TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Prietenie, dragoste, casatorie, familie/COMENTARII Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 36 37 38 39 40 41
daniel
membru

Inregistat: 01/03/08

zambezi a scris:

De altfel, daca ma gandesc la 'pilda samariteanului' gasesc drept singur motiv, pentru diferenta de atitudine a celor 3 oameni prezentati, ca fiind lipsa de dragoste a celor 2 care au trecut nepasatori. Daca ar fi avut respect, chiar fara dragoste, pentru omul cazut, s-ar fi oprit, l-ar fi ajutat si apoi i-ar fi cerut sa plateasca tot ce cheltuisera cu el. Dar lipsa dragostei facea imposibila existenta oricarei forme de respect.

Old a scris:

Ideea asta mi se pare putin fortata. De unde stii ca n-au avut si alte motive? Nu zic plauzibile, dar nu poti zice ca e lipsa de respect. Poate grabiti la alceva, poate nu aveau disponibilitate de a ajuta, poate nu aveau mijloacele, poate in zona in care acesta a cazut intre talhari puteau sa cada si ei daca se opresc sa ajute.
E prea simplist sa zici ca n-au avut respect si asta e singurul motiv.
Ceea ce este evident e ca nu au avut o mila practica. Puteau sa aiba o compasiune asa teoretica. "saracul de el" ,"ce i s-a intamplat", etc.
Preotii nu aveau voie sa se atinga de un mort conform legii decat in unele situatii. Iar faptul ca omul din pilda era "ca si mort" i-a indreptatit sa "treaca pe alaturi".
Levetic 21:
1. Domnul a zis lui Moise: "Vorbeste preotilor, fiilor lui Aaron, si spune-le: "Un preot sa nu se atinga de un mort din poporul sau, ca sa nu se faca necurat;
2. afara de rudele lui cele mai de aproape, de mama lui, de tatal lui, de fiul lui, de fratele lui
3. si de sora sa care-i inca fecioara, sta langa el si nu este maritata, afara de acestia, sa nu se atinga de niciun alt mort.

10. Preotul care este mare preot intre fratii lui, pe capul caruia a fost turnat untdelemnul pentru ungere, si care a fost inchinat in slujba Domnului si imbracat in vesminte sfintite, sa nu-si descopere capul si sa nu-si sfasie vesmintele.
11. Sa nu se duca la niciun mort; sa nu se faca necurat si sa nu se atinga nici chiar de tatal sau sau de mama sa.

zambezi a scris:

Crezi ca au fost folositi intamplator un preot si un levit drept personaje principale? Eu unul nu cred asta tocmai din cauza ca ei aveau nu doar mijloacele necesare ci si datoria pe care le-o dicta faptul ca ei erau cei care propovaduiau ajutorarea celor aflati in nevoie. Daca ar fi fost vorba de niste cersetori invalizi, orbi s.a.m.d, as fi de acord ca e fortat rationamentul meu. De altfel, despre samaritean nu se spune ca era bogat si plin de timp pentru a ingriji oameni talhariti.

stiu ca e simplist a spune ca singurul motiv consta in faptul ca n-au avut respect, din cauza asta am spus ca au fost animati de 'lipsa de dragoste' ceea ce inseamna altceva. Dragostea are multe roade, asa cum spun si mai jos, iar respectul e doar unul din ele ;)
Nu e vorba acolo de respect, ci de mila. ;)  Daca acel om prins de talhari si batut nu era israelit poti zice cel mult "mila fata de cei pe care ii consideri sub nivelul tau/nu ii respecti cum trebuie"

Ultima modificare de daniel (31/01/12 12:21)

31/01/12 12:19

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
cand treci pe langa un om talharit, dezbracat, batut, dar intreg, nu e normal sa crezi ca e sigur mort. E un lucru pe care nu ai de unde sa-l stii daca nu te opresti putin din drum si sa-l privesti cu atentie. Dupa respiratie poti observa ca traieste sau nu chiar fara sa-l atingi. Modul in care au 'trecut inainte pe alaturi', tradeaza intentia de a nu se opri si nu pledeaza sub nici un chip in favoarea lor. ;)

