TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Un strop de cultura Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 ... 7
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Archangel, mesajul tau mergea in alta parte : http://www.tanarcrestin.net/forum/viewtopic.php?id=204

_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

17/06/08 18:37

   
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
expresii latine

*Faber est suae quisque fortunae- fiecare este fauritorul soartei sale
*Fac totum- fa totul
*Ferro et igne- prin sabie si foc
*Finis coronat opus- sfarsitul incoroneaza opera
*Fugit irreparabile tempus

[completare la ce ai scris tu feedback. eu abia acum mi-am amintit ca am o carte cu citate si cugetari acasa]

Ultima modificare de tamarta4jc (17/06/08 18:41)


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

17/06/08 18:41

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

april a scris:

Archangel, mesajul tau mergea in alta parte : http://www.tanarcrestin.net/forum/viewtopic.php?id=204

Ai dreptate dar din punctul meu de vedere necunoasterea diferentelor dintre barbat si femeie e o problema de cultura.


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

18/06/08 09:14

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08

tamarta4jc a scris:

completare la ce ai scris tu feedback.

multumesc :)

+Archangel+ a scris:

Ai dreptate dar din punctul meu de vedere necunoasterea diferentelor dintre barbat si femeie e o problema de cultura.

subscriu.

din ciclul "civilizatii disparute"
Atlantida

"Vizavi de misteriosul continent Atlantida exista multe ipoteze, dar toate acestea nu ar fi incepu niciodata daca nu ar fi existat relatarile lui Platon, filozof grec (427-347 i.Hr). In doua dialoguri ale sale el povesteste urmatoarele: Atlantida era o insula mult mai mare decat Asia si Libia luate la un loc si s-ar afla dincolo de coloanele lui Hercule (probabil stramtoarea Gibraltar). Cu 6 milenii inainte de Solon (640-558 i.Hr), Atlantida era un regat puternic cu o civilizatie rafinata o constitutie politica rafinata si cu baze politice ideale. Din cauza decaderii si a dorintei de a cucerii atlantii au starnit mania zeilor si Atlantida a fost scufundata sub ape. Platon spunea ca auzise povestea de la Critias, care o auzise la randul lui de la bunicul lui, iar strabunicul lui Critias o auzise de la Solon insusi.

O poveste similara era cunoscuta si in Egipt (2000-1700 i.Hr). Intr-un papirus se povesteste de intamplarile unui calator naufragiat egiptean, care in timp ce calatorea spre minele faraonului, corabia sa a esuat. Dup ace a fost aruncat pe tarmul unei insule necunoscute, de valuri, acesta a fost tras de catre un dragon in salasul lui, fara insa ai face un rau. Dragonul i-a povestit ca insula era canva locita de 75 de dragoni feiiti, si ca insula ar fi fost un taram al dorintelor implinite si al bogatiei. Dar in present nu mai traia decat el, restul fusesera arsi de o stea cazatoare. Dragonul, dup ace l-a asigurat ca va fi salvat de o corabie egipteana a adaugat ca niciodata nu va mai revedea aceasta insula caci ea va fi inghitita de ape.

O alta poveste despre o fericita si prospera insula care avea sa fie scufundata in mare apare si in Mahabharata, epopeea indienilor, putand fi vorba de un mit comun mai multor popoare sau ca acestea ar fi avut cunostinta sau contact cu Atlantida.

Dovezi istorice recente presupun faptul ca in trecut ar fi existat o astfel de insula, arheologii incercand sa o localizeze in teren. Arheologul grec S. Marinatos, a gasit centrul unui mare oras in care casele s-au conservat cu toate cele 2 sau 3 etaje ale infatisand scene din viata de zi cu zi. Au fost gasite de asemenea aproape intacte mobilierul, vase de ceramica insa nici o urma de oseminte omenesti sau bijuterii. Toate acestea au fost descoperite pe mica insula vulcanica Santorini din Marea Egee. Multi sunt de parere ca acest Vulcan izbucnind ar fi acoperit si scufundat misteriosul continent Atlantida, pentru ca in urma calculelor vulcanologice explozia a fost de 4 ori mai puternica decat cea a vulcanului Cracatoa aflat intre Sumatra si Java. Cenusa scuipata in urma exploziei ar fi putut acoperi anumite portiuni ale insulei cu un strat de 30 de m grosime. "

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=72

http://www.geocities.com/atlamith/atlantida.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Atlantida

http://www.esoteris.ro/articole/articol ... udelor.htm

Ultima modificare de feedback (18/06/08 12:17)


18/06/08 12:15

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

+Archangel+ a scris:

Ai dreptate dar din punctul meu de vedere necunoasterea diferentelor dintre barbat si femeie e o problema de cultura.

