TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Crestinii si bijuteriile Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 ... 16
soph`
membru

Inregistat: 16/04/09
depinde şi de motivaţia de ce porţi bijuteria. nu?
dacă o porţi pt că vrei să atragi atenţia asupra ta, sau a unor părţi ale corpului, sau dacă pur şi simplu ţi-e drag ineluşu ăla. doar că fraţii din biserică nu cred că se gândesc la asta, ci vai de mine, tocmai s.a botezat, şi uite.o, cu lănţişor la gâtt... vaii!şi în timpul rugăciunii se uită cum pot eu să mă rog cu legătura aia la gât:))
bine, că eu personal nu merg cu el la biserică.. dar totuşi.
foarte interpretabil.

25/06/09 13:51

Turcu Ovidiu
membru

Inregistat: 16/06/09
1Pe 3:3  Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta în împletitura parului, în purtarea de scule de aur sau în îmbracarea hainelor,
1Pe 3:4  ci sa fie omul ascuns al inimii, în curatia neperitoare a unui duh blînd si liniotit, care este de mare pret înaintea lui Dumnezeu.

In esenta, acest verset spune: "Nu fi o pitipoanca".

Daca e sa luam tot ce spune acolo atunci am ajunge sa nu purtam nici haine si nici par. Petru se adreaseaza alesilor care traiesc ca niste straini in diferite regiuni. Contextul e interesant. In esenta, crestinii de atunci erau incercati in credinta lor de catre cei necrestini iar unele cupluri casatorite au ajuns sa se deprinda cu obiceiurile celor necrestini iar Petru le zice: Nu stiti cine sunteti?

De fapt, impodobirea femeii este incurajata pentru ca partile mai putin stralucitoare sa fie frumoase (vorbeste si despre biserica).

Ultima modificare de Turcu Ovidiu (25/06/09 14:18)

25/06/09 14:15

maria_t
membru

Inregistat: 25/01/09

soph` a scris:

Nu ştiu dacă s-a discutat sau nu, dacă da, accept orice link să mă informez şi eu:)

deci, problema mea, cu bijuteriile: un lănţişor subţire, cu o cruciuliţă, in fine.. nu îl port la biserică, dar la şcoală şi pe stradă da.. mă tot gândesc, dacă mă întâlnesc cu pastorul sau cineva pe stradă şi mă vede cu el, ce ar spune?
Am înţeles ideea cu pricina de poticnire, şi evit asta, dar când iau cunoştinţă la unele ideei şi reacţii "adverse" cănd văd o soră decăzută prin decenţa sau indecenţa ei, mă face să mă mai gândesc odată. MERITĂ? ţin mult la lănţişor, sper că se înţelege, dar merită să aud apoi poveşti care au făcut păcate unora, doar ca să-mi satisfac eu hatârul?

Nu cred ca e un pacat sa porti bijuterii.
Este adevarat, ca atunci cand vad o persoana(pe strada) care poarta bijuteri o exclud(involuntar) din randul neoprotestantilor.
Daca vad o persoana(o figura noua) in biserica cu bijuterii ma gandesc ca e nou venita ...deci cam atat gandesc legat privitor la cele care poarta bijuterii ...in rest...
Nu cred ca e corect sa le porti pe strada si in biserica nu, suna putin a fatarnicie.
Te sfatuiesc sa le porti mereu.
La noi sunt cateva doamne care vin cu cercei si cu lantisoare , unele fardate decent si nu am auzit critici.
Acum 20 de ani eram f criticate de cei mari ca purtam pantaloni si ca nu purtam batic pe cap tot timpul (in special de penticostali), mie mi se par ridicole aceste lucruri. Din respect pt surori si frati evit cat pot de mult sa merg in pantaloni la biserica .

soph` a scris:

depinde şi de motivaţia de ce porţi bijuteria. nu?
dacă o porţi pt că vrei să atragi atenţia asupra ta, sau a unor părţi ale corpului, sau dacă pur şi simplu ţi-e drag ineluşu ăla. doar că fraţii din biserică nu cred că se gândesc la asta, ci vai de mine, tocmai s.a botezat, şi uite.o, cu lănţişor la gâtt... vaii!şi în timpul rugăciunii se uită cum pot eu să mă rog cu legătura aia la gât:))
bine, că eu personal nu merg cu el la biserică.. dar totuşi.
foarte interpretabil.

Surorile adventiste nu poarta batic pe cap in biserica, ce sa inteleg...ca Domnul nu le asculta rugaciunile, ca isi necinstesc barbatii?????
Cam asa pui problema.
Poarta acel lantisor, bijuterie, pana cand o sa simti ca nu mai este cazul sa-l porti.E mult mai important  ca relatia  ta cu Dumnezeu sa evolueze decat ce spun fratii/surorile legat de o bijuterie.
Am o matusa care nu a mai mers la biserica pt ca era criticata(acum vreo 15 ani) ca purta parul tuns si isi facea parul permanent (asa fusese toata viata si asa dorea sotul ei sa arata si in continuare).
Am ajuns ca cred ca tocmai cei care critica pe ceillti cum arata au o problema. Domnul ne iubeste asa cum suntem, asta este cel mai important.

