nu săvârşi o crimă care să îi supere pe zei, el îi porunceşte corinteanului să ucidă Himera, un animal care îi devasta ţinuturile şi îi răpea turmele. Iobates spera că astfel Belerofon va fi omorât de Himeră."


mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Belerofon


20/09/08 12:27

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Arachne
"În mitologia greacă, Arachne este o tânără fată din Lidia, fiica lui Idmon din Colofon, şi o faimoasă ţesătoare. Mitul ei apare destul de târziu în mitologia greacă şi este descris în Metamorfozele lui Ovidiu, Cartea a VI-a, 5-54, 129-145. De asemenea, este menţionată în Georgicele lui Vergiliu. Povestea Arachnei nu apare însă ca un motiv în picturile pe vase şi amfore greceşti.
Numele eroinei înseamnă păianjen (αραχνη). Fiind o foarte pricepută ţesătoare, se spune că s-ar fi considerat mai dibace chiar decât zeiţa Atena, inventatoarea acestui meşteşug. Atena s-a înfuriat, însă nedorind să o pedepsească s-a transformat într-o femeie bătrână şi s-a mulţumit să îi atragă atenţia că lipsa ei de modestie i-ar putea supăra pe zei. Arachne a continuat să se considere cea mai pricepută şi a jignit-o pe bătrână, care dezvăluindu-şi adevărata identitate a acceptat o întrecere cu tânăra fată.
Atena a ţesut scena în care ea a obţinut victoria asupra lui Poseidon, victorie care i-a inspirat pe locuitorii cetăţii Atena să îşi numească oraşul după numele ei. O altă variantă spune că ea a reprezentat pe pânză pe cei doisprezece zei olimpieni, în toată măreţia lor, iar în cele patru colţuri, patru scene în care muritorii care încearcă să-i sfideze pe zei sunt pedepsiţi. În schimb, Arachne a scos la iveală scenele ruşinoase ale zeilor, în special iubirile lui Zeus faţă de Leda, Danae sau Europa."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Arachne


22/09/08 12:37

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Ahile
"Ahile, Achilles sau Akhilleus (greaca antică:Ἀχιλλεύς) este un celebru erou din mitologia greacă (cunoscut mai ales datorită epopeii homerice Iliada), care a participat la războiul troian de partea grecilor.
Ahile era fiul zeiţei marine Thetys şi al muritorului Peleus - regele mirmidonilor din Fthia (sud-estul Tesaliei) şi nepotul lui Zeus. Se spune că Thetys fusese râvnită atât de Zeus cât şi de Poseidon, însă cei doi au renunţat la ea în favoarea lui Peleus atunci când titanul Prometeu a profeţit că ea va aduce pe lume un fiu mai puternic ca tatăl lui. Atunci Zeus a dat-o de soţie lui Peleus, care a trebuit mai întâi să o învingă pe Thetys în luptă.

Când l-a născut pe Ahile, Thetys a vrut să-l facă nemuritor. Ahile a fost cufundat în întregime de către mama sa în apele Styxului, însă i-a rămas afară călcâiul de care-l ţinea Thetys. O altă versiune spune că Thetys l-a uns pe băiat cu ambrozie şi l-a aşezat deasupra focului, pentru a-i arde toate componentele de muritor ale corpului şi pentru a-l purifica. Întreruptă însă de Peleus, Thetys s-a înfuriat şi a dat drumul copilului fără a fi terminat ritualul. Homer nu face nici o referire la această invulnerabilitate în Iliada. Dimpotrivă, descrie o scenă în care Ahile este rănit (În Cartea 21, eroul peonian Asteropaeus, nepotul lui Axios - zeul unui râu - îl provoacă pe Ahile, în apropierea râului Scamandru. El aruncă două suliţe, iar una îi răneşte cotul lui Ahile provocându-i sângerare)."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Ahile


23/09/08 12:20

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul eroii mitologiei grecesti