Mda.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

19/06/08 17:50

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

Aztecii
"Istoria aztecilor a inceput cu implinirea unei profetii in care se spunea ca un vultur devorand un sarpe este semnul ca aztecii vor deveni poporul cel mai important de pe pamanturile Mexicului.
Acum 10 000 de ani, triburile nomade de vanatori de pe teritoriul actualului Mexic au inceput sa cultive pamantul si sa cladeasca cetati. Incepeau sa se dezvolte activitati complexe, precum tesutul vesmintelor si fabricarea obiectelor de ceramica. Civilizatia olmeca – aproximativ 1200 de ani inainte de Cristos – a dat nastere unei culturi si a unei religii intemeiate pe venerarea jaguarului. Olmecii se socoteau ei insisi descendentii uniunii dintre o femeie si un jaguar; de aceea animalul a devenit totemul lor atotputernic.
In regiune au inceput sa vina si alte triburi. Primul dintre acestea a fost cel al aztecilor, un trib inca nomad si foarte sarac,vorbind nahuatlan, o sub-familie a limbilor uto-aztecane. Dupa mai multe incercari de a se stabilii in aceste tinuturi aztecii au fost batjocoriti si alungati de celelalte triburi, care ii numeau ”chichimeca” – „oameni-caini”,pentru ca mancau carne cruda si se imbracau in piei de animale. Pana la urma ,aztecii au gasit refugiu intr-o zona lagunara, mlastinoasa, un teritoriu pe care nu-l revendica nimeni, unde si-au intemeiat propria lor capitala, Tenochtitlan–„Piatra Cactusului”, actualul Ciudad de Mexic (in jurul anului 1325). O data cu edificarea capitalei lor,pe locul in care legenda spune ca aztecii au vazut un vultur devorand un sarpe, aztecii au inceput sa se dezvolte, devenind un popor important din punct de vedere cultural si economic."

mai multe... http://www.referatele.com/referate/isto ... le-com.php


23/06/08 13:02

   
Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07

feedback a scris:

din ciclul "civilizatii disparute"
--------------------------------------------
...Olmecii se socoteau ei insisi descendentii uniunii dintre o femeie si un jaguar...


În cazul ăsta, bine că au dispărut! ;)


23/06/08 13:38

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
:D :D cine stie civilizatiile viitoare ce'or spune despre noi :D

24/06/08 00:49

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Norii - scurta descriere si clasificare.
"Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat (apă pe planeta Pamânt) sau de cristale de gheaţă condensate care se găseşte în atmosferă deasupra suprafeţei Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă. Există o ramură specială a meteorologiei care studiază norii, nefologia.

Pe planeta Pamânt, substanţa care se condensează este apa, care formează picături foarte mici de apă sau de cristale de gheaţă (de obicei de 0,01 mm în diametru), care fiind înconjurate de un număr imens de alte picături asemănătoare, produc efectul vizibil de nori având culori variind de la albul pur (când proporţia de cristale de gheaţă este mare) până la nuanţe foarte închise de gri (pentru norii ce conţin picături de apă în proporţie majoritară). O altă cauză a culorii norilor variind între alb şi negru, trecând prin nenumărate nuanţe intermediare de gri, este grosimea acestora, deoarece norii reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe. Totuşi, cu cât norul este mai gros şi mai dens, cu atât culoarea este mai închisă, din cauza absorbţiei luminii produsă în interiorul norului.

Clasificarea norilor se poate face:

A. După formă:

    * tipul cumulus: nori sub formă de grămezi izolate, bine individualizate, cu sau fără contur precis;
    * tipul stratus: nori cu aspect de pânză continuă;
    * tipul stratocumulus: grămezi compacte, sudate cu aspect de valuri.

B. După înălţime:

    * norii superiori: cirrus, cirrostratus, cirrocumulus - plafon 5 - 10 km;
    * norii mijlocii: altostratus, altocumulus - plafon 2 - 5 km;
    * norii inferiori: stratocumulus, stratus, nimbostratus - plafon 0 - 2 km;
    * norii de convecţie verticală."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Nor#Clasificarea_norilor


25/06/08 00:40

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
"TIPURI DE ZAPADA:
- Zapada grunturoasa - se formeaza datorita actiunii razelor solare asupra zapezii crustate, transformand-o intr-o masa compusa din mici cristale granulate; dimineata are aspectul unei cruste marmorate, putin transparenta si cu o mare aderenta; mersul pe jos pe o astfel de zapada este greoi si duce la epuizarea prematura a fortelor.
- Zapada in talazuri - se formeaza in zone cu suprafete mari batute de vanturi puternice; se prezinta ca o "mare" ravasita de furtuna cu "valuri" de pana la 0,5 m; este cea mai periculoasa la schi.
- Zapada crustata - rezulta din inghetarea unei zapezi inmuiate de soare; suprafata ei este marmorata, avand o pojghita subtire de gheata; nu poate fi batuta de vant, ci numai de soare, rezultand zapada uda ce nu permite mersul
fara piolet si coltar.
- Zapada moale - rezulta din zapada ninsa, sub actiunea temperaturii mai mici de 0 C formand indesarea si unirea fulgilor, care se lipesc cu usurinta si care lasa apa cand sunt calcati; mersul cu schiurile este foarte greu.
- Zapada prafuita - rezulta din ninsoare la temperaturi de inghet; in cristalele ei se gsseste o cantitate de aer cu mult mai mult decat propriul sau volum; pe masura ce trece timpul, aerul este pierdut, iar grosimea stratului se micsoreaza
de 2-3 ori, devenind tot mai des; cataratul si mersul sunt favorabile atunci cand are grosimea pana la 20-30 cm si estedepusa pe un strat mai vechi; se lipeste de talpa schiurilor si este lunecoasa; mare parte din avalanse sunt urmare a fenomenului de trecere de la aapada prafuita la zapada moale si ruperii echilibrului tensional datorita densitatii foarte mari pe unitatea de suprafata.
- Zapada cartonata - rezulta din actiunea vantului, cristalele marunte devenind, sub presiunea vantultui, suprafete intarite ca o coaja de cativa mm; este destul de alunecoasa si destul de aderenta pentru a nu permite derapajul schiurilor; cand este suficient de tare ca sa sustina un om, suna a gol sub pasi; Daca nu este rezistenta, se rupe si formeaza "scanduri" de zapada; mersul este suficient de usor.
-Zapada geruita - rezulta din zapada prafuita supusa actiunii vantului cu temperaturi sub 0 grade C; se prezinta ca o suprafata alcatuita din fulgi mari si compacti; permite mersul usor pe schiuri si bocanci.
- Zapada ondulata - rezulta din actiunea vantului asupra zapezii prafuite; se prezinta ca o suprafata usor incretita, ca plaja de nisip peste care a trecut o furtuna puternica; dunele sunt perpendiculare pe directia vantului; schiatul este dificil pentru incepatori."