28/06/09 01:39

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

maria_t a scris:

important  ca relatia  ta cu Dumnezeu sa evolueze decat ce spun fratii/surorile legat de o bijuterie.

Relatia pe verticala, nu poate evolua daca relatia pe orizontala nu este ok.

28/06/09 18:06

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08
Asta ar trebui sa auda si cei ce acuza,nu numai cel acuzat.Plus ca nu vad de ce sa ascunzi un lucru care,de fapt,nu este de rusine.

28/06/09 21:37

Site web  
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Purtatul bjuteriilor este o decizie care trebuie luata dupa ce se cantaresc mai multi factori: motivatia, cultura Bisericii, etc.
E adevarat ca unii s-au obisnuit sa carcoteasca din orice. Nu porti bijuterii, gasesc ei altceva. Dar sunt si persoane simple de la tara, care au purtat rusinea simplitatii si poate se poticnesc.

28/06/09 21:46

maria_t
membru

Iosi Ton, spunea intr-o predica urmatorul lucru: daca merge in anumite biserici , din anumite zone ale tarii, (nu spun cultul) si predica tb sa-si dea jos cravata care pt unii e o pricina de poticnire, daca merge in America in bisericile aceluiasi cult nu poate urca la amvon fara cravata.

Sa nu uitam ca acum aproape 100 de ani era considerat ca  a purta ceas la mana era  mai grav decat a purta acum o bijuterie. Posibil peste  ani, cand vom merge in baston la biserica sa ne amuzam amintindu-ne de aceste asa zise pricini de poticnire.

Nu imi plac fratii care tot timpul au ceva de zis legat de ceva vestimentar. Daca omul e imbracat decent, nu este provocator, lasa-l frate sa respire aerul curat al credintei, cu timpul va renunta singur la anumite obiceiuri, va observa ca nu se portiveste cu restul, ca undeva e o nota discordanta.

Ultima modificare de maria_t (28/06/09 22:19)

28/06/09 22:18

soph`
membru

Inregistat: 16/04/09

maria_t a scris:

Surorile adventiste nu poarta batic pe cap in biserica, ce sa inteleg...ca Domnul nu le asculta rugaciunile, ca isi necinstesc barbatii?????
Cam asa pui problema.
Poarta acel lantisor, bijuterie, pana cand o sa simti ca nu mai este cazul sa-l porti.E mult mai important  ca relatia  ta cu Dumnezeu sa evolueze decat ce spun fratii/surorile legat de o bijuterie.
Am o matusa care nu a mai mers la biserica pt ca era criticata(acum vreo 15 ani) ca purta parul tuns si isi facea parul permanent (asa fusese toata viata si asa dorea sotul ei sa arata si in continuare).
Am ajuns ca cred ca tocmai cei care critica pe ceillti cum arata au o problema. Domnul ne iubeste asa cum suntem, asta este cel mai important.

nu am spus că ele îşi necinstesc bărbaţii. defapt nu m.am legat deloc de asta.
dar şi versetul "ferice de acel prin care vine pricina de poticnire".. nu cred că merită să ne facem aşa păcate. deşi eu cred în continuare că e ok să porţi bijuterii, dacă nu faci din ele un idol. Oricum, în zilele ăstea, se vede tare mult diferenţa de la o biserică la alta, chiar dacă acelaşi cult. Alţii sunt mai libertini, alţii ba. Biserica mea nu e chiar aşa libertină, şi am înţeles de ce. Şi sunt mulţi fraţi în vârstă, care se acomodează tare greu cu noile "tendinţe" şi acele lucruri ce tinerii le adaptează şi le introduc în biserică.
Oricând, se va găsi ceva să nu fie în regulă. Dar dacă eu sunt conştientă de un lucru, care îl ştiu sigur că ar face să se poticnească cel puţin 5 fraţi, mai bine mă retrag, şi aleg să nu fac acel lucru. chiar dacă e în defavoarea mea. De aceea port lănţişorul doar în cadrele în care îmi permit, şi ştiu că e ok:)

cum zicea şi pastorul meu: "Pentru credincios, păcatul nu este planificat, ci este din greşeală."
pam pam

02/07/09 17:49

maria_t
membru

soph a scris:

nu am spus că ele îşi necinstesc bărbaţii. defapt nu m.am legat deloc de asta.

ok. Nu tu dar altii
Pt unii a purta o bijuterie e un pacat(mandrie)/a nu purta batic e pacat/nesupunere,daca nu porti batic nu iti asculta Domnul ruga, etc...

