TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Crestinismul/Credinta sau religie? Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6
ambasador
membru

Inregistat: 28/02/09
acu chiar ma uitam in traducerea dr.Nitzulescu d0in anul 1913 si este tradus cu "slujirea"lui Dumnezeu.
dar de Pavel unde zici?

Fapte 26:5  Dacă vor să dea mărturie, ei ştiu despre mine, de mult, că am trăit ca fariseu, în tagma cea mai riguroasă a religiei noastre.
Galateni 1:13  Căci aţi auzit despre purtarea mea de altădată întru iudaism, că prigoneam peste măsură Biserica lui Dumnezeu şi o pustiiam.
Asta inseamana religie.Pavel a trait in religie si a regretat acest lucru.acum dar sa ne alaturam religiei?
sa ne intoarcem iarasi la invataturile saracacioase ale paganilor?

Proverbe 18:10  Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.

01/03/09 00:22

Klaudiu
membru

Inregistat: 23/06/07

daniel.drehluta a scris:

desigur ca folosim ceea ce este bun dar o inchinare data demoniloor si zeilor numita religio nu o putem folosi.

Pai tocmai ca religia crestina nu e o inchinare data demonilor. Pe de alta parte, si "Zeu" tine tot de o inchinare data demonilor, deci noi nu putem folosi in romaneste cuvantul "Dumnezeu"? Atunci hai sa aplicam si aici aceeasi regula care o aplici cuvantului "religio", si nu mai spunem "Dumnezeu". De-acord?

iacob 1:26,27 este tradus eronat cuvantul threskeia cu religie in loc de slujire sau inchinare. acu chiar ma uitam in traducerea dr.Nitzulescu d0in anul 1913 si este tradus cu "slujirea"lui Dumnezeu. dar de Pavel unde zici?

Se pare ca n-ai citit restul paginilor din acest thread. Cine zice ca e tradus eronat? Conform BDAG, threskeia inseamna "expresie a devotiunii catre fiinte supranaturale, inchinare, religie, a aduce slujire lui Dumnezeu".

Freiberg: religion, religious service or worship.
Barclay: religion, worship.
Liddell-Scott: religious worship or usage, Hdt.: religion   
Thayer: religious worship, religious discipline, religion
Louw-Nida: appropriate beliefs and devout practice of obligations relating to supernatural persons and powers - 'religion, piety.'
Gingrich: religion, worship

Deci cine spune ca "religie" e o traducere eronata?

Pavel foloseste threskeia in Fapte 26:5 cu referire la religia mozaica. Daca ar trebui sa ne luam dupa principiul asta, ca nu ar trebui sa folosim cuvinte care au fost folosite anterior de catre pagani cu privire la religiile lor pagane, nici Pavel nici Iacob nu ar fi trebuit sa foloseasca threskeia, de vreme ce cuvantul e folosit cu mult inaintea lor de catre pagani cu privire la religiile lor. De ex. de Herodot, Dionysius Halicarnassus, si toti paganii greci dinaintea lor, contemporani cu ei, si dupa ei.

01/03/09 00:55

Klaudiu
membru

daniel.drehluta a scris:

Fapte 26:5  Dacă vor să dea mărturie, ei ştiu despre mine, de mult, că am trăit ca fariseu, în tagma cea mai riguroasă a religiei noastre.
Galateni 1:13  Căci aţi auzit despre purtarea mea de altădată întru iudaism, că prigoneam peste măsură Biserica lui Dumnezeu şi o pustiiam.
Asta inseamana religie. Pavel a trait in religie si a regretat acest lucru.

A pai desigur ca nu. Pavel nu zice ca a regretat ca a trait in religia mozaica, regreta ca i-a persecutat pe crestini. Ce este important este ca el numeste inchinarea parintilor lui, cea lasata de Dumnezeu prin Moise, "religie", cea din care aparuse secta fariseica.

sa ne intoarcem iarasi la invataturile saracacioase ale paganilor?