Agamemnon
"Agamemnon (greacă: Αγαμέμνων) a fost unul dintre cei mai importanţi eroi ai Greciei mitologice (cunoscut din Iliada). El fost fiul şi urmaşul la tron al regelui Atreu din Micene şi al reginei Aerope, şi fratele lui Menelau.
Când Atreu a fost ucis de către Egist, nepotul său, Agamemnon a fost izgonit din Micene împreună cu fratele său, Menelau. Cei doi s-au refugiat la Tyndareos, regele Spartei. Acolo s-au căsătorit cu fiicele regelui, Clitemnestra şi Elena. Agamemnon a avut patru copii cu Clitemnestra: Ifigenia, Chrysothemis, Electra şi Oreste.
Menelau i-a succedat lui Tyndareos în Sparta, iar Agamemnon cu ajutorul fratelui său şi-a recăpătat tronul şi s-a înapoiat la Micene, alungându-l pe Egist şi pe tatăl său Tieste. El l-a sfătuit pe Menelau atunci când s-a căsătorit cu Elena ca să ceară celorlalţi peţitori să-i jure că nu-l vor ataca."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Agamemnon


24/09/08 12:53

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul titanii mitologiei grecesti

Atlas
"Atlas, unul dintre titani, fiul lui Iapetus şi al Clymenei (Themis) şi frate cu Epimetheus, Menoetius şi cu Prometeu. A avut numeroase fete cu Pleione, fiica lui Oceanus, şi cu Hesperia fiind tatăl Pleiadelor şi Calipso.
Atlas a adus mărul de aur al Hesperidelor lui Hercule, a participat la lupta dintre giganţi - prima generaţie de divinităţi monstruoase, violente - şi olimpieni. Învins de către aceştia din urmă, el a fost pedepsit de Zeus, fiind osândit să poarte veşnic pe umerii săi bolta cerească. Conform unei alte tradiţii, Atlas ar fi fost împietrit de către Perseus, fiind transformat în stâncă la vederea chipului Meduzei."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Atlas_(mitologie)



25/09/08 14:08

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul titanii mitologiei grecesti

Oceanus
"Oceanus este zeul şi personificarea marilor ape care înconjurau - în concepţia celor vechi - lumea locuită, iar mai târziu personificarea Oceanului Atlantic, socotit hotarul vestic al lumii vechi.
Oceanus era cel mai mare dintre titani, fiul lui Uranus şi al Gaiei. Din unirea lui cu sora sa Tethys s-au născut oceanidele. El era socotit deopotrivă tatăl tuturor apelor curgătoare - peste trei mii la număr - al marilor fluvii, al râurilor şi al izvoarelor."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Oceanus


26/09/08 12:39

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul titanii mitologiei grecesti

Cronos
"Cronos, fiul lui Uranus şi al Gaiei, este cel mai tânăr dintre cei 12 Titani. Soţia sa Rhea s-a numărat tot printre titani. Copiii lor au fost Demeter, Hestia, Hera, Hades, Poseidon şi Zeus.
Este scris că Uranus, care, într-o versiune, şi-a ascuns copiii în măruntaiele pământului (Tartarus) pentru că se îngrozea la vederea lor, era în realitate înfricoşat de puterea uriaşă a lor. Gaia îşi considera odraslele obositoare şi când disconfortul a ajuns la maxim, a ticluit un plan, al cărui scop era să pună capăt pasiunii lui Uranus, pentru ca el să nu mai poată procrea şi astfel să scape de durerile cauzate de urmaşi. Dar, pentru a reuşi, avea nevoie de ajutorul unuia dintre copii. I-a rugat pe toţi, dar numai cel mai tânăr a răspuns rugăminţii. Ca să-l ajute pe Cronos în sarcină, Gaia i-a dat o secere de adamanţiu drept armă.
Cronos s-a ascuns, iar când Uranus a venit să se culce cu Gaia, Cronos şi-a îndeplinit misiunea. Cu o lovitură puternică din secere, Cronos a separat organele genitale de corpul lui Uranus. Din sângele care a căzut pe pământ (Gaia) s-au născut Erinye-ile (Furiile), Giganţii şi Meliae-le (Nimfe ale copacilor-cenuşă manna). În alte versiuni, Afrodita s-a născut din spuma creată de organele sexuale ale lui Uranus, după ce au fost aruncate de Cronos în mare."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Cronos