E adevarat ce spui despre mila. Dar in pilda se spune ca samariteanul a tinut seama de statutul de om al celui talharit. La o adica putea sa-i incropeasca un pat intr-un grajd. Ar fi iesit mai ieftin fata de o camera la un han. (in afara de asta era contextul de asa natura incat nu am mai vrut sa-l dezvolt aducand in discutie si mila :) )

Ultima modificare de zambezi (31/01/12 12:53)

31/01/12 12:46

shoricel
membru

Inregistat: 04/01/08

jezzy a scris:

Ok, dragule, daca tu zici :P Da' feed cum a reusit? :D

Dunno :P

Zambezi, Old, daniel, de asta ziceam fratilor ca viata e complexa. Sunt multe chestii cu aspecte comune si separate. Unde mai pui ca fiecare are convingerile calibrate (la nivelul de detaliu ma refer, nu la cel general) dupa propriile trairi si experiente...

Ultima modificare de shoricel (31/01/12 13:30)

31/01/12 13:28

daniel
membru

zambezi a scris:

Modul in care au 'trecut inainte pe alaturi', tradeaza intentia de a nu se opri si nu pledeaza sub nici un chip in favoarea lor. ;)
Corect. Numeste indiferenta sau comoditate dar nu o numi lipsa de respect.

zambezi a scris:

E adevarat ce spui despre mila. Dar in pilda se spune ca samariteanul a tinut seama de statutul de om al celui talharit. La o adica putea sa-i incropeasca un pat intr-un grajd. Ar fi iesit mai ieftin fata de o camera la un han. (in afara de asta era contextul de asa natura incat nu am mai vrut sa-l dezvolt aducand in discutie si mila :) )
Da, pentru ca a simtit cu aproapele sau. E corect sa spui ca respecti un om pe care nu il cunosti doar pentru ca, fara intentie, ceea ce faci tu vizavi de persoana lui se intampla sa fie bun din punctul de vedere al acelui om ? Si ce se intampla daca vrei sa faci un bine cuiva si el considera ca ii gresesti, inseamna ca nu-l respecti?

A face bine sau rau unei persoane nu implica neaparat respectul. Un exemplu clar contra acestei afirmatii trebuie sa gasesti si sincer, nu cred ca este.

shoricel a scris:

Zambezi, Old, daniel, de asta ziceam fratilor ca viata e complexa.
Ai uitat sa le amintesti pe fete. :D  Sau intentionat nu le-ai amintit, ca sa nu fie mai complexa viata noastra ? :))

Ultima modificare de daniel (31/01/12 16:17)

31/01/12 14:24

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

april a scris:

Proverbe 31

Ce lista luunga.
Si cam ce procent de reusita crezi ca poti avea?!:D

Ultima modificare de MRU (19/02/12 21:51)

19/02/12 21:50

shoricel
membru

Inregistat: 04/01/08
Curaj ca se poate ;)

19/02/12 22:24

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Zambezi, sunt de acord cu modul in care vezi lucrurile, mai ales ca, vad la tine acelasi "defect" pe care-l am eu ;)... despici firul in patru pentru a descoperi explicatia ce se ascunde uneori in miezul lucrurilor. :)

Si eu cred ca, atat respectul cat si compasiunea/mila sunt sentimente ce nu pot lipsi la cel ce manifesta IUBIREA. Totusi respectul are si el fatetele sale si nu necesita neaparat manifestarea iubirii, poate doar a unui "bun simt". Vorbind totusi de iubire mi-am amintit de Petru Blaj si cartea sa "Eseuri despre omul - Om"  pe care am frunzarit-o recent. El identifica in textele biblice din limba greaca cinci termeni diferiti pentru iubire (poate nu intamplator Biblia si-a gasit in bogatia limbii elene sansa de a se exprima uneori mult mai edificativ).
Deci iubirea ca:
      -instinct   :eros ( amor) [termenul este intalnit de doua ori in Vechiul Testament dupa Septuaginta]
      -emotie     :storge (duiosie)
      -sentiment  :philia (apartenenta,  prietenie) [comuniune, iubire frateasca (vezi 1Petru 1:22). In acest caz emotia (storge)este filtrata de constiinta morala (eul superior)]
      -dispozitie :philostorgia(afectiune) [apare consimtirea (vointa) interioara de a urma glasul constiintei]
      -atitudine  :agape (dragoste) [neconditionata, jertfitoare (vezi 1 Corinteni 13:4, Romani 5:5). [vointa, constiinta si afectivul conlucreaza]

