TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Principii crestine, etica, morala/Invidia Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3
mototey
membru

Inregistat: 11/12/06
m-am uitat pe forum si am cautat, dar nu am gasit aproape nimic legat de invidie... asa ca m-am hotarat sa deschid acest subiect si sper sa nu se supere nimeni... cred ca este bine sa fie pus in aceasta categorie... deci... haideti sa vedem ce este invidia, ce ne spune Dumnezeu despre invidie si cum putem scapa de ea... :)

19/08/08 18:57

Site web  
mototey
membru

si am sa incep eu prin a va prezenta o scurta ilustratie...

"povestea spune ca un evreu era vecin pe aceeasi strada, undeva la tara, cu un crestin... acest om era foarte sarac... desi lucra mult, din greu...totusi, abia isi castiga painea cea de toate zilele... intr-o seara se roaga si ii cere lui Dumnezeu sa ii dea si lui bogatii... Dumnezeu ii raspunde la rugaciune si ii spune ca are dreptul sa isi aleaga 3 lucruri(are dreptul la 3 dorinte), dar sa tina cont ca vecinului sau, care e crestin, ii va da dublu... zis si facut... se scoala evreul din pat dimineata, iasa in curtea casei si incepe cu prima dorinta:"Doamne, vreau 1000 de vaci" ... imediat curtea lui se umple cu 1000 de vaci... dar cand se uita la vecinul sau, vede 2000 de vaci... a doua dorinta a lui a fost ca Dumnezeu sa ii dea 500 oi... cand se uita in curte vede, pe langa cele 1000 de vaci, si cele 500 de oi... dar, cand se uita la vecinul lui, peste gard, vede 1000 de oi... suparat, nervos, invidios... sta si se gandeste care sa fie ultima lui dorinta... dupa care ii spune lui Dumnezeu:"Doamne, lasa-ma pe jumate mort!"...

aceasta este ilustratia cu care as dori sa incepem acest subiect ... astept sa veniti cu idei si sa il abordam din orice punct de vedere... :)

19/08/08 19:04

Site web  
hopeful
membru

Inregistat: 30/05/07
Personal cred ca invidia, la fel cum am spus si despre barfa, ajuta la dezbinarea bisericii. Invidia vine atunci cand il vezi pe cel de langa tine superior tie si nu intelegi ca tu esti asa cum te-a facut Domnul si trebuie sa ii multumesti pentru asta. Tu ai primit toate calitatile de care ai nevoie pentru ai aduce laude Domnului, chiar daca cel de langa tine canta mai bine decat tine.

1 Corinteni 12:26-27 ["Si daca sufere un madular, toate madularele sufar impreuna cu el; daca este pretuint un madular, toate madularele se bucura impreuna cu ele. Voi sunteti trupul lui Hristos, si fiecare in parte madularele lui."] este un fel de antonim al invidiei. Cand esti invidios nu o sa suferi daca aproapele tau sufera, ci te vei bucura, iar daca el este fericit tu vei fii tris. Uneori, cum apare si in ilustratia lui mototey, invidia ajunge in caz asa extrem, incat preferi sa iti mearga si tie rau doar ca sa fii sigur ca ii merge si lui rau. Destul de tragic.

19/08/08 20:39

mototey
membru

asa este... invidia intr-adevar ajuta la dezbinari... si stim ca o adunare nu poate fi dezbinata... daca ar fi, nu s-ar mai numi adunare...

daca a murit oaia mea, a vecinului de ce nu a murit?... sa moara si oaia lui! cam asa gandeste un om invidios

20/08/08 06:57

Site web  
ale_ale
membru

Inregistat: 25/06/08
Invidia este incapacitatea de a te bucura pentru altcineva, fractura la nivel amotional corect manifestat prin iubirea aproapelui, incapacitatea de a intelege starea de unitate a fiintei umane(starea lui de bine ma face si pe mine sa fiu bine, si invers)

20/08/08 09:18

mototey
membru

ale_ale a scris:

Invidia este incapacitatea de a te bucura pentru altcineva, fractura la nivel amotional corect manifestat prin iubirea aproapelui, incapacitatea de a intelege starea de unitate a fiintei umane(starea lui de bine ma face si pe mine sa fiu bine, si invers)

wow ce raspuns frumos!... multumesc!