Care invataturile saracacioase ale paganilor?

01/03/09 01:03

livu2day
membru

Inregistat: 06/11/08
Bine ai venit Daniel, Domnul sa binecuvanteze si sa avem impreuna conversatii din dragoste dupa voia Lui.

Sper sa baga spaima in tine "klaudiu" asa e el, mai infierbintat la conversatii :D
Sa nu te superi, asa e :)

Am niste prieteni din Raduiti si cred ca ii cunosti, daca voiesti sa ne spui unpic despre tine la link'ul de aici; http://tanarcrestin.net/forum/viewtopic ... 6&p=56

Scuza de off-topic.

01/03/09 03:20

Klaudiu
membru

Liviu, nu speria omul :) Atata vreme cat discutam civilizat si nu-mi sare nimeni la beregata n-am cum sa ma infierbant ;)

01/03/09 04:24

ambasador
membru

Klaudiu sa fim realisti.
astazi"religia"cuprinde o "mare"de traditii,datine si obiceiuri toate venite pe linia latinilor si nu numai,cari bineinteles nu cunosteau pe Dumnezeu.
uite ce ai scris:"Pe de alta parte, si "Zeu" tine tot de o inchinare data demonilor, deci noi nu putem folosi in romaneste cuvantul "Dumnezeu"?"    afla ca exista mai multi dumnezei Exod 18:11.chiar si satan este numit  un dumnezeu 2 corint.4:4.
acelasi lucru si cu cuvantul "religio" ca si  "zeu" exprima inchinarea unor dumnezei pagani.
atunci te rog axplica-mi de ce ap.Pavel in Evrei 11:1 foloseste cuvantul"credinta"si nu "religie"? si de  ce de la versetul 3 incepand toti oamenii credinciosi au avut o "credinta" si nu o religie?"prin credinta Abel...." "prin credinta Enoh..." si multi altii.
de ce toti prin credinta au dobandit neprihanirea inaintea lui Dumnezeu si nu prin religie?oare BIblia se contrazice?
toti suntem imperfecti iar Cuvantul Domnului este perfect.
trebuie sa avem credinta si nu "religio" intr-un Dunmezeu si nu in "Zei".
acel Dumnezeu  cari l-au avut parintii nostri "Dumnezeul lui Avraam,Dumnezeul lui Issac si Dumnezeul lui Iacov".(exod 3:15.in acest Dumnezeu si-au pus ei increderea si credinta si au murit ca oameni credinciosi asteptan"o inviere mai buna"evrei 11:34.

Ultima modificare de daniel.drehluta (01/03/09 17:26)

Proverbe 18:10  Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.

01/03/09 10:13

ambasador
membru

in Coloseni 2:18 Versiunea Autorizata sau Regele Iacob traduce "threskeia"cu inchinare,dar la Fapte 26:5 cu "religie",pe nedrept deoarece Pavel intrebuinteaza acolo "threskeia" spre a intelege "forma de inchinare".e adevarat ca religia practicata de catre Fariseiii din vechime printre Evrei este o forma de inchinare,dar adorarea in duh si adevar nu este religie.
Traducerea engleza a lui Murdok a Versiunii Siriene,la fel a tradus cuvantul "threskeia" din Iacob 1,26,27 cu "inchinare".
la fel si versuinea lui MartinLuther a tradus "therskeia" cu "gottesdienst" adica sau serviciul adus lui Dunmezeu.

01/03/09 17:26

Klaudiu
membru

daniel.drehluta a scris:

Klaudiu sa fim realisti.
astazi"religia"cuprinde o "mare"de traditii,datine si obiceiuri toate venite pe linia latinilor si nu numai,cari bineinteles nu cunosteau pe Dumnezeu.