27/09/08 13:07

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul titanii mitologiei grecesti

Thetys
"Thetys este, în mitologia greacă, zeiţa apelor şi mama pricipalelor fluvii cunoscute de greci. Părinţii săi sunt Gaia şi Uranus. Soţul ei este Oceanus. Ei sunt părinţii a trei mii de oceanide (nimfe) care simbolizează toate apele de pe pământ. Mai este numită şi zeiţa titanidă.
Legendele spun că ea a avut grijă de Hefaistos, fiul nedorit al Herei.
Altă legendă spune că ar fi mama Herei.
Tot o legendă spune că e fiica lui Zeus.
O altă Thetys, fiica profetului mării, Nereus (una dintre cele 50 de nereide), a avut un copil cu Peleus, pe nume Ahile."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Thetys


02/10/08 14:29

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul titanii mitologiei grecesti

"Rhea s-a căsătorit cu titanul Cronos şi a avut şase copii: Demeter, Hades, Hera, Hestia, Poseidon şi Zeus. Deoarece Cronos îşi mânca copiii, a hotărât să-l salveze pe cel din urmă. Astfel, Zeus a fost singurul care a scăpat de mânia tatălui şi cel care l-a şi detronat."



http://ro.wikipedia.org/wiki/Rhea_(mitologie)

"În mitologia greacă, Phoebe, fiica lui Uranus şi a Gaiei, este o titanidă. În mod tradiţional, este asociată cu luna. Este mama lui Leto şi a Asteriei şi de asemenea bunica lui Apollo şi a lui Artemis.
Un alt personaj numit Phoebe, este fiica lui Leucippus (fiind astfel una dintre lecipide)."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Phoebe_(mitologie)


03/10/08 13:46

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Semiramis

"Semiramis, celebră regină a Babylonului şi întemeietoarea mitică a imperiului Assyriei.
Semiramis era fiica zeiţei Derceto şi a unui muritor de rând.Abandonată de mama ei de mică, ea a fost găsită şi crescută de păstori până în ziua în care, luată de nişte slujitori împărăteşti, a fost dusă la curte. Acolo, datorită frumuseţii ei fără seamăn şi agerimii minţii, câştigă dragostea regelui Ninus, care o ia în căsătorie. Curând Ninus moare şi Semiramis preia conducerea. Sub cârmuirea ei pricepută, Assyria a cunoscut o înflorire extraordinară. În afară faptului că şi-a extins hotarele mult spre răsăritul lumii, până în India, a fost împodobită de către regină cu numeroase construcţii măreţe, printre care se numărau şi faimoasele "grădini suspendate". Se spunea că după moarte Semiramis ar fi fost metamorfozată într-o pasăre. Ea era identificată adesea cu zeiţa siriană Astarte.

http://www.samaelwings.com/grecorom/a.html

Ultima modificare de irlanda (05/10/08 22:11)


03/10/08 18:58

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Eros

Eros, în mitologia greacă, zeul iubirii. Era fiul lui Hermes (Ares sau Zeus) şi al Aphroditei, şi frate cu Anteros. Sub înfăţişarea unui copil frumos, uneori înaripat, se ascundea un zeu temut. Cu săgeţile lui care nu greşeau niciodată ţinta, Eros semăna chinurile mistuitoare ale dragostei atât printre zei, cât şi în rândul muritorilor. Însăşi Aphrodite se ferea de fiul ei cel capricios şi necruţător. Figura zeului Eros apare în numeroase episoade legate de Heracles, Apollo, Zeus etc. Cel mai cunoscut în constituie însă dragostea dintre Eros (denumit Amor) şi Psyche.

http://www.samaelwings.com/grecorom/e.html

Ultima modificare de irlanda (05/10/08 22:13)


05/10/08 22:12

   
Pagini:  1 2 3 4 ... 5    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net