mai multe... http://www.carpatic.org/index2.php?opti ... &id=20


25/06/08 00:46

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

Olmecii
" O civilizatie cu totul necunoscuta,noua,rasarita din adancul timpurilor in numai cateva decenii,ni s-a impus cu evidentele si misterele ei,cu stilul si cu zeii ei,drept cea mai veche dintre toate civilizatiile intemeiate de om pe continentul american,fiind poate chiar “civilizatia muma” a Lumii Noi.

Deseori s-au facut comparatii intre azteci si romani,intre mayasi si greci.Despre tolteci s-a putut spune ca au jucat in antichitatea Indiana un rol comparabil cu acela al etruscilor in Italia.Olmecii,insa,ne duc cu gandul la sumerieni: au fost,ca si ei,mult timp necunoscuti;au fost asemenea lor,precursori ingropati sub ruinele milenare,ascunsi ochilor nostri de vestigiile popoarelor care le-au urmat.Dar,spre deosebire de vechiul Sumer,unde intinse regiuni sunt astazi lipsite de apa si pustii,in singuratatile junglei se ascund,sub valul gros al vegetatiei tropicale si in mlastinile campiilor joase asezate de-a lungul coastelor, monolitii si altarele olmece.Pare aproape de neconceput,la prima vedere,ca omul sa fi putut prospera,munci,construi si crea arta si religia in mijlocul acestei naturi coplesitoare.Totusi,intr-o epoca contemporana cu aceea a razboiului troian, s-au format sub mana omului primele monumente ale antichitatii americane in vaile periodic inundate de rauri serpuind lenes,nu departe de mare,in aceasta tara a soarelui rasare si a ploilor abundente care formeaza astazi o parte a statelor americane Tabasco si Veracruz.[...]Olmecii reprezinta o inalta civilizatie,de un stil inimitabil,ale carei radacini nu pot fi descoperite nicaeri;disparand la fel de inexplicabil precum a aparut,nu insa fara a lasa in urma ei o mostenire care va fi transmisa din veac in veac pana la caderea aztecilor si mayasilor (ex:sculptura monumentelor_aztecii ii numeau pe olmeci,pe locuitorii de pe coasta Golfului:”oamenii din tara cauciucului,aceia care traiesc pe malul apei sarate”,ei ii considerau foarte civilizati si priceputi in mestesugurile artistice).
Termenul de “olmec”_consacrat de traditie_poate avea doua intelesuri: neclar sau neobisnuit.In antichitate,acest cuvant desemna si o populatie care ocupa podisul Puebla si care lupta impotriva toltecilor.Nu stim cum se autodenumeau si nici ce limbi vorbeau."

mai multe... http://www.referatele.com/referate/dive ... le-com.php


26/06/08 00:21

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "stiinte stravechi"

Numerologia.
"Numerologia este studiul numerelor care determina si reflecta caracteristicile, talentele, motivatiile si drumul in viata. Harta numerelor este formata din cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Pentru a-ti afla care este Numarul destinului tau trebuie sa aduni cifrele care formeaza data de nastere. Operatia se repeta pana se obtine un singur numar.

Exemplu de calcul al Numarului destinului:

Zi de nastere: 24 Ianuarie 1983

24 : (ziua de nastere) = 2+4= 6
Ianuarie: 01 (pentru ca e luna intai) = 0+1= 1
1983: (anul nasterii) = 1+9+8+3 = 21 = 2+1= 3
suma: 6 + 1 + 3 = 10
________________________________
Numarul destinului: 1 + 0 = 1  "

http://astromax.eva.ro/info/numerologie.html

"Numere ajunse celebre sunt acele numere care au intrat în istorie. Prin folosirea diferitelor cifre, evreii au căutat să descifreze voinţa zeilor. Sunt cunoscute ca semne cabalistice, considerând că numerele posedă atribuţii mistice (teorie pseudoştiinţifică).