Asemanator se poate identifica si pentru manie:           
      - instinct   : hormena  (furie pentru apărare)
      - emoţie     : thumos   (supărare)
      - sentiment  : aganaktesis   (indignare)
      - dispoziţie : echthra   (vrăjmăşie)
      - atitudine  : misos   (ură)

In cazul pildei, singurul care a dat dovada de iubire ca atitudine a fost samariteanul. Ceilalti doi, chiar daca au nutrit sentimente de compasiune, ori chiar de afectivitate fata de cel nenorocit, le-a lipsit totusi atitudinea, infaptuirea care implica consensul celor trei factori decizionali care lucreaza in om: mai intai constiinta, apoi vointa personala si afectivul (inteligenta emotionala) ambele necesar a fi supuse celei dintai.

Daca privim catre iubirea pe care o datoreaza sotul sotiei si respectul datorat de sotie sotului, si intregim tabloul cu un aspect ce tine de specificul si obiceiurile timpului in care povatuieste Pavel, lucrurile ar putea fi mai usor clarificate. La care aspect ma refer? In trecut, daca barbatul avea privilegiul de asi alege jumatatea, nu acelasi lucru putem spune si despre femeie. Iubirea poate fi pretinsa celui ce are libertatea de a alege dupa voia inimii sale, dar femeia neavand in general aceasta libertate de a consimti, nu i se putea pretinde un anume simtamant, pentru ca toti stim, simtamintele nu asculta doar de ce vrem. Respectul insa, asigura minimum necesar consensului in actele si trairile pe care le implica o casnicie armonioasa. Pentru a nutri respect este nevoie doar de acordul volitional de supunere acordat in virtutea ca, cel ce-i este acum sot se va injgriji de viata sa viitoare (femeile in general nu se puteau autointretine).
    Astazi iubirea trebuie sa fie prezenta in inimile ambilor soti, iar supunerea nu mai este o simpla supunere ci ar trebui sa rezulte din increderea ca deciziile vor fi luate doar de sot numai atunci cand nu se poate gasi o solutie obiectiva si multumitoare care sa-i puna de comun acord pe ambii soti.

Ultima modificare de Oblio (21/02/12 15:01)

20/02/12 14:23

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Oblio, nu vrei sa-ti copiezi mesajul, sau o parte din el, la subiectul Dragostea :) ?

20/02/12 20:17

Roxana
membru

Inregistat: 14/03/08
MRU eu una nu m-as stresa foarte tare la schimbat lookul, mai degraba as apela la varianta 3 si la Dumnezeu.

13/05/12 07:37

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Oblio a scris:

Dar această "unire" este cu adevărat unire (un singur trup), cand satisfacţia fiecăruia în timpul actului nu reprezintă doar o eliberare fizică/hormonală ci şi una emoţională şi sentimentală, împlinirea fiind luată din satisfacţia celuilalt.

Cred ca "un singur trup" nu se refera in mod special la raportul sexual in cuplu, ci la intraga viata casnica; la insasi fiinta casniciei.

07/06/12 06:43

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Păi nici eu nu am susţinut că ar fi altfel, dar actul sexual este şi el parte din casnicie, nu? Sau ar trebui să-l reducem la funcţia sa de reproducere?

Ultima modificare de Oblio (07/06/12 09:26)

07/06/12 09:14

Tanara crestina
membru

Inregistat: 26/09/07

Oblio a scris:

Păi nici eu nu am susţinut că ar fi altfel, dar actul sexual este şi el parte din casnicie, nu? Sau ar trebui să-l reducem la funcţia sa de reproducere?