Daniel, hai sa fim realisti intr-adevar. Traditiile gresite nu vin doar de pe linia latinilor, si nici macar in cea mai mare parte de pe linia latinilor. Deci nu avad ce legatura are una cu alta aici.

uite ce ai scris:"Pe de alta parte, si "Zeu" tine tot de o inchinare data demonilor, deci noi nu putem folosi in romaneste cuvantul "Dumnezeu"?"    afla ca exista mai multi dumnezei Exod 18:11.chiar si satan este numit  un dumnezeu 2 corint.4:4.

Daniel te rog nu ocoli intrebarea. Te rog sa raspunzi.

acelasi lucru si cu cuvantul "religio" ca si  "zeu" exprima inchinarea unor dumnezei pagani.

Nu, "zeu" nu exprima inchinarea unor dumnezei pagani, dupa cum nici "deus" nu exprima asa ceva in latina (de unde e tradus in romaneste "zeu"), si nici theos. Traducerea cuvintelor nu implica paganism. Scriitorii Noului Testament au scris "theos", alti crestini latini au tradus in propria lor limba "deus", care se traduce in romana "zeu". Nu "Dumnezeu", care vine din "domnul zeu", ci "zeu".

Asa ca, luand un exemplu, Ioan 17:3, Isus nu zice acolo ca Tatal este singurul "dominus deus", adica singurul "dumnezeu" in romaneste, ci singurul "theos", in latina singurul "deus", in romana singurul "zeu". Asta ca sa-ti demonstrez ca traducerea cuvintelor Noului Testament in limbile folosite de pagani, cu ajutorul cuvintelor folosite de pagani, nu constituie absolut nici o problema. Faptul ca "religio" traduce "threskeia" nu constituie absolut nici o problema, dupa cum nici traducerea lui "theos" cu "deus" si "zeu" nu constituie nici o problema.

atunci te rog axplica-mi de ce ap.Pavel in Evrei 11:1 foloseste cuvantul"credinta"si nu "religie"?

Pai e foarte simplu: autorul vorbea despre credinta, de aia foloseste cuvantul "credinta". Daca citesti contextul, destinatarii scrisorii aveau probleme cu credinta, iar scriitorul ii incurajeaza sa li se mareasca credinta dandu-le exemple de oameni credinciosi. La o-adica as putea si eu sa te intreb de ce Iacob vorbeste de "religia curata" si nu de "credinta curata", nu?

si de  ce de la versetul 3 incepand toti oamenii credinciosi au avut o "credinta" si nu o religie?"

Pai stai un pic asa, reiese de fapt ca tu nu realizezi ce inseamna "religie" daca spui ca respectivii nu aveau religie. Ce inseamna religie:

Sistem de credinţe (dogme) şi de practici (rituri) privind sentimentul divinităţii - DEX '98

Si ca sa-l luam pe Avraam drept exemplu, avea el un sistem de credinţe şi de practici vizavi de Dumnezeu? Pai binenteles ca avea. Avraam crede ca Dumnezeu ii va face urmasii sa fie fara numar (Ge 15:5-6); el crede ca Dumnezeu ii va da Canaanul (17:4); crede ca Dumnezeu este bun, ca este drept, samd.

Apoi, avea Avraam practici asociate cu credinta lui? Avea. De exemplu: se roaga (20:17); cheama numele lui Dumnezeu (21:33); construieste altare si aduce jertfe (cap  22, etc).

Deci putem spune in romaneste despre Avraam ca avea o religie.

de ce toti prin credinta au dobandit neprihanirea inaintea lui Dumnezeu si nu prin religie?oare BIblia se contrazice?

Din nou, religia inseamna credinta si fapte. Daca credinta lui Avraam nu ar fi produs fapte ale credintei, ar fi fost o credinta moarta. De asta are nevoie Dumnezeu, de o credinta moarta? Nici vorba. Avraam era gata sa il jetfeasca pe Isaac pe baza credintei in Dumnezeu, o fapta. Deci cand se zice ca au dobandit neprihanirea prin credinta, se intelege ca aceasta era una insotita de fapte, altfel credinta e moarta. Deci credinta+fapte=religie, aveau religie.

trebuie sa avem credinta si nu "religio"

Pai daca avem doar credinta fara fapte (adica nu avem religio) este zadarnic. Si demonii cred.

in Coloseni 2:18 Versiunea Autorizata sau Regele Iacob traduce "threskeia"cu inchinare,dar la Fapte 26:5 cu "religie",pe nedrept deoarece Pavel intrebuinteaza acolo "threskeia" spre a intelege "forma de inchinare".