Exemple de numere celebre:

    * cifra unu:
          o 1 constituie numărul Divinităţii: există un singur Dumnezeu

    * cifra doi:
          o 2 reprezintă cuplul, perechea, feminitatea inocentă, fragilul, nevoia de protecţie

    * cifra trei:
          o Sfânta Treime
          o Cei trei crai de la răsărit din creştinism
          o Cei trei sfinţi friguroşi
          o Cele trei ursitoare din mitologia greacă
          o Cele trei graţii
          o Cele trei încercări ale voinicului din basmele populare

    * cifra patru:
          o Cei patru evanghelişti
          o Anul are patru anotimpuri
          o Cărţile de joc au patru culori
          o Clasele elementare sunt patru la număr
          o În prezent, fizicienii consideră că există patru stări de agregare ale materiei: starea solidă, starea lichidă, starea gazoasă, plasma."

mai multe... http://ro.wikipedia.org/wiki/Numerologie


27/06/08 14:43

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "stiinte stravechi".

Oniromantia
"Visul mintii

Toate practicile spirituale orientale spun ca lumea în care noi traim este o iluzie. Chiar si crestinismul spune ca: "Totul în lume este desertaciune. O deser- taciune a deserta- ciunilor" - Eclesiastul. Isus spune ca adevarul, realitatea este undeva mult mai sus, ceva mult mai profund, este la Tatal. Lumea fiind ceva superficial, exterior, care nu ne lasa sa ne orientam spre noi însine.
Nietzsche afirma undeva ca omul nu poate sa suporte adevarul. El are nevoie de vise, are nevoie de iluzii pentru a putea exista. Mintea umana are nevoie de acestea. Fara acestea ea nu poate fi conceputa. Oamenii de stiinta afirma ca omul poate trai fara sa doarma, dar nu poate trai fara sa viseze. Cercetari recente spun ca somnul nu este neaparat necesar si ca omul are nevoie de somn doar pentru a visa. Daca cineva doarme si nu i se permite sa viseze, acesta s-ar trezi dimineata obosit de parca nu ar fi dormit deloc. În timpul somnului exista anumite perioade - perioade de somn profund si somn cu vise. Exista un ritm, o succesiune, un ciclu. La început te cufunzi într-un somn profund 40-45 de minute, dupa care începe faza de somn cu vise, apoi din nou somn fara vise dupa care visele apar din nou. Trebuie tinut cont ca totul se deruleaza ciclic în ceea ce priveste structura noastra psihomentala afectiv-cognitiva. Evolutia spirituala de asemenea se deruleaza ciclic. Daca o persoana este deranjata în faza de somn profund fara vise, dimineata el se trezeste normal la fel ca de obicei. Dar daca în timp ce visezi, visul este perturbat, dimineata te simti foarte obosit si extenuat. Când cineva doarme, daca viseaza, ochii i se misca în permanenta. Cercetatorii îi spun R.E.M. (rapid eye mouvement). E ca si cum subiectul ar vedea ceva cu ochii închisi. Când doarme profund, ochii sai ramân nemiscati. Numerosi cercetatori au dovedit, asadar, ca mintea umana se hraneste cu vise. Visul este o necesitate, dar, este în totalitate o iluzie. De aceea practicile orientale dar si cele crestine, isihasmul de pilda, veghea, legamântul tacerii etc, tind sa îndrepte atentia spre interior, sa nu caute înafara în visele create despre lume, ci în propria realitate analizând starile interioare, fiind constient de sine si de actiunile facute si motivul ascuns al acestora. Acest mecanism functioneaza însa si ziua nu numai noaptea. Uneori gândirea se lasa purtata de visare, alteori nu. Atât ziua cât si noaptea, mintea penduleaza între visare si nevisare, iar acesta este un ritm interior. Nu odata ati putut constata în societate persoane atât de implicate în propriile lor conversatii identificate cu grijile sau problemele altora care au devenit a lor, coplesiti de starile create în propriile lor lumi, faurindu-si propriile lor universuri. De aceea oamenii înteleg un singur fenomen atât de diferit pentru ca îl privesc cu ochii propriilor lor lumi, griji, dorinte, propriilor vise. Un martor detasat care poate sa priveasca acest spectacol îsi va da seama ca totul în jur traieste într-un mare vis, iar acesta este lumea."

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=59


15/07/08 13:35

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "stiinte stravechi"

Chiromanţia
"Chiromantia este arta care ne permite, prin examinarea mainii sa ne cunoastem aspectul moral caracterul, atasamentele, subiectele amoroase si norocul. Ea s-a nascut odata cu civilizatiile cele mai indepartate ale Egiptului, Greciei, Chinei, care apoi traversand Evul Mijlociu sa ajunga si la noi. Interesul pentru chiromantie si stiintele oculte in general trebuie cautat in nevoia omului modern de evadare din campul stramt al observatiei si al stiintei pe care i-o ofera logica, pentru a patrunde in regatul misterios si fascinant al "ultrasensibilului". Asadar, daca te simti nefericit, in dragoste sau in viata economica, daca din contra esti fericit, ai noroc sit e bucuri de sanatate…toate acestea le vei putea observa foarte bine in liniile mainilor tale.
Semnele mainii sunt indicii, dar nu au un caracter definitiv in sens absolut: fiecare este stapanul propriului destin. Trebuie subliniat in acest sens, valoarea chiromantiei ca mijloc extreme de pretios al adevaratei cunoasteri a noastra si a celorlalti, fara minciuna, fara ipocrizie, dar cu claritate obiectiva si incredere."