Felicit bisericile care au inteles ca anumite reguli despre care vb Pavel erau date pana la un timp, pt ca intra in contradictie cu societatea din acele timpuri.
Ne uitam pe net si ce vedem?
Muzica crestina, conferinte, intruniri,...cum sunt imbracate acele persoane????
Pt ca traiesc in occident de multi ani ce inseama, ca interpreteaza altfel Biblia, ei inteleg altfel Cuvantul sau ei .....nu sunt crestini?

03/07/09 00:20

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05

filip a scris:

Am deschis acest topic aici, la principii creştine, etică, morală, pentru că eu nu aş încadra portul bijuteriilor la categoria "păcate", ca să fi început subiectul acolo. O să vedem însă cum decurg lucrurile.

Pe de altă parte, am ales titlul "creştii şi bijuteriile" având în vedere că discuţiile de aici ar putea să ne poarte şi prin perioade istorice antemergătoare lui Hristos. Însă noi, trăind în epoca după Hristos, ar trebui să filtrăm toată informaţia prin ceea ce primim din partea lui pentru aceste vremuri.

03/07/09 08:04

gogol
membru

Inregistat: 22/07/09
April nu zici nimic?!

In ce ma priveste am o singura remarca : cand Iacov ca si Moise s-au apropiat de Horeb, muntele lui Dumnezeu, au poruncit ca fiecare sa-si scoata bijuteriile! Asta da mult de gandit. Inaintea lui Dumnezeu totul este gol si descoperit, iar cum inaintea Lui suntem si noi, bijuteriile nu-si au locul! Multumesc

23/07/09 11:02

Turcu Ovidiu
membru

Inregistat: 16/06/09
Tu la ce munte traiesti? La muntele Horeb, Sinai? Sau la muntele Sion? Alege.

23/07/09 11:05

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

gogol a scris:

April nu zici nimic?!

In ce ma priveste am o singura remarca : cand Iacov ca si Moise s-au apropiat de Horeb, muntele lui Dumnezeu, au poruncit ca fiecare sa-si scoata bijuteriile! Asta da mult de gandit. Inaintea lui Dumnezeu totul este gol si descoperit, iar cum inaintea Lui suntem si noi, bijuteriile nu-si au locul! Multumesc

Din perspectiva unor curente de traditie portul bijuteriilor este categoric pacat.

In anumite cazuri chiar poate fi. Daca intr-un mediu sarac eu merg si etalez cu extravaganta bijuterii, iar ei bietii nu au ce manca, cred ca este pacat; daca nu din alt motiv , si datorita faptului ca le dau ocazia sa carteasca pentru aceasta aparenta nedreptate.

De asemenea portul bijuteriilor poate fi pacat daca eu as face parte dintr-o biserica unde nu se poarta bijuterii iar eu as purta bijuteriiile fara nici o rezerva fie sfidandu-i pe ceilalti, fie distragandu-le atentia de la Hristos catre mine, de asemenea cred ca este pacat. Aici ar trebui sa respectam eticheta. De aceea avem nevoie de discernamant spiritual.

Iacov nu la Horeb ci la betel a luat o atitudine ce este interpretata ca : eliberarea de bijutereii. In fapt era o eliberare de dumnezeii straini (terafimii erau un fel de dumnezeisori care ii purtau cu ei si aveau fie un rol spiritual, fie un rol latifundiar-cazul dumnezeilor furati de Rahela de la Laban). Daca erau "in maini" inseamna ca erau inele? asa inteleg cei ce spun ca Iacov a luat decizia eliberarii de bijuterii!

Moise la Horeb si-a scos papucii sau opincile din picioare. Or fi fost si astea bijuterii?

Ceva legat de asta tot este! Dar nu Moise, ci Aaron a cerut sa fie adusi cerceii din urechile doamnelor. Stii de ce? Ca sa faca un dumnezeu (vitelul de aur).

Mai bine ar fi ramas cercei in urechile doamnelor, decat sa fie facuti dumnezeu fals!

Ultima modificare de OLD TRAIAN (23/07/09 11:34)

23/07/09 11:24

gogol
membru

confuzie din partea mea : Iacov la Betel, iar Moise si poporul la Sinai. Multumesc Traian.

23/07/09 11:31

gogol
membru

Turcu Ovidiu a scris:

Tu la ce munte traiesti? La muntele Horeb, Sinai? Sau la muntele Sion? Alege.

nu e vorba de nici un munte amice! E vorba de prezenta lui Dumnezeu. Cand vii in prezenta lui Dumnezeu tot ce vine de la tine,deci tot tine de mandria omeneasca trebuie sa dispara.