21/08/08 04:40

Site web  
mototey
membru

acum voi pune un text biblic care ne vorbeste despre invidie si astept parerile voastre...

Matei 20

1 Fiindcã Împãrãţia cerurilor se aseamãnã cu un gospodar, care a ieşit dis-de-dimineaţã, sã-şi tocmeascã lucrãtori la vie.
2 S-a învoit cu lucrãtorii cu câte un leu pe zi, şi i-a trimis la vie.
3 A ieşit pela ceasul al treilea, şi a vãzut pe alţii stând în piaţã fãrã lucru.
4 „Duceţi-vã şi voi în via mea” le-a zis el „şi vã voi da ce va fi cu dreptul.” Şi s-au dus.
5 A ieşit iarãşi pe la ceasul al şaselea şi al nouãlea, şi a fãcut la fel.
6 Când a ieşit pela ceasul al unsprezecelea, a gãsit pe alţii stând în piaţã, şi le-a zis: „De ce staţi aici toatã ziua fãrã lucru?”
7 Ei i-au rãspuns: „Pentru cã nu ne-a tocmit nimeni.” „Duceţi-vã şi voi în via mea” le-a zis el „şi veţi primi ce va fi cu dreptul.”
8 Seara, stãpânul viei a zis ispravnicului sãu: „Cheamã pe lucrãtori, şi dã-le plata, începând de la cei de pe urmã, pânã la cei dintâi.
9 Cei din ceasul al unsprezecelea au venit, şi au luat fiecare câte un leu.
10 Când au venit cei dintâi, socoteau cã vor primi mai mult; dar au primit şi ei tot câte un leu de fiecare.
11 Dupã ce au primit banii, cîrteau împotriva gospodarului,
12 şi ziceau: „Aceştia de pe urmã n-au lucrat decât un ceas, şi la platã i-ai fãcut deopotrivã cu noi, care am suferit greul şi zãduful zilei.”
13 Drept rãspuns, el a zis unuia dintre ei: „Prietene, ţie nu-ţi fac nici o nedreptate; nu te-ai tocmit cu mine cu un leu?
14 Ia-ţi ce ţi se cuvine, şi pleacã. Eu vreau sã plãtesc şi acestuia din urmã ca şi ţie.
15 Nu pot sã fac ce vreau cu ce-i al meu? Ori este ochiul tãu rãu, fiindcã eu Sunt bun?”
16 Tot aşa, cei din urmã vor fi cei dintâi, şi cei dintâi vor fi cei din urmã; pentru cã mulţi Sunt chemaţi, dar puţini Sunt aleşi.”

21/08/08 05:00

Site web  
Andreea
membru

Inregistat: 16/08/06
Mie mi se pare un lucru foarte drept pe care l-a făcut stăpânul.Adică,în textul dat de tine,se vede foarte bine invidia.Deşi el s-a învoit (a acceptat) o anumită sumă ca plată,totuşi la sfârşit,invidia şi gelozia au pus stăpânire pe el.E adevărat că poate şi eu într-o situaţie asemănătoare aş fi reacţionat cu nemulţumire,şi aş fi fost invidioasă.Dar totuşi,ar fi nejustificat.
Ultimul verset prezintă doar o concluzie,zic eu.În Împărăţia cerurilor cei care au fost chemaţi primii la slujire nu au acceptat,vor fi ultimii,deoarece nu au continuat lucrarea care le-a fost dată.

PS:Asta înţeleg eu din text,aşa la a doua citire... :)

21/08/08 08:21

mototey
membru

hmmm... interesant... imi place...:)

21/08/08 08:26

Site web  
mototey
membru

mai arunc o pastila...

... am ascultat o predica legata de invidie... pastorul spunea ca atunci cand esti invidios pe cineva, esti invidios ca are ceva ce tu nu ai... cine e cel care ne da lucrurile pe care le detinem(avem)?... Dumnezeu... la unii mai mult, la altii mai putin... deci atunci cand esti invidios pe cineva, tu de fapt nu esti invidios pe cel care are acel ceva, ci pe cel care i-a dat acel ceva... asa cum reiese si din textul pe care l-am citat... noi de fapt atunci cand suntem invidiosi, suntem invidiosi pe Dumnezeu(chiar daca nu ne dam seama de acest lucru)... relatia noastra cu Dumnezeu nu mai merge asa de bine...