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=62


17/07/08 12:11

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din seria "cupluri celebre"

Adolf Hitler si Eva Braun
"Eva Braun s-a născut in 1912 la München, intr-o familie modesta, de catolici, tatal sau fiind invatator. În 1929 a lucrat împreună cu fotograful Heinrich Hoffmann, în al cărui atelier l-a cunoscut şi pe Adolf Hitler.
Hitler mai avusese si alte relatii inaintea Evei Braun. Spre exemplu, o simpatiza peste masura pe nepoata sa, Geli Raubal, si dupa opinia unui cunoscut biograf al sau, Geli a fost singura femeie din viata dictatorului fata de care acesta a fost vreodata dependent.
Abia dupa moartea nepoatei sale, care s-a sinucis din cauza geloziei unchiului sau, Hitler isi indreapta atentia asupra Evei Braun. Nu intamplator, Eva semana foarte mult cu acesta nepoata, cu care dictatorul a avut o relatie incestuoasa.
Putem sa intelegem atractia lui Hitler pentru aceasta femeie si din prisma parerilor exprimate chiar de el. Ii placeau femeile tinere, simple si fara prea mari visuri si ambitii in viata, pe care sa le poata modela dupa bunul plac.
"Incercati sa va imaginati daca as avea o nevasta care sa-si bage nasul in treburile mele. In timpul liber vreau sa am linistea mea, nu ma pot casatori."- obisnuia sa spuna el , justificandu-si dorinta sa de a nu se casatori prin aceea ca este "insurat cu soarta Germaniei".
Intre cei doi pare sa fi existat o atractie reciproca puternica. In ciuda impotrivirii tatalui ei, care nu-l placea deloc pe Hitler si nu era de acord cu ideile sale politice, Eva Braun se muta in apartamentul iubitului ei, din Munchen.
Eva Braun, asa cum se poate vedea, era o femeie frumoasa, cu silueta zvelta si trasaturi fine. Ii placeau sporturile, dar nu prea a avut ocazia sa le practice, din cauza izolarii in care era nevoita sa traiasca, in calitate de amanta secreta a dictatorului.
Nu putem sa nu ne intrebam ce a facut-o sa-si lege viata de acest monstru fascist, care era un individ dintr-o clasa sociala inferioara, timid, imatur emotional, pictor esuat. Hitler arata caraghios pana si in uniforma militara, care ar fi trebuit sa-i dea o oarecare prestanta.
Dupa unii biografi, se pare ca Eva Braun se deosebea printr-o pustietate sufleteasca sfasietoare. A avut doua tentative de sinucidere si dictatorul a incercat sa-i acorde mai multa atentie. I-a cumparat o vila si un Mercedes, ea beneficiind si de un sofer personal, a inclus-o in testamentul sau si in scurt timp a devenit cea mai importanta femeie a Reich-ului. "

mai multe... http://www.dedragoste.com/publ/5-1-0-665


21/07/08 16:36

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din seria "cupluri celebre"

"Regina Victoria si Printul Albert Victor
Portretul dragostei lor este sobru si indoliat. Marea iubire s-a "desfasurat" pe parcursul a 22 de ani. Dupa disparitia printului, doliul reginei a durat mai mult de 40 de ani.

Mihai Viteazul si Velica
Desi insurat cu Doamna Stanca, Velica a fost marea pasiune si "amanta oficiala" a Viteazului. A cunoscut-o in 1555, dupa victoria de la Calugareni. De atunci, spre marea durere a d-nei Stanca, el a iesit cu Velica in public, impunind tuturor sa i se inchine "ca unei domnite ce era si ca unei doamne ce ar putea fi.

Cuza si Maria Obrenovici
Casatorit cu Elena Rosetti, domnitorul ironic, misterios si indraznet a fost mereu in gratiile doamnelor. Maria, mai tinara cu zece ani decit Elena, atractiva, ambitioasa si cocheta a reusit sa-l seduca pe Cuza. Dragostea domnitorului pentru frumoasa Maria a fost multa vreme subiect de birfa."


23/07/08 11:22

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

El Dorado
"Nu se stie exact unde se afla Eldorado. Desi multi au plecat in cautarea lui in speranta de a gasi minunatele comori din aur despre care vorbesc legendele Americii de sud. Unii au crezut ca acest tinut fabulos se afla pe malurile lacului Guatavita in nord-estul Bogotei. Altii s-au gandit la tara mitica Manoa care s-ar afla pe dealurile Buianeze de dincolo de fluviul Orinoco.
In limba bastinasilor americii de sud, Eldorado inseamna "omul de aur" iar aceasta comunitate se tesea in jurul acestei mitologi a omului de aur. Un ritual relatat de un martor ocular ce se desfasura in marea laguna Guatavita si relatata de un cronicar spaniol in 1636 descria: "in timpul ceremoniei din laguna au construit o pluta din papura umpluta din lucrurile cele mai de soi pe care le aveau, au asezat pe ea 4 vetre cu jaratec unde ardea tamaie, rasini si multe alte parfumuri. In acest timp l-au dezbracat pe mostenitor de haine ungandu-l cu ceva lipicios peste care au suflat praf de aur acoperindu-l in intregine iar la picioare i-au asternut o gramada de aur si smaralde pe care le oferea zeului lor. Cand pluta a parasit malul muzica a izbucnit cu trompete, flaute si alte instrumente. Indianul aurit a daruit ofranda zeului aruncand gramada in lac iar vasalii care il insoteau au facut acelasi lucru. Cu aceasta ceremonie noul conducator era acceptat si recunoscut drept rege." Acesta ceremonie arata ca Eldorado este mai degraba o comunitate bazata pe ideologie spirituala, traind in prosperitate si armonie. "