Te-am mai intrebat si te rog sa raspunzi. Cine zice ca threskeia e gresit tradusa cu "religio"? Cine afirma ca "pe nedrept" traduce KJV "religion"? Nu e gresit deloc. Ti-am citat din mai multe lexicoane ale limbii grecestii ca threskeia inseamna intr-adevar "religion".

e adevarat ca religia practicata de catre Fariseiii din vechime printre Evrei este o forma de inchinare,dar adorarea in duh si adevar nu este religie.

Cred ca nu ai inteles la ce se refera threskeia in Fapte 26:5. Ea nu se refera la forma de inchinare a fariseilor, Pavel nu zice ca secta fariseilor era o threskeia, ci ca fariseismul era o secta a "religiei noastre" a evreilor. Ansamblul de credinte si practici ale evreilor era threskeia. Moise, Samuel, David, etc, au avut threskeia. Asta era religia mozaica, si secta fariseica a provenit din ea. Deci daca insasi inchinarea curata adusa de evrei inainte de Cristos este threskeia, care in alte limbi inseamna "religie", nu vad de ce esti impotriva "religiei". Daca esti impotriva religiei este impotriva threskeiei, si impotriva religiei curate dictata de Dumnezeu evreilor, si impotriva "religiei curate" de care vorbeste Iacob.

Traducerea engleza a lui Murdok a Versiunii Siriene,la fel a tradus cuvantul "threskeia" din Iacob 1,26,27 cu "inchinare".
la fel si versuinea lui MartinLuther a tradus "therskeia" cu "gottesdienst" adica sau serviciul adus lui Dunmezeu.

Nici o problema, cred ca pot cita mult mai multe traduceri un apare "religion".

Ultima modificare de Klaudiu (01/03/09 19:21)

01/03/09 19:19

ambasador
membru

am dedus ca totul se bazeaza pe traduceri.unii accepta "threskeia" ca inchinare sau slujire altii ca "religie".ramane la atitudinea fiecaruia ce vrea sa inteleaga.
spunemi totusi pe ce te bazezi cand spui ca exista o "religie curata" ca sa stiu si eu ce anume sa iti spun cu privire la punctul tau.al meu desigur ca l-ai vazut.

01/03/09 19:36

Klaudiu
membru

Daniel, observ ca totusi nu vrei sa raspunzi la intrebarile care ti le-am spus, nici sa adresezi argumentele mele. Intr-adevar, exista o dificultate aici din partea ta, pentru ca nu tratezi la fel cuvintele traduse. Pe toate accepti sa le folosesti, desi au fost folosite inainte de pagani cu privire la religiilor lor false, dar unul singur nu-l accepti; nu-l accepti pe baza anumitor considerente, care daca ai fi consistent si le-ai aplica si restul cuvintelor traduse, ar inseamna sa nu mai accepti chiar nici un cuvant folosit de pagani.

am dedus ca totul se bazeaza pe traduceri.unii accepta "threskeia" ca inchinare sau slujire altii ca "religie".ramane la atitudinea fiecaruia ce vrea sa inteleaga.

Nu cred ca se pune asa problema. Daca unii au ales sa traduca threskeia cu un cuvant diferit, nu inseamna ca ei afirma ca "slujire" sau "inchinare" sunt SINGURELE posibilitati de traducere. In fond, cand traduci threskeia (sau orice alt cuvant) nu poti folosi doua cuvinte simultan, ci doar unul. Si cum inchinare, slujire, religie, sunt toate sinonime cand vine vorba de threskeia, unii folosesc "inchinare", altii "religie", fara nici o problema. Nu exista contradictie intre ei.

spunemi totusi pe ce te bazezi cand spui ca exista o "religie curata"

Pe Iacob 1:27.