21/08/08 08:29

Site web  
simona
membru

Inregistat: 19/02/08
Mai cred ca invidia asta, poate avea diferite... trepte? Ca uneori, poate fi o invidie amestecata cu admiratie. :) De ex, eu, cand o vad pe o tipa de la noi, care o voce superba, ma simt ciudat, adica o invidiez. Dar! Atunci cand canta, raman muta de admiratie. :) Si nu pot sa nu Ii multumesc Tatalui ca exista si astfel de voci, care sa ne rascoleasca sufletul.

In orice caz, ca niste oameni ce suntem, tindem sa ne subapreciem, si sa tanjim dupa ce altii au, si noi nu avem. De ex, eu ca sunt mai creata, imi doresc par intins, una care are parul intins, il vrea invers, si tot asa. Ce e important de evidentiat: cand facem asta, e ca si cum i-am spune Domnului:"Stii, m-ai creat cam... nu asa bine." Si cred ca Il intristam. Apoi, mai suntem invidiosi pe lucrurile materiale. De ce nu vedem partea buna? Cu cat ai mai putin, cu atat ai nevoie de mai putin. Tineti minte, cu cat ai mai mult, esti mai impovarat. :)

24/08/08 21:54

Norkis
membru

Inregistat: 17/07/08
(hm, in privinta fetelor cred ca o posibila sursa de invidie este situatia in care vad ca prietene mai tinee decat ele au relatii de iubire si se csatoresc iar ele sunt  tot singure si neintelese.)

Cred ca invidia provine din necredinta in principiul ca daca Dumnezeu iti retrage o favoare , inseamna ca doreste sa iti ofere o favoare si mai mare.Invidia doreste sa rezolve singura problema, si in mod egoist.

25/08/08 09:32

mototey
membru

invidia... cineva are ceva ce eu nu am, dar mi-am dori sa am...

01/09/08 07:49

Site web  
Norkis
membru

nu neaparat vrei ca ceea ce au altiisa ai si tu; pur si simplu nu iti doresti propasirea celorlalti.

01/09/08 12:24

mototey
membru

aham... tocmai de aceea Biblia ne invata ca invidia e un pacat...

01/09/08 16:43

Site web  
alina
membru

Inregistat: 24/08/08
invidia  este un pacat ..foarte multi am fost invidiosi pe cineva  pentru ca are unele calitati sau lucruri pe care noi nu le avem .. cred ca ar trebuie sa ne bucuram alaturi de cei ce se bucura si sa plangem cu cei ce plang...invidia ne desparte unii de altii.

01/09/08 23:00

hopeful
membru

anomis a scris:

In orice caz, ca niste oameni ce suntem, tindem sa ne subapreciem, si sa tanjim dupa ce altii au, si noi nu avem.

Cata dreptate ai anomis! Oare chiar asa greu e sa ne acceptam asa cum suntem, pentru ca pana la urma urmei suntem asa cum Domnul ne-a creat. In loc sa ii multumim pentru ceea ce ne-a dat, ne chinuim sa fim ca si altii. In loc sa luam drept exemplu pe Isus, noi luam oameni, pe care fara sa vrem ajungem sa ii invidiem. Ciudati rau mai suntem! :)

Norkis a scris:

nu neaparat vrei ca ceea ce au altiisa ai si tu; pur si simplu nu iti doresti propasirea celorlalti.

genu asta de persoane chiar mi-e greu sa le inteleg...

01/09/08 23:10

mototey
membru

mda... dar exista multi astfel de oameni... din pacate...:(

02/09/08 07:01

Site web  
Norkis
membru

Norkis :nu neaparat vrei ca ceea ce au altiisa ai si tu; pur si simplu nu iti doresti propasirea celorlalti
Hopefull: genu asta de persoane chiar mi-e greu sa le inteleg

Draga mea, nici nu trebuie sa le intelegi. A intelege pacatul, inseamna a-l aproba.

Ultima modificare de Norkis (02/09/08 09:05)

02/09/08 09:04

mototey
membru

corect!