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=72

http://it.wikipedia.org/wiki/El_Dorado


24/07/08 11:30

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "cupluri celebre"
Iustinian si Teodora
"Teodora s-a nascut in jurul anului 500 la Constantinopole. Apartinea celei mai umile clase sociala, tatal ei fiind paznic de animale la circul din Constantinopole. Teodora si cele doua surori ale ei raman inca de la o varsta frageda orfane de tata si sunt nevoite sa cerseasca in arena circului, pentru a nu muri de foame.
Teodora debuteaza ca dansatoare de circ si ulterior devine actrita, dar in paralel practica si cea mai veche meserie din lume, cea de curtezana. Dupa cativa ani, renunta la viata artistica si are o relatie de scurta durata cu un guvernator dintr-o provincie din Africa de Nord. Se reintoarce la Constantinopole, si se muta intr-o casa din apropierea palatului imperial, unde isi castiga existenta torcand lana.
Narses, unul din eunucii de la palat, are un vis profetic. In vis ii apare o maimutica ce ii spune ca va deveni servitorul si omul de incredere al unei femei celebre, Teodora. Mare ii este mirarea cand intalneste a doua zi o femeie cu acelasi nume, actrita si in acelasi timp o femeie de moravuri usoare. Conditia ei umila nu parea sa-i prevesteasca un viitor atat de stralucit. Dar, dupa cum vom vedea, frumoasa curtezana va deveni curand imparateasa, destinul actionand implacabil in cazul acestei femei de exceptie.
Odata cu intalnirea cu Iustinian, nepotul imparatului Iustin si mostenitorul tronului, starea ei sociala se va schimba radical. Ii devine acestuia amanta adorata, coplesita cu bogatii si onoruri. Un lucru surprinzator pentru acele vremuri - pentru ca exista o lege care interzicea casatoria dintre un demnitar si o actrita sau curtezana - Iustinian doreste sa o ia de nevasta. Euphimia, sotia imparatului Iustin, se opune categoric.
Potrivit unor istorici, se pare ca Iustinian obtine, cu mari eforturi, abrogarea legii respective si se casatoreste cu aleasa inimii dupa moartea Euphimiei. Iustinian si Teodora devin imparat si respectiv, imparateasa, inca din timpul vietii lui Iustin.
Iustinian a remarcat isteţimea deosebită a soţiei sale care avea să devină in curand principalul său consilier in probleme de stat. Acesta nu va lua nici o decizie fara sa o consulte in prealabil.
Cu ocazia revoltei lui Nika, in anul 532 d.Hr., imparateasa Teodora isi demonstreaza curajul si energia, salvand coroana. Poporul se razvratise impotriva birurilor instituite de Iustinian, care incepuse un proiect de constructii masive si facea pregatiri de razboi, pentru a cuceri Occidentul. Inspaimantat, imparatul se hotaraste sa fuga, dar Teodora se dovedeste mai puternica. Prin negocieri purtate de Narses cu revoltaţii şi printr-un atac surprinzător cu trupe loiale împăratului, răscoala a fost inabusita in sange.
Dupa aceasta intamplare, Iustinian ii acorda incredere totala. Ea este cea care se va amesteca atat in politica interna (reorganizarea administratiei, un nou cod de legi, reducerea privilegiilor aristocratiei), cat si in cea externa, nutrind ambitia de a reda maretia Imperiului roman.
Teodora era o femeie frumoasa, de talie mijlocie, cu fata ovala si ochii mari, negri - asa cum apare imortalizata in numeroase opere de arta. Ea acorda o mare importanta ingrijirilor estetice si facea mare parada de lux, fapt ce i-a afectat popularitatea in randurile supusilor. Isi copleseste rudele cu bogatii si onoruri, poate pentru a-si uita originea umila.
Dar Teodora nu era numai o femeie frumoasa, ea s-a dovedit a fi deopotriva inteligenta si abila. Dupa ce ajunge imparateasa, ea devine un exemplu de corectitudine morala. In timpul domniei sale, imparateasa Teodora devine protectoarea moralei. Intareste institutia casatoriei si face divortul mai dificil. "