Ultima modificare de Klaudiu (01/03/09 20:15)

01/03/09 20:15

ambasador
membru

Da unele traduceri romanesti si englezesti traduc cuvantul "threskeia" cu religie de ce sa nu luam o traducere mai veche si mai apropiata de limba vorbita de Isus ca cea engleza a lui Murdock a Versiunii Siriene sau Nitzulescu din 1913 cari traduc cu "slujire"sau "inchinare"?
Religia se bazeaza pe traditii,datini si invataturi omenesti.adevarat?

01/03/09 20:29

Klaudiu
membru

de ce sa nu luam o traducere mai veche si mai apropiata de limba vorbita de Isus ca cea engleza a lui Murdock a Versiunii Siriene sau Nitzulescu din 1913 cari traduc cu "slujire"sau "inchinare"?

Pai daca vrei traducere mai veche, iti dai una mai veche chiar si decat Nitzulescu si Murdock: Vulgata latina le intrece cu sute de ani cand vine vorba de varsta. Ea spune "religio". Altele: Geneva Bible (1599), KJV (1611), etc.

Religia se bazeaza pe traditii,datini si invataturi omenesti.adevarat?

Care religie?

01/03/09 20:44

ambasador
membru

De orice religie in general.
Fariseii au apartinut la acea clasa de invatatori ai religiei urmand traditii.
"crestinism" inseamna urmarea adevarurilor pe cari le-a primit Isus de la
D-zeu.
"religie" inseamna urmarea invataturilor oamenesti  contrare Bibliei.
Adam in gradina Eden a practicat religie?NU se inchina el in spirit si adevar lui Dumnezeu?Isus la fel a practicat vreo religie?
diavolul a fos primul care a practicat religie atunci cand a spus Evei"hotarat ca nu veti muri"(geneza 3:4)o adevarata minciuna pt ca el a murit.
atunci a fost introdusa invatatura nemuririi sufletului ,invatatura pe care religia o accepta.

01/03/09 21:11

Klaudiu
membru

De orice religie in general.

Pai daca de orice religie in general atunci gresesti. Religia crestina a primului secol nu se baza nici pe traditii omenesti, nici pe invataturi omenesti.

"religie" inseamna urmarea invataturilor oamenesti  contrare Bibliei.

Nici vorba. Cine si unde defineste religia astfel?

Adam in gradina Eden a practicat religie?NU se inchina el in spirit si adevar lui Dumnezeu?

Arata-mi unde se inchinau Adam si Eva lui Dumnezeu.

diavolul a fos primul care a practicat religie atunci cand a spus Evei"hotarat ca nu veti muri"(geneza 3:4)

O afirmatie total gratuita. Nici vorba ca diavolul sa fi practicat religie in Eden. Ai uitat ce inseamna "religie" in limba romana? Pana nu vei intelege ce inseamna "religie" in limba noastra romaneasca pe care o vorbim cu totii, discutia nu poate progresa. Mai ales ca faci abstractie de argumentele care-ti sunt impotriva, si continui sa ti le expui pe ale tale. Nu vrei sa purtam un dialog, ci un monolog?

01/03/09 21:40

ambasador
membru

Pai oare de ce ia ispitit Diavolul nu ca dorea ca oamenii sa dea inchinarea lui si nu lui Dumnezeu?
in fine cu privire la religie se pare ca nu ajungem la un consens deaceea eu unu nu mai am ce"dialog"sa mai fac.mi-am epuizat toata cunostinta.mai ramane oricum de discutat.chiar in particular mi-ar face placere.
totusi as mai discuta despre ceva.ai vreo propunere la un subiect?acu scriu cu privire la "treime" tot pe acest forum.