23/07/09 11:33

Old
Moderator

gogol a scris:

nu e vorba de nici un munte amice! E vorba de prezenta lui Dumnezeu. Cand vii in prezenta lui Dumnezeu tot ce vine de la tine,deci tot tine de mandria omeneasca trebuie sa dispara.

desigur ca trebuie sa dispara ce tine de mandria omeneasca, da cred ca si exagerarea in "sfintenie" tine tot de mandria omeneasca.

bijuteriile pot sa tina sau sa nu tina de mandria omeneasca. La fel imbracamintea poate sa tina sau sa nu tina de mandria omeneasca. De ce nu-ti iei haine de la second hand pentru ca uneori sunt mai bune decat unele noi? Si de ce sa-ti cumperi alte haine cand ai altele acasa?
De ce mergi cu alte haine la biserica decat cele cu care mergi la lucru? Si cand se rup de ce le schimbi? De ce nu le carpesti, caci si asa le mai poti folosi?

Ultima modificare de OLD TRAIAN (23/07/09 11:41)

23/07/09 11:36

gogol
membru

hoo hold the horses. Ce treaba are imbracamintea curata  si tinuta de bun simt, cu purtatea de bujuterii?! Pot sa spun ca daca le carpesti pe cele vechi, cand poti sa cumperi unele noi, atunci e o problema!In definitiv care este scopul purtarii unei bijuterii? Ia zi nea Traiane....

Ultima modificare de gogol (23/07/09 11:48)

23/07/09 11:47

UnderZero
membru

Inregistat: 19/04/08
Bijuteriile in sine sunt problema? Sau motivatia? Pentru ca in urma motivatiei vine si cantitatea de bijuterii folosite :D.

23/07/09 11:47

Old
Moderator

gogol a scris:

hoo hold the horses. Ce treaba are imbracamintea curata  si tinuta de bun simt, cu purtatea de bujuterii?! Pot sa spun ca daca le carpesti pe cele vechi, cand poti sa cumperi unele noi, atunci e o problema!In definitiv care este scopul purtarii unei bijuterii? Ia zi nea Traiane....

Si de ce sa cumperi unele noi, cand e mai ieftin sa le carpesti? De ce ai imbracamintea cu guler? ca nu-ti tine de cald mai bine?

Ultima modificare de OLD TRAIAN (23/07/09 11:50)

23/07/09 11:49

gogol
membru

Pai orice actiune are o motivatie. Cum bine spunea cineva:in spatele oricarui lucru este un demon sau un inger. E de bun simt ca bijuteriile sunt legate de motivatia de a le purta, ca doar nu porti bijuterii (ca de ele e vorba in propozitiune) neavand nici un scop.

23/07/09 11:51

gogol
membru

OLD TRAIAN a scris:

gogol a scris:

Si de ce sa cumperi unele noi, cand e mai ieftin sa le carpesti? De ce ai imbracamintea cu guler? ca nu-ti tine de cald mai bine?

Nu pricep unde bati!  Raspnde-mi te rog la intrebarea pe care ti-am pus-o: de ce crezi matale ca poarte cineva o bijuterie?!

23/07/09 11:53

Old
Moderator

gogol a scris:

Pai orice actiune are o motivatie. Cum bine spunea cineva:in spatele oricarui lucru este un demon sau un inger.

Cine e acel cineva? E cumva Dumnezeu?

Din acelasi motiv din care cumperi o haina noua cand e mai ieftin s-o carpesti.
Din acelasi motiv din care nu portii o bucata de sac legata pe langa corp, ca si sacul ti-ar tine d cald si ti-ar acoperi toate cele, ci porti haine facute dupa un anume croi, adica sa arati cumva.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (23/07/09 11:57)

23/07/09 11:55

gogol
membru

ASta nea Traiane se numeste generalizare banala! Sau relativistm pur intalnit pe toate coordonatele crestinimului formal. Sau diluare intentionata. Trist!

Ultima modificare de gogol (23/07/09 11:59)

23/07/09 11:58

Old
Moderator

Care e asta care se numeste generalizare banala? Faptul ca nu ai argumente din Biblie si aduci din spusele nustiucui?

Si ce-i aia relativism pur?

Oare parerile expuse de tine sunt cumva absolute ale Bibliei?

Diluare la ce? Ca nu ai dat ceva din Biblie foarte concis care poate fi diluat! Nu este ce sa diluam chiar daca am putea gasi , la o adica, diluant!

Ultima modificare de OLD TRAIAN (23/07/09 12:03)

23/07/09 12:00

UnderZero
membru

Inregistat: 19/04/08

gogol a scris:

E de bun simt ca bijuteriile sunt legate de motivatia de a le purta, ca doar nu porti bijuterii (ca de ele e vorba in propozitiune) neavand nici un scop.

Tocmai. Ma refeream ca nu exista doar motive "pacatoase" de a purta o bijuterie.

23/07/09 12:07

Pagini: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 ... 16    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la