mai multe... http://www.dedragoste.com/publ/5-1-0-662


26/07/08 10:20

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "cupluri celebre"
Zeus si Hera
"Convieturirea dintre Zeus si Hera,in sanul caminului lor,ne este infatisata de catre poeti,cand ca o bucurie fara umbra,cand ca o zgomotoasa neintelegere conjugala.Acest fel dublu de a concepe legaturile dintre ei era ca o imagine a opozitiilor ce apar in diferitele aspecte pe care le poate lua cerul.Intr-adevar,Zeus si Hera nu reprezentau numai cerul senin din zilele frumoase :tot ei vegheau si asupra furtunilor ce,adeseori tulbura atmosfera.
Or,daca azurul unei dimineti luminoase de primavara trezaste sentimente de bucurie,de intelegere si de dragoste,vederea furtunilor de toamna si a cerului intunecat al iernii poate sugera,dimpotriva,sentimentul unei discordii sau al unei stari ciudate,dominate de capriciu.Iata de ce zgomotoasele certuri si desele furtuni ce interveneau intre cei doi soti ceresti nu erau fapte sa explice cauza nebanuita a schimbarile si capriciile cerului.
De cele mai multe ori,certurile erau motivate de gelozia Herei,ce rabufnea in chipul cel mai zgomotos.Dupa parerea sa,Zeus parasea des Olimpul ca sa vina pe pamant si sa viziteze Nimfele.Hera ,socotindu-se parasita,era cuprinsa de furie.Cand sotul ei se intorcea acasa,ei ii fecea ,in fata tuturor Zeilor reprosuri severe.Nu o singura data,infuriata foarte tare,Hera a parasit Olimpul.Intr-o zi mai enervata decat obicei,ea a coborat pe pamant,jurand ca nu se va mai intoarce in Olimp niciodata.S-a dus in marea insula Eubeea,in locul unde odinioara Zeus o intalnise pentru prima data."

mai multe... http://referat.clopotel.ro/Hera_sau_Junona-7065.html


30/07/08 12:01

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

Lyonesse
"Traditiile medievale descriu un taram pur spiritual care a existat candva dincolo de capatul sud-vestic al Angliei. Lyonesse este tara regelui Arthur, a eroilor Tristan si Isolda a legendarilor Lancelot, Parcefal si alti aventurieri care au plecat in cautarea Sfantului Graal, a vrajitorului Merlin si a preafericitulu oras Camelot.
Despre disparitia acestei parti mitice a Angliei in apele marii exista nenumarate teorii. Cea mai veche relatare scrisa despre existenta in largul coastei Cornwall a unui teritoriu disparut sub ape, dateaza din secolul al XV-lea, scrisa de William Worcester. El vorbeste despre paduri, campii intinse si 140 de biserici, azi toate scufundate intre insulele Scilly si muntele cu acelasi nume. Arheologul Richard Carew din Cornwall a scris in urma descoperirilor arheologice facute de el: "…iar marea navalind a pustiit si rapit intregul pamant Lyonesse impreuna cu alte pamanturi intinse, ceea ce spun si urmele ramase. Intinsul dintre Lands End si insulele Scilly de vreo 30 de mile, pastrata pana azi numele din Cornwall: Lethosow si adancimea lui este de 40-60 de prajini, ceea ce nu este lucru obisnuit in imparatia marii".
Povestile din vremea lui Carew spuneau despre Lethosow ca, atunci cand marea a navalit inecand pamantul, un om numit Trevelian a scapat fugind din calea valurilor pe un cal alb, ceea ce explica blazonul familiei Trevelian: un cal alb iesind din apa marii."

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=72

http://it.wikipedia.org/wiki/Lyonesse


01/08/08 11:54

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

Lemuria
"Pentru oamenii de stiinta gasirea unui continent de legatura intre India si America era necesar, altfel nu s-ar fi putut explica distributia faunei si florei din zona oceanului Indian cum ar fi de exemplu prezenta lemurului, creatura ce traieste in insula Madagascar, dar mai putin in Africa, chiar si in India sau arhipelagul Malaieziei. Alte animale si plante au ridicat aceeasi problema. Cum ar fi putut lemurul sa treaca peste oceanul Indian? Un document prost conservat si un model de teracota spart l-au inspirit pe ocultistul britanic Scott Elliot in desenarea unei harti a Lemuriei, asa cum era la momentul intinderii ei maxime. Naturalistul german Ernst Haikel credea ca un continent s-ar fi intins candva din Madagascar pana in Malaiezia si ar fi putut explica arealul de distributie al lemurilor si al altor specii. Doctorul francez Augustus Le Longeon care a facut sapaturi in ruinele mayase din Yucatan a tradus una din cartile mayase "codecs troana". Acolo era o extraordinara relatare despre asa zisul continent Mu, un teritoriu infloritor, paradisiac distrus de un cutremur. Lep Longeon sustinea ca are dovezi dupa care locuitorii din Mu ar fi fost stramosii mayasilor dar si ai egiptenilor. Celebrul occultist Helena Blavatski in peregrinarile sale prin Tibet ar fi gasit in manastirile sacre ale Tibetului la asa zisi Mahatmas (suflete mari,iluminate) un manuscris intitulat "Cartea Dzyan". Despre acesta inteleptii spuneau ca este un vechi text din Atlantida in care se pomenea de evolutia umanitatii prin mai multe rase (7 rase) intre care lemurienii ar fi fost a treia. Dupa cartea Helenei Blavatski acestia ar fi trait pe un continent ce acoperea cea mai mare parte din emisfera sudica. Ei erau creature gigantice asemanatoare cu maimutele. Unii aveau patru brate in timp ce altii aveau un al treilea ochi in ceafa. Nu vorbeau nici o limba, comunicau doar telepathic si detineau uimitoare puteri paranormale. In timp, Lemuria s-a fragmentat descinzand din ea continental Atlantida si lumea actuala."