Nu asta a zis Old. Ci doar a zis ca ,,a fi un singur trup" implica toate aspectele vietii de familie, nu doar unul singur.

07/06/12 12:16

Old
Moderator

ultimul mohican a scris:

si il rog pe vladyts sa-mi raspunda si mie la astea:
...

se pare ca vladuts s-a speriat tare ca nu mai da pe aici. S-a speriat de forum mai tare decat de caznicie. :D

Ultima modificare de Old (04/10/12 20:38)

04/10/12 20:38

Roxana
membru

Sau l-a speriat faptul ca legamantul facut nu i-a innoit si mintea si stilul de viata/gandire!

05/10/12 06:37

felyy
membru

Inregistat: 23/06/08
Probabil ca nu i-a placut ce l-am sfatuit...asa ca a abandonat.

Eu nu inteleg un lucru...daca faci tot cum vrei tu de ce mai ceri sfaturi, pareri...oricum tu esti decis, faci risipa de cuvinte.

Ultima modificare de felyy (06/10/12 20:47)

06/10/12 10:17

Old
Moderator

Poate voia sa-i cantam in struna.

Tanarul bogat de ce a venit la Iisus sa-l intrebe despre ajungerea la viata vesnica?

06/10/12 16:54

daniel
membru

Poate simtea nevoia sa vorbeasca si cu alte persoane despre problema lui. :P

06/10/12 23:00

Roxana
membru

+Archangel+ a scris:

De acord cu tine. Eu cu anomis am sarbatorit vineri. :D Dar in loc de ciocolata (pentru ca avea) am luat un vin spumant care a mers de minune la gustosul piept de pui rulat in bacon pe care l-a gatit ea. :D

Ce rasfatat esti :D...sper ca si ea este la fel de rasfata ;) sau de doua ori mai mult :)

11/02/13 20:17

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Adevarul e ca amandoi suntem niste rasfatati. :D

12/02/13 13:57

adriana
membru

Cosminis a scris:

Analizezi puţin ceea ce spui? Te consideri îndreptăţită să conteşti dreptul altuia la fericire? Dacă acesta e ţelul tău, sunt curios dacă ai găsit pe cineva care să se supună regulilor tale. Dacă da, îmi pot imagina cât de "frumoasă" vă faceţi viaţa unul altuia... şi de cât altruism daţi dovadă. :)

Nimic nu mi se pare mai deranjant decat sa ti citesc postarile, domnule atotstiutor.N ai inteles ce am spus si nici nu ma obosesc sa detaliez.

Viata mea privata nu te priveste pe tine.

14/06/13 21:35

adriana
membru

mohicanul a scris:

dar as obosi sa-ti explic tie ce inseamna un forum si moderare. vad ca te descurci (tu si conducerea) bine de tot, aveti in permanenta 0-1 useri pe forum.

Se  descurca foarte bine. Forumul nu este pentru copii de gradinita, deci trebuie sa tratam si noi, userii, cu maturitate situatia.

Probabil echipa de acum este cea mai buna pe care am prins-o eu pe forum.
Calitatea e mai de folos decat cantitatea.

Ultima modificare de adriana (14/07/13 20:08)

14/07/13 20:05

mohicanul
membru

Inregistat: 31/01/13

adriana a scris:

Probabil echipa de acum este cea mai buna pe care am prins-o eu pe forum.

moama, nici nu vreau sa stiu ce-a fost inainte :))))

15/07/13 09:37

adriana
membru

Membrii civilizati.
Tu ai vrut-o...

15/07/13 17:44

mohicanul
membru

Inregistat: 31/01/13
cata rautate adriana.....:D

bine, am mai rasfoit arhiva tc-ului si nu ie chiar asa cum zici tu :P

20/07/13 13:39

adriana
membru

Ai dreptate discutiile erau mai incitante.

20/07/13 19:26

Pagini: 1 ... 36 37 38 39 40 41    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la