01/03/09 21:53

Klaudiu
membru

daniel.drehluta a scris:

Pai oare de ce ia ispitit Diavolul nu ca dorea ca oamenii sa dea inchinarea lui si nu lui Dumnezeu?

Ba da, dar asta nu duce la concluzia ca diavolul "a facut religie in Eden". Ci a facut ce-ai zis tu aici deasupra.

mai ramane oricum de discutat.chiar in particular mi-ar face placere.

Desigur, daca vrei sa discutam in particular poti sa-mi scrii un email - de intalnit nu ne putem intalni pentru ca stau la vreo 8000 de kilometri de tine.

ai vreo propunere la un subiect?acu scriu cu privire la "treime" tot pe acest forum.

Da, am vazut, ar fi bine sa scrii intr-un forum dedicat trinitatii daca vrei s-o discuti; incearca aici: http://www.tanarcrestin.net/forum/viewt ... 891#139891

Propunere de subiect n-am momentan, am cam discutat de toate cu toti pe-aici. Uita-te printre subiectele deja discutate si adauga acolo comentariul tau, sau propune tu un subiect nou care nu l-a discutat nimeni inca.

Ultima modificare de Klaudiu (02/03/09 00:03)

02/03/09 00:03

ambasador
membru

buna Klaudiu si tuturor!
uite la ce subiect m-am gandit.
se apropie"Sarbatoarea Pastelui".
ce parere ai tu de aceasta"sarbatoare"?
care ar fi data corecta de serbare a Cinei Memorabile?Care teorie o aplici tu in a calcula aceasta data?
As fi onorat sa accepti subiectul acesta(dupa cete am cautat pe forum nu am gasit ca cineva sa il fi dezbabtut)
bineinteles ca ma intereseaza cat mai multe pareri nu numai a lui Llaudiu.
va multumesc.

Ultima modificare de daniel.drehluta (02/03/09 20:32)

02/03/09 20:32

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
care e legatura cu subiectul asta ?

02/03/09 20:44

ambasador
membru

pai calcularea exacta a datei a "CInei Memorabile"
sunt mai multe teorii
sa vedem care e cea mai corecta.daca nu doresti sa vb despre subiectul acesta nui nici o problema.

02/03/09 21:08

april
admin forum

april a scris:

care e legatura cu subiectul asta ?

subiectul asta = Credinta sau religie?

despre Paste : http://www.tanarcrestin.net/forum/viewtopic.php?id=547

despre Cina : http://www.tanarcrestin.net/forum/viewtopic.php?id=326

02/03/09 21:10

ambasador
membru

mda
e enorm de vast forumul.scuze dar chiar nu am gasit.am sa imi expun punctul de parere acolo.multumesc

02/03/09 21:24

Klaudiu
membru

Salut Daniel,
am raspuns la cele doua linkuri indicate de April.

03/03/09 04:12

The herald
membru

Inregistat: 15/03/09
Biblia face o deosebire clara între religie si crestinism.

Crestinism înseamna ascultarea si urmarea poruncilor lui Isus Christos, asa cum sunt consemnate în Biblie. Ioan 8:31,32,51; Iuda 3.
             Religia este bazata pe cuvântul unei creaturi, traditii, ceremonii, datini stramosesti. Matei 15:1-9; Galateni 1:13,14; Fapte 17:22; Coloseni 2:8.
             Martorii lui Iehova nu practica nici un fel de religie, ci o închinare curata în spirit si în adevar.Ioan 4:23,24.

Fapte 3:19  Pocãiti-vã, deci, si întoarceti-vã la Dumnezeu, ca sã vi se steargã pãcatele, ca sã vinã de la Domnul vremurile de înviorare.

16/03/09 11:23

april
admin forum

The herald, despre Martorii lui Iehova exista un subiect special.

16/03/09 13:54

Klaudiu
membru

Heraldule, ma intreb daca ai citit restul threadului inainte sa postezi? Argumentele tale au fost discutate deja mai sus.

Ultima modificare de Klaudiu (17/03/09 02:41)

17/03/09 02:41

Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la