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=72

http://it.wikipedia.org/wiki/Lemuria


03/08/08 12:26

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Octavian Paller
Avem timp

Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambitii si boli,
sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru putina tandrete.
Cand sa facem si asta - murim.
Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le impartasesc si voua !!
Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
Restul ... depinde de ceilalti.
Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
Altora s-ar putea sa nu le pase.
Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
Ci PE CINE ai.
Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul cca 15 minute
Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot altii mai bine sa faca
Ci cu ceea ce poti tu sa faci
Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor
Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva
Am invatat ca oricum ai taia
Orice lucru are doua fete
Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu cuvinte calde
S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi
Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti
Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand trebuie
Indiferent de consecinte
Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
Dar nu stiu s-o arate
Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa fiu suparat
Dar nu am dreptul sa fiu si rau
Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe chiar si la distanta
Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu
Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten
Oricum te va rani din cand in cand
Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fii iertat de altii
Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta
personalitatea
Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna ca nu se iubesc
Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc.
Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc
Si nu faptele sale
Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
Si pot vedea ceva total diferit
Am invatat ca indiferent de consecinte
Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe in viata
Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore
De catre oameni care nici nu te cunosc.
Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.
Am invatat ca scrisul
Ca si vorbitul
Poate linisti durerile sufletesti
Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
Iti sunt luati prea repede ...
Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile.
Am invatat sa iubesc
Ca sa pot sa fiu iubit.


04/08/08 12:54

   
MIDIAN
membru

Locatie: COMANESTI
Inregistat: 31/01/08
Foarte Interesant - Esti intelectuala, iti place sa filosofezi dar esti in acelasi timp si romantica. Bravo tie - dar probabil, esti si inaintata in varsta, iti regasesti scaparea in acest forum , si in tot ce este placut, pur si frumos. Esti nostalgica. Mai mult m-ar interesa povestea vietii tale, din care cred ca o sa avem de invatat cate ceva. Ce zici - iti faci o scurta biografie intr-un subdomeniu corespunzator?

_______________________________________
www.covenofmidian.sapte.ro

04/08/08 13:19

Site web  
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
(daca citeste Magdy ce ai spus, ca'mi place sa filosofez, nu mai vorbeste cu mine o viata'ntreaga :D :D glumesc ).
MIDIAN, multumesc pentru aprecieri. cat priveste "imi regasesc scaparea in acest forum" e prea mult spus. nu doresc sa scap, si n'am de ce sa scap. intru aici ca'mi sinteti dragi, ca imi place, asa cum ai spus, ce este pur si frumos, si intru sa mai vorbesc dulcea limba romana :)
din povestea fiecarei vieti este ceva de invatat, si mi'ar face placere sa stiu ca cineva poate invata ceva de la mine, dar nu cred ca biografia, scurta ori nu, ar fi solutia. :)

Ultima modificare de feedback (04/08/08 13:30)


04/08/08 13:29

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
din ciclul "civilizatii disparute"

Shambala
"Despre Shambala s-au scris uimitoare povesti si s-a mentionat in nenumarate rubrici de religie si cultura. Chiar ilustrul scriitor Mircea Eliade pomeneste despre acest taram intr-o nuvela fantastica "Strada Mantuleasa". Scrieri budiste stravechi vorbesc despre acest taram mirific ca fiind atat real cat si mitic adica cuprinzand domeniul ceresc. Fiind descries ca un izvor de intelepciune ancestrala, credinta in el era candva larg raspandita in China sub denumirea de Kun Lun - o vale in care nemuritorii traiesc in perfecta armonie. In traditia Indiana exista un loc denumit Kalapa aflat al nord de Himalaya si in care traiesc oameni desavarsiti. In Rusia se spune ca in drumul spre Mongolia ajungi la Belovodai, loc in care oamenii sfinti traiau separate de lume, "o tara a apelor albe". Muntii Tibetului ascund un taram misterios numit Shangri-La. Acest misterios taram aflat la nordul Tibetului unde muntii inchid in stransoarea lor vai secrete fertile si pline de verdeata, nu este trecut pe vreo harta. Locul exact al lui Shangri-La despre care se spune in Tibet ca ar fi Shambala, se poate afla in regiunea Tibetana din Himalaya, in muntii Cun Lun din China sau poate in Altai din Mongolia. Legendele si textele referitoare la Shangri-La indica totusi o zona la nord de India.
Inainte de invazia chineza, platoul Tibetan era cel mai izolat taram locuit de pe pamant, tocmai aceasta favorizand nasterea unei civilizatii spirituale condusa de Dalai-Lama, direct din templul lui aflat in Lhasa. Calugarii budisti si misticii Tibetului detineau si detin inca puteri iesite din comun. Una din tehnicile cele mai cunoscute este Lung-gom-pa, un exercitiu care le permitea Tibetanilor sa strabata distante foarte intinse intr-un timp foarte scurt. O alta tehnica (prezentata si pe canalul TV Discovery) era cea de Tumo, tehnica prin care tibetanii rezistau la temperaturi foarte joase fara vreun acoperis si cu o imbracaminte extrem de sumara, ei putand sa doarma in zapada la temperaturi de minus 40 de grade la altitudini de 5000 m, aproape goi. Aceasta descriere a Tibetului sacru este foarte aproape de descrierea mirificului taram Shambala."

mai multe... http://www.elixir.ro/domenii.php?l1mnu= ... ;divmnu=72

http://en.wikipedia.org/wiki/Shambala


05/08/08 11:44

   
Pagini:  1 2 3 4 5 ... 7    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net