02/09/08 10:59

Site web  
hopeful
membru

Asta venea azi in "Cuvantul lui Dumnezeu":

19 SEPTEMBRIE    PIZMA

"Pizma este putrezirea oaselor" (Proverbe 14:30)

Fara exceptie, cei mai nefericiti oameni in viata sunt cei plini de pizma. Le mananca sufletul si le fura bucuria. Ei nu se gandesc la nimic altceva decat la lucrul pe care il are cineva si pe care si-l doresc si care in schimb duce la resentiment si invidie. Crezi ca aceasta descriere nu are cum sa ti se potriveasca? Raspunde la urmatoarele intrebari:Imi este greu sa le fac complimente altora? Ma aflu mereu intr-o pozitie defensiva? Cand apare numele cuiva intr-o conversatie, ma simt bine cand aud ca i s-a intamplat ceva rau? Fii cinstit! Cand auzi un compliment despre cineva, simti nevoia sa spui "da, dar..", dupa care sa subliniezi trasaturile lui negative? Esti suspicios fata de cei care au realizat mai mult decat tine? Te preocupa ceea ce fac altii, ce cumpara, ce poarta si cu cine se asociaza si se incurca? Ai incredere in cei pe care ii iubesti sau mereu ii spionezi? Solomon spune: "pizma este putrezirea oaselor".

Asa ca daca esti invidios si doresti sa te schimbi:
a) renunta la masca si recunoaste ca ai o problema;
b) pocaieste-te si cere ajutorul lui Dumnezeu;
c) roaga-te pentru persoana pe care o invidiezi. La inceput te vei simti ciudat, dar pe masura ce continui sa o faci, Dumnezeu iti va schimba inima si va inlocui invidia cu dragoste, incepe sa sarbatoresti succesul altora impreuna cu ei si fa-le complimente.

Tine minte, daca vrei sa fii tu insuti nu ai concurenta, pentru ca nimeni nu se pricepe la fel de bine ca tine in acest domeniu. Cand ai liniste cu privire la ceea ce esti inaintea lui Dumnezeu, nu va mai trebui sa fii invidios pe nimeni. Vei incepe sa-ti apreciezi unicitatea si rolul pe care ti l-a dat in imparatia Sa.

19/09/08 21:15

climbonmountain
membru

Inregistat: 13/12/08
problema noastra ii ca...ne uitam la darurile celorlati si nu cautam sa gasim darurile noastre...Dumnezeu ne-a dat fiecaruia diferite daruri care ni se potrivesc cel mai bn...eu obisnuiam sa fiu asa...si d emulte ori purtam invidie pe alte persoane..dar asta a fost inainte sa caut darurile mele..si cand leam gasit am inceput sa le folosesc si eu...inspre zidirea bisericii...cred ca asta ar fi o rezolvare care near ajuta sa scapam de invidie:)....FIECARE SUNTEM DIFERITI CU DIFERITE DARURI SI SPECIALI IN FELUL NOSTRU!:)

28/12/08 16:33

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06
Imi place foarte mult ce spune Alexandre Dumas in cartea Contele de Monte Cristo : "duceti 2 oi la macelarie ,2 boi la abator si faceti ca unul dintre animale sa inteleaga ca tovarasul sau nu va muri : oaia va behai de bucurie , boul va mugi de placere ,dar omul pe care Dumnezeu l-a facut dupa chipul Sau , omul caruia Dumnezeu i-a impus ca prima ,unica ,suprema lege dragostea de aproapele sau ,omul caruia Dumnezeu i-a dat glas pentru a-si exprima cugetarea ,ce va striga afland ca tovarasul lui e salvat ? Un blestem" [se leaga cat de cat de indivie citatul]

17/01/09 21:23

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

ale_ale a scris:

Cred ca este chiar mai mult decat atat. Cred ca este nemultumirea fata de propasirea cuiva, nemultumire care adesea este expusa, sau transpusa in fapt.

17/01/09 21:29

gabi
membru

Inregistat: 14/11/06
rain e fain citatul ;)

as defini invidia ca unul dintre  sentimentele care ne fac deosebiti fata de animale. :)

17/01/09 21:32

Site web  
Pagini:  1 2 3    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la